Pieni vauva nukkuu turvallisesti pelkällä patjalla, kasvot vanhemman kasvojen korkeudella. Kuva: iStockphoto
Pieni vauva nukkuu turvallisesti pelkällä patjalla, kasvot vanhemman kasvojen korkeudella. Kuva: iStockphoto

Miten perhepedistä saa turvallisen? Terveydenhoitaja Mia Astikainen kertoo.

1. Vieressä nukkuminen voi rauhoittaa öitä

Perhepedistä on monia mielipiteitä, ja välillä siinä nukkumista on pidetty jopa vaarallisena. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa: perhepeti on turvallinen tapa nukkua.

Perhepedissä nukkuminen voi rauhoittaa öitä, kun vauva on äidin lähellä ja esimerkiksi imetys sujuu ilman turhia ylösnousuja. Vauva voi olla rauhallisempi, kun hän haistaa ja tuntee vanhemmat vierellään. Läheisyys ja vuorovaikutus vauvan ja vanhempien välillä ovat välttämättömiä lapsen normaalille kehitykselle.

2. Pienelle vauvalle riittää pelkkä patja

Ihan pienen vauvan paras paikka perhepedissä ei ole vanhempien välissä vaan sängyn laitapuolella niin, että sen vieressä on jonkinlainen putoamista estävä rakenne. Tämä voi olla seinä, sängyn laitaan kiinnitetty levy, vauvan pinnasänky tai muu huonekalu, joka pysyy tiiviisti paikoillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pientä vauvaa suosittelen pitämään aikuisen pään korkeudella. Näin vauvan kasvot eivät peity vanhemman peitolla, eikä vanhempi pääse kääntymään unissaan vauvan päälle. Älä laita vauvan alle tyynyä tai muuta epävakaata alustaa vaan pidä vauvaa pelkän lakanalla sijatun patjan päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isomman lapsen kanssa nukkuessa ei tarvita sen kummallisempia varotoimia. Riittää, että huolehditaan, ettei lapsi pääse putoamaan sängystä. Sisarukset voivat hyvin nukkua vierekkäin.

Päihtyneenä ei nukuta perhepedissä. Vaarana on, että raskaasti nukkuva vanhempi kääntyy lapsen päälle eikä herää siihen. Myös tapaturmariski kasvaa, jos humaltunut vanhempi esimerkiksi vaihtaa yöllä lapsen vaippaa.

3. Vauvan oma sänkykin voi olla lähellä

Kaikille perhepeti ei sovi. Vauvan läheisyys ja ääntely voivat herkistää vanhemman aisteja liikaa ja alkaa valvottaa vanhempia turhaan. Silloin on parasta kaikille, että vauva nukkuu omassa sängyssään. Tästä ei ole haittaa vauvan kehitykselle, kun hän saa päiväsaikaan riittävästi kosketusta ja läheisyyttä.

Jos vauvan pinnasängyn laidan saa alas, voit vetää sängyn aivan vanhempien sänkyyn kiinni, ikään kuin sen jatkeeksi. Siitä vauva on helppo liu’uttaa vierelle yöimetystä varten. Vauvan tyynnyttelykin sujuu helposti, kun hän on ”käden ulottuvilla” siliteltävänä ja tassuteltavana.

Perhepedissä on mielestäni tärkeää se, että siellä on kaikille tilaa nukkua mukavasti. Perhepeti menettää merkityksensä, jos yksi perheenjäsen joutuu muuttamaan sohvalle joka yö. Monesti tämä sohvalla nukkuja tuntuu olevan perheen isä. Jatkuva häätäminen yhteisestä vuoteesta voi alkaa vaikuttaa parisuhteeseen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Sisältö jatkuu mainoksen alla