Keuhkokuumeet ja muut hengitystieoireet ovat yleisiä ylävatsaleikkausten jälkeen, mutta niitä voitaisiin ehkäistä fysioterapeutin antaman ohjauksen avulla. Ennen leikkausta annettu oppi pienensi komplikaatioiden riskin puoleen, BMJ-lehden julkaisemat tulokset osoittivat.
Tulokset perustuvat 440 ylävatsaleikkaukseen menossa olleen aikuisen seurantatietoihin. Ennen leikkausta puolet potilaista sai puolen tunnin ajan fysioterapeutin opastusta hengitys- ja yskimistekniikoihin, joiden avulla he voisivat leikkauksen jälkeen pienentää keuhkokomplikaatioiden vaaraa. Toinen puolisko potilaista sai vain opasvihkosen ja toimi verrokkeina.Fysioterapeutin ohjausta saaneille kehittyi keuhkokuumeita ja muita keuhkokomplikaatioita puolet vähemmän kuin verrokkiryhmäläisille. Tämä havaittiin 14 päivän sisällä leikkauksesta. Käytännössä vaikutus tarkoittaa, että yhden keuhkokomplikaation estäminen onnistui antamalla fysioterapiaa seitsemälle potilaalle, tutkijat arvioivat. Vaikutus oli suuri varsinkin alle 65-vuotiailla, miehillä, paksu- ja peräsuolileikkauksessa olleilla sekä potilailla, joita opasti kokenut fysioterapeutti.Vatsaleikkauksen jälkeiset keuhkokomplikaatiot johtuvat mm. hengityslihasten toiminnan ja hengitysteiden puhdistumisen heikentymisestä, kivuista ja keuhkotilavuuden tilapäisestä huonontumisesta. Nyt julkaistussa tutkimuksessa näiden aiheuttamia haittoja pyrittiin vähentämään syvillä, rauhallisilla hengityksillä ja hallitulla yskimisellä. Kymmenen hengityksen ja kolmen yskäisyn sarjoja alettiin tehdä kerran tunnissa mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen.Uutispalvelu Duodecim (BMJ 2017;360:j5916)http://doi.org/10.1136/bmj.j5916

(2018212) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla