Kuvat
Shutterstock
Ihana kesä ja rantaleikit! Lapsen vahtiminen rannalla on aina vanhemman vastuulla, vaikka rannalla olisikin uimavalvoja.
Ihana kesä ja rantaleikit! Lapsen vahtiminen rannalla on aina vanhemman vastuulla, vaikka rannalla olisikin uimavalvoja.

Kokosimme vinkit turvallisen rantapäivän viettoon. Muistathan, että uimavalvojan tehtävä ei ole valvoa lastasi. 

1. Lue infotaulu

Infotaulussa kerrotaan rantaan liittyvät tärkeät turvallisuusasiat, esimerkiksi jos rannassa on havaittu sinilevää tai jos vesi syvenee äkisti. Infotaulu kertoo myös sen, milloin uimavalvojat ovat paikalla rannalla.

Ajantasainen tieto sinilevätilanteesta kannattaa selvittää, sillä lasta ei tule päästää uimaan leväiseen veteen. Mikäli lapsi kuitenkin altistuu levälle, hänet kannattaa suihkuttaa huolellisesti uinnin jälkeen, ja ihon voi pestä suihkugeelillä. Suihkun jälkeen lapsi kannattaa rasvata perusrasvalla, joka rauhoittaa ihoa. 

Pieni vauva voi saada sinilevästä rajujakin iho-oireita, ja lääkäriin kannattaa lähteä herkästi. Isomman lapsen kanssa tilannetta voi seurailla kotona muutaman päivän ajan. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Valvo lapsia – se ei ole uimavalvojan tehtävä

Uimavalvojien tehtävä on huolehtia rannan yleisestä turvallisuudesta ja järjestyksestä. Lapset ovat aina vanhemman vastuulla, vaikka rannalta löytyisikin uimavalvoja. Parhaimmillaan rannalla on samaan aikaan satoja lapsia, eikä uimavalvoja pysty valvomaan yksittäisiä lapsia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ole olemassa kaikille sopivaa yhteistä sääntöä, milloin lapsi on valmis uimaan yksin. Myös uimataitoiselle lapselle voi sattua virhearvio, jolloin vanhemman on hyvä olla lähellä. Jos lapsi ei osaa vielä uida, aikuisen tulee pysytellä käden mitan päässä lapsesta – myös matalassa vedessä. Näin lapsen voi napata helposti pintaan, jos jotain käy. 

3. Kellukkeet eivät ole leluja

Kellukkeiden tarkoitus on rohkaista lasta tutustumaan veteen. Ne ovat turvaväline, eivät pelastusväline. Kellukkeet tukevat uimaan opettelua, mutta hukkumiselta ne eivät pelasta. 

Kellukkeissa on painoraja, jota pitää noudattaa, jotta kellukkeiden käyttö on turvallista. Pahimmillaan väärän kokoiset tai väärin puetut kellukkeet kääntävät lapsen ympäri vedessä. Kellukkeista huolimatta aikuisen on valvottava lapsen uimista.

Kellukkeista tulee löytyä CE-merkintä. Tämä kertoo valmistajan takaavan, että kellukkeet täyttävät EU:ssa myytävien tuotteiden turvallisuusvaatimukset. 

4. Pidä vedessä turpoavat lelut erillään

Vedessä turpoavien lelujen idea on, että ne ovat ostettaessa pieniä palloja, jotka vedessä turpoavat isommaksi hahmoksi. Lelut näyttävät ennen turpoamista erehdyttävästi irtokarkeilta, ja jälki voi olla kohtalokasta mikäli lapsi nielee lelun ja se pääsee suolistoon.

Mikäli näitä leluja pakkaa mukaan rannalle, ne kannattaa pitää erillään muista leluista ja varsinkin eväistä. Näin varmistat parhaiten, että lelut eivät päädy taaperon tai rannalla parveilevan linnun suuhun. 

5. Suojaa lapsi UV-säteilyltä

Lapsen iho palaa herkemmin kuin aikuisen, ja siksi iho kannattaa aina suojata auringolta. Lapsilla se on hyvä tehdä ensisijaisesti vaatteilla sekä välttämällä keskipäivän aurinkoa kello 11 ja 15 välillä. 

Voiteista on hyvä valita aurinkovoide, jossa on fysikaalinen aurinkosuoja. Kemialliset aurinkosuojat voivat ärsyttää ihoa, sillä kaikkia niiden sisältämiä kemikaaleja ole tutkittu lapsilla. 

Auringolta kannattaa suojautua myös pilvisellä säällä, sillä osa säteilystä pääsee läpi myös pilvikerroksen läpi. 

Asiantuntijana Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla