Keuhkokuumeet ja muut hengitystieoireet ovat yleisiä ylävatsaleikkausten jälkeen, mutta niitä voitaisiin ehkäistä fysioterapeutin antaman ohjauksen avulla. Ennen leikkausta annettu oppi pienensi komplikaatioiden riskin puoleen, BMJ-lehden julkaisemat tulokset osoittivat.
Tulokset perustuvat 440 ylävatsaleikkaukseen menossa olleen aikuisen seurantatietoihin. Ennen leikkausta puolet potilaista sai puolen tunnin ajan fysioterapeutin opastusta hengitys- ja yskimistekniikoihin, joiden avulla he voisivat leikkauksen jälkeen pienentää keuhkokomplikaatioiden vaaraa. Toinen puolisko potilaista sai vain opasvihkosen ja toimi verrokkeina.Fysioterapeutin ohjausta saaneille kehittyi keuhkokuumeita ja muita keuhkokomplikaatioita puolet vähemmän kuin verrokkiryhmäläisille. Tämä havaittiin 14 päivän sisällä leikkauksesta. Käytännössä vaikutus tarkoittaa, että yhden keuhkokomplikaation estäminen onnistui antamalla fysioterapiaa seitsemälle potilaalle, tutkijat arvioivat. Vaikutus oli suuri varsinkin alle 65-vuotiailla, miehillä, paksu- ja peräsuolileikkauksessa olleilla sekä potilailla, joita opasti kokenut fysioterapeutti.Vatsaleikkauksen jälkeiset keuhkokomplikaatiot johtuvat mm. hengityslihasten toiminnan ja hengitysteiden puhdistumisen heikentymisestä, kivuista ja keuhkotilavuuden tilapäisestä huonontumisesta. Nyt julkaistussa tutkimuksessa näiden aiheuttamia haittoja pyrittiin vähentämään syvillä, rauhallisilla hengityksillä ja hallitulla yskimisellä. Kymmenen hengityksen ja kolmen yskäisyn sarjoja alettiin tehdä kerran tunnissa mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen.Uutispalvelu Duodecim (BMJ 2017;360:j5916)http://doi.org/10.1136/bmj.j5916

(2018212) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.