Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos omassa unirytmissä tai unen määrässä ja nukkumisolosuhteissa ei ole enää korjattavaa, mutta väsymys jatkuu, kannattaa mennä lääkäriin.

Liian kova fyysinen tai henkinen kuormitus suhteessa omiin voimiin johtaa uupumiseen, ennemmin tai myöhemmin. Työuupumukseen liittyykin

yleensä sekä mielen että ruumiin ylikuormittuminen. Sen tuntomerkkejä ovat voimakas väsymys, kyyninen suhtautuminen työhön ja heikentynyt ammatillinen itsetunto.

– Työuupumus ei ole sairaus vaan olosuhteiden, työyhteisön ja yksilön piirteiden aiheuttama oireyhtymä. Siihen voi kyllä liittyä sairauksia, kuten masennusta tai ahdistuneisuutta, sanoo apulaisylilääkäri Christer Hublin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Masennus on liian vähäisen unen jälkeen yksi yleisimmistä väsymyksen aiheuttajista. Väsymyksen lisäksi elämästä tuntuu silloin katoavan ilo ja merkitys. Mikään ei tunnu miltään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Voimakas ahdistus, käynnistymisvaikeudet, huonomuistisuus, kiinnostuksen puute ja mielihyvän väheneminen viittaavat väsymykseen psyykkisenä oireena. Jos väsymys vaikuttaa selvästi omaan kykyyn toimia, syy on yleensä sairaus, olipa se sitten fyysinen tai psyykkinen, sanoo HYKSin psykiatristen poliklinikoiden osastonylilääkäri Katinka Tuisku.


Viruskin voi laukaista

Selittämättömät väsymysoireet yhdistetään yhä useammin krooniseen väsymysoireyhtymään. Se voi alkaa esimerkiksi virustaudin sairastamisesta, jonka jälkeen voimat eivät enää palaudu. Syytä ei kuitenkaan tunneta.

Kroonisessa väsymysoireyhtymässä sekä ruumiin että mielen rasittaminen tuntuu epämukavalta. Palautuminen tavallisista askareista vie jopa päiviä.

Joskus voimia ei riitä edes sängystä nousemiseen.

– Moni alkaa sen vuoksi seurata ja huomioida väsymystään vahvasti ja varoa niitäkin asioita, joita voisi vielä jaksaa tehdä. Lopulta voi mennä tosi huonoon kuntoon, Tuisku kertoo.

Tällaisesta tilasta on vaikea nousta omin avuin. Se on kuitenkin mahdollista, vaikka kroonisella väsymysoireyhtymällä on parantumattoman sairauden maine. Hoidossa fyysistä rasitusta lisätään vähitellen ja elämään palautetaan itselle iloa tuottavia asioita hitaasti mutta määrätietoisesti.

Älä ole väsymyksen vanki

Apu voi olla tarpeen myös psyykkiseen toipumiseen. Omat voimavarat pitäisi tervehtyessä opetella tuntemaan paremmin. Kun osaa rauhassa kuunnella kehon ja mielen viestejä, voi tunnistaa, mitkä asiat tuottavat iloa ja mitkä toisaalta rasittavat oikeasti liikaa.

– Väsymys on viestintuoja, jota pitää kuunnella, mutta sen vangiksi ei kannata jäädä, Tuisku painottaa.

Kovassa kuumeessa on järkevää jäädä kotiin ja varoa rasitusta. Sen sijaan pitkittyneessä masennuksessa tai kiputilassa voi herkästi jäädä pitämään itse yllä sairaan roolia.

– Kaikki tai ei mitään -ajattelu ei siinä tilanteessa auta. Ei voi ajatella, että joko on sataprosenttisen terve ja kaikessa täysillä mukana, tai sitten ei tee mitään. Elämänlaatu paranee, kun löytää omien voimavarojensa mukaisen kultaisen keskitien, Katinka Tuisku muistuttaa.

NÄMÄKIN VÄSYTTÄVÄT

 • Uniapnea
 • Alkoholin juominen
 • Lääkkeet, esimerkiksi osa mieliala-, verenpaine- ja sydänlääkkeistä, allergia- ja kipulääkkeet
 • Vaihdevuodet
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Diabetes
 • Vitamiinien puute tai imeytymishäiriö
 • Raudanpuuteanemia
ME/CFS

Jälleen kerran niin paljon asiavirheitä. Miksi te edelleen käytätte nimeä väsymysoireyhtymä? Sairaudesta käytetään vakiintuneesti lyhennettä ME/CFS. Sairauden päällimäinen oire ei ole väsymys ja oireet eivät poistu rasitusta lisäämällä. Potilaat kärsivät päällimmäisenä rasituksen jälkeisestä invalidisoivasta uupumuksesta, johon kuuluu lähes poikkeuksetta kognitiivisia ongelmia, pahoinvointia, lihastoiminnan heikkoutta, laaja-alaisia kipuja, kuumetta ja pystyssä olemisen vaikeutta. Lopettakaa sekoittamasta tätä vaikeaa invalidisoivaaa sairautta väsymykseen, koska sillä ei ole mitään tekemistä tämän kyseisen sairauden kanssa. Seuratkaa tutkimuksia ja käyttäkää luotettavia lähteitä ja henkilöitä, jotka osaavat diagnosoida sairauden ja ymmärtävät sen diagnostiset kriteerit. Herätys!!!

 • ylös 82
 • alas 20
Vierailija

Nyt oli kyllä semmoista huttua julkaistu vakavasta sairaudesta (Myalginen enkefalomyeliitti/krooninen väsymysoireyhtymä), että en oikein tiedä itkiskö vai nauraisi. Minä kun pidin lehteä ihan tasokkaana! Tuollaisten vaiheiden levittäjät pitäisi saada vastuuseen.

 • ylös 62
 • alas 25
Sisältö jatkuu mainoksen alla