Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

C-vitamiini kantaa mainetta flunssan hätistäjänä. C-vitamiinilla ei kuitenkaan ole todettuja vaikutuksia viruksiin. Sen sijaan sinkistä taitaa olla flunssaviruksille vastusta.

Suurinakaan annoksina C-vitamiini ei estä ennalta flunssaan sairastumista, joten tässä tarkoituksessa sen tai minkä tahansa vitamiinipillerin syönti on normaaliolosuhteissa turhaa.

Sen sijaan flunssan aikana syöty C-vitamiini voi lyhentää taudin kestoa hienoisesti, sillä tutkimuksissa on todettu sen lievittäneen hengitystieoireita. Helsingin yliopiston ja Sydneyn yliopiston yhteistutkimus kertoo, että 1000 milligrammaa tai tätä suurempi C-vitamiiniannos lyhentää aikuisilla flunssien kestoa kahdeksalla prosentilla ja lapsilla 18 prosentilla.

Vankan tieteellisen näytön perusteella paras potku C-vitamiinista koituu kovaa fyysistä rasitusta kokeville ihmisille, kuten maratoonareille – heillä päivittäinen C-vitamiiniannos voi puolittaa flunssat sekä vähentää lisäksi rasitusastmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entäs sinkki?

C-vitamiinin lisäksi sinkki-imeskelytabletit ovat tutkitusti toimivia flunssan hillitsijöitä. Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä kehottaa flunssapotilaita kokeilemaan sinkki-imeskelytabletteja siten, että päivittäisannokseksi tableteista kertyy 80 milligrammaa sinkkiä. Asetaattimuodossa otettu sinkki voi lyhentää flunssan kestoa kolmanneksella, ja parhaiten se tehoaa, kun imeskelytablettien oton aloittaa heti ensioreista, ylensä kurkkukivusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntija: ravitsemustieteen dosentti Paula Hakala

PRJ

Ei ole tarvinnut sairastaa flunssia,kun olen käyttänyt seuraavanlaisia vitamiineja ja antioksidantteja päivittäin.

C-vitamini (1000 mg),B12 (600 µg),B6 (23 mg),D-vitamiini (125 µg),B1 (40 mg),B2 (28 mg),B3 (80 mg),B7 (80 µg),B5 (45 mg),Folaattia (400 µg),Magnesium (375 mg),Alfalipoiinia,Astaksantiinia (4 mg),Seleeniä ja omega-3.Että tällainen sekoitus.Verikokeissa maksa-arvot kohdallaan D-vitamiini verestä mitattuna 97 nmol/l ja S-B12-TC2 175 pmol/l.

  • ylös 12
  • alas 11
Pullanaamat

Vierailija kirjoitti:
Altistumme viruksille ja bakteereille jatkuvasti, eikä se läheskään aina johda sairastumiseen. 

Miksi kukaan ei kerro, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? 

Moni suomalainen (vauvasta senioriin ja ruokavaliosta riippumatta) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista..

Jos syö monipuolista kotiruoka, vaan D-vit n. 100µg riittää, kesällä vaan vanhuksille ja sisätilassa  oleskeville.

Sisältö jatkuu mainoksen alla