On 61-vuotias naisihminen. Molemmissa silmissäni todettiin paine 20. Sain ohjeeksi käydä vuosittain tarkistusseurannassa. Asia jäi kuitenkin painamaan mieltäni ja haluaisin lisää tietoa sairaudesta.

Silmän sisällä on tietty paine, joka pitää silmämunan pyöreänä ja sarveiskalvon sopivan kuperana. Silmän paineen voi tuntea, kun sormilla painaa suljettuja luomia (kevyesti!). Silmä tuntuu kimmoisalta, aivan kuin painelisi kumipalloa.

Paineen pitää olla sopiva, että silmä pysyisi terveenä. Jos silmän paine on liian suuri, sisällä olevat rakenteet eivät voi hyvin. Silloin etenkin näköhermo vaurioituu helposti. Tällöin kyseessä on silmänpainetauti eli glaukooma. Aikaisemmin sairaudesta käytettiin myös nimeä viherkaihi. Glaukooman on vanhenevien ihmisten sairaus. Yli 64-vuotiaista noin 8 % kärsii siitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terveen silmän paine on keskimäärin 16 mmHg (millimetriä elohopeaa). Normaalin ylärajana pidetään arvoa 21 mmHg. Silmässä paine on paljon matalampi kuin valtimoissa, joiden painetta verenpainelukema kuvaa. Verenpainehan on sydämen sykkeen aikana ("yläpaine") 120 ja sydämen lepovaiheen aikana ("alapaine") 80 mmHg.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän silmänpaine on siis vielä normaalialueella eli sen suhteen ei ole huolta. Asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen. Koska jokaisen silmillä on oma yksilöllinen paineensa, aina pelkän painelukeman mukaan ei sairautta voida todeta. Glaukoomaa etsiessään silmälääkäri tutkii laitteillaan tarkkaan silmän sisusta, näkyykö siellä sairauteen liittyviä hermomuutoksia. Kysyjän kohdalla sairauteen viittaavaa ei ilmeisesti löytynyt, mutta koska silmänpaine on keskitasoa korkeampi, tilannetta on syytä seurata.

Silmänpainetaudin kanssa ollaan tarkkoja siksi, että se hoitamattomana voi johtaa sokeuteen. Ajoissa aloitettu hoito voi estää sairauden etenemisen.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla