Väsymyksen taustalla voi olla muitakin syitä kuin liian korkea verensokeri, kuten anemia tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Silti alkavan diabeteksen mahdollisuutta ei kannata unohtaa.

Olen 27-vuotias nainen. Minulla on ollut outoa väsymystä, vaikka olen nukkunut hyvin. Toisella vanhemmalla on kakkostyypin diabetes. Voisiko minulla olla se tai sen esiaste? En ole ylipainoinen ja lenkkeilen paljon.

Asiantuntija vastaa:

DIABETES on kansansairaus, jota noin puolen miljoonan suomalaisen arvioidaan sairastavan.

Se jaetaan perinteisesti kahteen tyyppiin, joista harvinaisempi on tyypin 1 diabetes. Siinä oman elimistön tulehdusreaktio (autoimmuunireaktio) tuhoaa haiman insuliinia tuottavat solut, mistä lopputuloksena on täydellinen insuliinihormonin puutos, jota korvataan insuliinipistoksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypin 2 diabetes ilmenee monen eri perintötekijän seurauksena. Taustalla on sekä haiman insuliinituotannon heikkeneminen että elimistön kyvyttömyys reagoida insuliinin vaikutuksiin, ns. insuliiniresistenssi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskivartalolihavuus lisää insuliiniresistenssiä.

Noin kolme neljästä diabetespotilaasta Suomessa sairastaa tyypin 2 diabetesta.

Tyypin 1 diabetes puhkeaa tavanomaisesti jo lapsena tai nuoruudessa, tyypin 2 diabetes yleensä keski-iässä tai vanhuudessa.

Diabetekseksi kutsutaan kuitenkin mitä vain tilaa, johon liittyy verensokerin pysyvä kohoaminen yli sovitun rajan, eivätkä diabetestyypit ole rajattavissa vain kahteen.

Muita ovat aikuisiällä alkava autoimmuunidiabetes (LADA), yksittäisten geenivirheiden aiheuttamat diabetesmuodot (ns. MODY, useita eri tyyppejä) ja vastasyntyneen harvinainen perintötekijävirheisiin liittyvä neonataalidiabetes.

Ns. sekundaarinen diabetes taas on seurausta esimerkiksi haimatulehduksesta tai haiman poistosta.

Jos toisella vanhemmista on tyypin 2 diabetes, jälkikasvun elinikäinen vaara sairastua diabetekseen on 40 prosenttia; mutta sairaus puhkeaa yleensä vasta vanhemmiten.

Molemmilla vanhemmilla todettu tyypin 2 diabetes nostaa riskin 80 prosenttiin.

Oman riskin arviointiin on saatavilla testi Diabetesliiton verkkosivuilla.

Nuoren hoikan naisen väsymys ei todennäköisesti johdu diabeteksesta, mutta sukuhistorian vuoksi diabetes on kuitenkin syytä sulkea pois.

Väsymyksen taustalla voi olla myös anemia (vaikkapa runsaiden kuukautisten tai yksipuolisen ruokavalion aiheuttaman rautavajeen vuoksi), kilpirauhasen vajaatoiminta tai muu sairaus, usein myös univaje.

Tavalliset väsymyksen syyt on helppo tutkia lääkärin vastaanotolla ja yksinkertaisilla verinäytteillä, joten kannustaisin kysyjää kääntymään lääkärin puoleen.

Vaikka diabetes tuskin vielä onkaan kyseessä, kannattaa jatkaa terveellistä lenkkeilyharrastusta ja tarkkailla painoa myös tulevina vuosina.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla