
Sairastan kolmoishermotulehdusta. Se uusii usein, ja lääkäri sanoi, että se on viruksen aiheuttama. Vain oikealla puolella pää, silmä, korva, ikenet ja poskiontelo turpoavat ja särkevät. Voiko tämä tarttua, kun nyt aikuisella tyttärelläni on samat oireet. Entä mikä olisi parasta hoitoa?
Kysymyksessä puhutaan kolmoishermo”tulehduksesta”, jollainen varsinkaan toistuvana ilmiönä ei tunnu kuuluvan tulehduksellisten hermosairauksien ryhmään. Luultavasti kyse on kolmoishermosärystä (trigeminusneuralgia), joka on tunnettu neurologinen ongelma. Oireisiin kuuluvat toistuvat kipukohtaukset, joiden aikana toisella puolen kasvoja kolmoishermon yhden haaran alueella tuntuu usein sähköiskumaisia kipuja. Kohtauksia voi lisätä alueen koskettelu ja kohtausten välillä kipuoire on kokonaan poissa. Hankalimmillaan kipukohtaus voi estää kasvojen tai hampaiden pesun, puhumisen ja jopa syömisen ja juomisen.
Kolmoishermosäryn syytä ei tunneta, mutta ei ole viitteitä, että se olisi virustauti. Joskus se tosin voi ilmetä jonkin toisen hermoston sairauden, esimerkiksi MS-taudin, oireena. Kolmoishermosärky ei kuitenkaan tartu, mikä ei tietenkään estä sitä, että samanlaisia oireita ilmenisi myös jollakin lähiomaisella.
Tavallisin kolmoishermosäryn hoito on karbamatsepiinilääke, joka estää hermon ärtymistä ja siten kiputuntemusta. Erittäin hankalissa tapauksissa voidaan harkita neurokirurgisia toimenpiteitä, joiden tarkoituksen on estää kipuimpulssin välittyminen kolmoishermosta.
Toispuolisia kasvokipuja voi esiintyä myös hermon vaurioitumisen seurauksena tai ns. atyyppisenä kasvokipua, jolle ei ole selvää selitystä. Atyyppistä kasvokipua hoidetaan trisyklisillä masennuslääkkeillä.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.