Portaat ylöspäin sujuu usein hyvin vauvaltakin, mutta paluumatka vaatii apua. Kuva: iStock
Portaat ylöspäin sujuu usein hyvin vauvaltakin, mutta paluumatka vaatii apua. Kuva: iStock

Haittaavatko kolhut touhukkaan vauvan tai taaperon kehitystä? Lastenlääkäri Jarmo Salo vastaa.

Vauvamme on ollut todella touhukas ja liikkuvainen. Hän on lyönyt päänsä useisiin paikkoihin ja pudonnut jonkun kerran tuolilta. Lapsi ei kuitenkaan näytä olevan kolhuista moksiskaan, ja kiipeily vain jatkuu.

Vaikuttavatko kolhut jollakin tavalla lapsen kehitykseen? Olisiko meidän kannattanut käyttää lapsella kypärää?

Liikkumaan opettelevalle lapselle tapahtuu väistämättä monenlaisia muksahduksia ja kopsahduksia. Niiltä ei käytännössä voi välttyä. Voi hyvin ajatella niin, että lapsen touhuamisen liika rajoittaminen ja varominen on lapsen motorisen ja muunkin kehityksen kannalta haitallisempaa kuin kuhmut ja mustelmat. Jonkin verran kolhuja ikään kuin kuuluu asiaan. Lievistä toistuvistakaan pään loukkaamisista ei siis ole lapselle pitkäaikaista haittaa, ja pääosassa vakavammissakin vammoissa ennuste on hyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkäriin on lähdettävä, jos lapsi ei vaikuta normaalilta. 

Jos lapsi lyö päänsä, mutta vaikuttaa alkusäikähdyksen ja itkun jälkeen omalta, hyvinvoivalta itseltään, huolta ei ole. Mutta jos lapsi oksentelee, on kivuliaan oloinen, hänellä on vuotava haava tai hän ei muuten vaikuta normaalilta, on lähdettävä lääkäriin. Tavallinen ohje on, että jos lapsi on pudonnut yli metrin korkeudelta päälleen, hänen vointinsa kannattaa arvioida tarkemmin. Lisäksi lääkärissä käynti on tarpeen, jos lapsi on ollut hetkenkin tajuttomana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka liika varominen ei olekaan hyväksi, lapsen ympäristöstä on tärkeää poistaa turhat tapaturmariskit. Tuoleja, sohvia ja muuta inspiroivaa siellä saa mielellään olla, mutta esimerkiksi terävät esineet, myrkylliset aineet ja tukehtumisvaaraa aiheuttavat tavarat on syytä pitää poissa lapsen ulottuvilta. Portaista putoamisen voi estää esimerkiksi turvaportilla. THL:n verkkosivuilta ja Kotitapaturma.fi-sivustolta löytää helposti erilaisia lasten tapaturmien ehkäisyyn tarkoitettuja ohjeita ja tarkistuslistoja. Niitä kannattaa hyödyntää.

Kypärän käyttö ei ole tarpeen eikä hyödyllistä terveellä ja normaalisti kehittyvällä lapsella. Joissain tilanteissa kypärästä voi olla jopa haittaa, sillä se voi tarttua kiinni ja vaikeuttaa liikkumista tai aiheuttaa kiipeilevällä lapsella kuristumisvaaran.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla