Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaihdevuosien hormonimyrskyä ei tarvitse pelätä.  Jo liikunnan lisäys ja ruokavalion keventäminen saattavat auttaa kuumiin aaltoihin, vetämättömään oloon ja alakuloon.

Munasarjojen toiminnalla on elinkaarensa: munasolu- ja naishormoneja tuottavan tehtaan tuotanto alkaa tökkiä 40 vuoden tietämillä. Vaihdevuosista puhutaan, kun munasarjojen toiminta sammuu ja estrogeenihormonin määrä vähenee niin, että kuukautiset loppuvat.

Vaihdevuodet varoittelevat itsestään jo aiemmin. Ensin kuukautiskierto lyhenee, sitten pitenee ja lopulta voi tulla puolen vuoden taukoja. Tulevasta kertovat myös tyypilliset oireet, kuten hikoiluaallot, ylimääräiset tiputteluvuodot, väsymys ja ärtyneisyys. Aiemmin hyvin nukkunut saattaa huomata öiden muuttuvan katkonaisiksi.

Vaihdevuosioireista kärsii kaksi kolmasosaa naisista mutta läheskään kaikki eivät tarvitse niiden kukistamiseen lääkärin apua — elintapojen vii­laus riittää. Valtaosalla vaivat vähenevät parissa vuodessa mutta pieni osa tarvitsee hoitoa vielä 70-vuotiaana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

— Vaihdevuodet ovat asia, jonka kanssa kaikki naiset joutuvat elämään. Ne eivät ole sairaus eivätkä kaikki tarvitse hoitoa, gynekologi Ritva Hurskainen muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omilla elämäntavoillaan ja asennoitumisellaan voi vaikuttaa siihen, kuinka vaihdevuodet kokee. Kannattaa kokeilla pelotonta ja uteliasta suhtautumistapaa: olla kuin ulkopuolinen tarkkailija, joka tekee havaintoja elimistössä tapahtuvista muutoksista.

Vaihdevuosien alkaminen on yksilöllistä, vaikka jonkin verran voi arvailla oman äitinsä kokemuksista. Joskus kuukautiset loppuvat kuin seinään jo nelikymppisenä, mutta suurimmalla osalla se tapahtuu ennen tai jälkeen 50 vuoden. Kumpikin on normaalia: keskimäärin estrogeenituotanto loppuu 51-vuotiaana.

Kokeneella gynekologilla on tutina, että vaihdevuodet ovat kenties siirtyneet hieman myöhemmäksi.

— Vastaanotolle tullaan puhumaan vaihdevuosioireista vanhempina kuin ennen. Vaikka munasolut vanhenevat entiseen tahtiin, hormonijärjestelmä kuitenkin toimii vielä sen verran, että kuukautiskierto pelaa.

Sitä onko syynä naisten parantunut terveydentila, ruokavaliossa tapahtuneet muutokset vai mikä, Hurskainen ei lähde arvailemaan — onhan elinikäkin koko ajan pidentynyt. Naisen hedelmällinen ikä ei kuitenkaan ole pidentynyt. Se laskee jyrkästi, kun nainen täyttää 40 vuotta, vaikka yksilöllisiä eroja on.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla