40-vuotias äiti sai kasvo­halvauksen vasemmalle puolelle. Suupieli roikkuu ja silmäluomi ei mene kiinni. Kortisonikuuri aloitettiin ja silmäkostutustipat. Mikä tällaisen aiheuttaa, kuinka kauan palautuminen kestää, voiko halvaus uusiutua ja kuinka yleinen se on? Auttaisiko kasvojumppa?

Nuoren tai keski-ikäisen kasvohalvaus on jokseenkin poikkeuksetta niin sanottu Bellin pareesi, joka johtuu häiriöstä ahtaassa luisessa kanavassa kulkevassa kasvohermossa. Syy on tuntematon. Kysymyksessä on kuvattu tyypilliset oireet, eli suupielen roikkuminen ja (samanpuolisen) silmäluomen epätäydellinen sulkeutuminen. Koska kyseessä arvellaan olevan hermon tulehduksellinen tila, hoidoksi annetaan kortisonia. Jos silmäluomet eivät kunnolla sulkeudu, on silmää kostutettava kuivumisen ehkäisemiseksi.

Bellin pareesi paranee jokseenkin täydellisesti 80–90 prosentilla kolmessa kuukaudessa. Osalle potilaista voi silti jäädä jonkinasteista kasvojen toiminnan häiriötä. Kasvojumpan hyödystä ei ole saatu tutkimuksissa näyttöä mutta ei ole osoitettu haittaakaan. Uusiutuminen ei ole yleistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus Bellin pareesin kanssa samanlaiset oireet voivat johtua vesirokko-vyöruusu (Varicella zoster) -viruksen tai Borrelia-bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta samaisessa kasvohermossa. Vyöruusuun liittyy yleensä korvan kipua ja rakkuloita, Borrelia taas selviää vasta-ainetutkimuksin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvojen halvaantuminen voi liittyä myös aivoperäiseen halvaukseen. Silloin oireet kasvoilla ovat vain suun seudulla, ja potilaalla on muitakin aivohalvauksen oireita, kuten puheen muodostamisen vaikeutta ja raajojen halvausta. 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla