Jos seksi sattuu, se ei kiinnosta eikä tee hyvää. Yhdyntäkipuihin ei pidä alistua, sillä apua löytyy.

1. KUIVUUTTA voi hoitaa myös perusvoiteella ja maitohappobakteereita sisältävillä emätinpuikoilla. Liukuvoiteet helpottavat yhdyntää, mutta niiden käyttö on edelleen tabu, vaikka monet paljon seksiä harrastavat käyttävät liukasteita tai öljyjä aina – ihan siksi että se tekee koskettelusta nautinnollisempaa.

2. VULVODYNIAA eli emättimen kiputilaa hoidetaan lantionpohjan lihasten fysioterapialla ja kipukynnystä nostavalla voiteella. Ei vahvoja pesuaineita, tiukkoja hengittämättömiä vaatteita, pikkuhousunsuojia tai e-pillereitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. VAIHDEVUOSISSA estrogeenin määrä vähenee ja limakalvot ohenevat. Paikallinen estrogeenivoide tai -puikko paksuntaa limakalvoja ja estää emätin- ja virtsatietulehduksia.

Asiantuntijat: Jonna Pietikäinen, erityistason seksuaaliterapeutti, Väestöliitto. Riitta Rönkä, urologian ja andrologian erikoislääkäri, Aava. Leena Väisälä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi (NACS), Aava.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaaajana voit lukea maksutta kaikki numerot digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla