Keuhkokuumeet ja muut hengitystieoireet ovat yleisiä ylävatsaleikkausten jälkeen, mutta niitä voitaisiin ehkäistä fysioterapeutin antaman ohjauksen avulla. Ennen leikkausta annettu oppi pienensi komplikaatioiden riskin puoleen, BMJ-lehden julkaisemat tulokset osoittivat.
Tulokset perustuvat 440 ylävatsaleikkaukseen menossa olleen aikuisen seurantatietoihin. Ennen leikkausta puolet potilaista sai puolen tunnin ajan fysioterapeutin opastusta hengitys- ja yskimistekniikoihin, joiden avulla he voisivat leikkauksen jälkeen pienentää keuhkokomplikaatioiden vaaraa. Toinen puolisko potilaista sai vain opasvihkosen ja toimi verrokkeina.Fysioterapeutin ohjausta saaneille kehittyi keuhkokuumeita ja muita keuhkokomplikaatioita puolet vähemmän kuin verrokkiryhmäläisille. Tämä havaittiin 14 päivän sisällä leikkauksesta. Käytännössä vaikutus tarkoittaa, että yhden keuhkokomplikaation estäminen onnistui antamalla fysioterapiaa seitsemälle potilaalle, tutkijat arvioivat. Vaikutus oli suuri varsinkin alle 65-vuotiailla, miehillä, paksu- ja peräsuolileikkauksessa olleilla sekä potilailla, joita opasti kokenut fysioterapeutti.Vatsaleikkauksen jälkeiset keuhkokomplikaatiot johtuvat mm. hengityslihasten toiminnan ja hengitysteiden puhdistumisen heikentymisestä, kivuista ja keuhkotilavuuden tilapäisestä huonontumisesta. Nyt julkaistussa tutkimuksessa näiden aiheuttamia haittoja pyrittiin vähentämään syvillä, rauhallisilla hengityksillä ja hallitulla yskimisellä. Kymmenen hengityksen ja kolmen yskäisyn sarjoja alettiin tehdä kerran tunnissa mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen.Uutispalvelu Duodecim (BMJ 2017;360:j5916)http://doi.org/10.1136/bmj.j5916

(2018212) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilasta

Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilastaLancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat 75–100 mg päiväannosten ehkäisevän sydänoireita alle 70-kiloisilta, mutta sitä suuremmat eivät saa lääkkeistä apua. Yli 70-kiloisista miehistä peräti 80 prosenttia ja naisista 50 prosenttia saattaa syödä 75–100 mg:n annoksia turhaan, tutkijat havaitsivat. Asetelma kääntyi toiseksi, kun analyysissa keskityttiin suurempiin, yli 325 mg:n annoksiin. Tällöin hyödyt näkyivät vain yli 70 kiloa painavilla. Väärän suuruinen annos ei ollut ainoastaan tehoton, sillä osalle potilaista se aiheutti myös terveyshaittoja ja mahdollisesti jopa suurensi riskiä menehtyä seurannan aikana. Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne vahvasti viittaavat siihen, etteivät sydänoireiden ehkäisyyn tarkoitetut asetyylisalisyylihappolääkitykset ole tehokkaita, jos annostuksessa ei huomioida potilaan kokoa. Tärkeää näyttäisi olevan potilaan pituus ja lihasmassa, ei siis painoindeksillä mitattava lihavuus.Tulokset perustuvat kymmenen aiemman tutkimuksen ja lähes 120 000 potilaan tietoihin.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)31133-4)http://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31133-4

(2018718) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lähes päivittäin jogurttia syövät saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella säästyä korkealta verenpaineelta muita todennäköisemmin. Vaikutus ei tosin ole kovin suuri. Nyt julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoja, ja niiden perusteella jogurttia ainakin viidesti viikossa nauttivat sairastuivat korkeaan verenpaineeseen noin kymmenyksen epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät jogurttia korkeintaan kerran kuukaudessa. Myös muita maitotuotteita paljon käyttävien verenpaineriskit olivat alhaisemmat. Yhteydet havaittiin 20–30 vuoden seurannassa.Jogurttiin liitetty suotuisa vaikutus havaittiin varsinkin osallistujilla, jotka söivät muutenkin terveellisesti. Heidän riskinsä sairastua korkeaan verenpaineeseen seurannan aikana oli kolmanneksen pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet jogurttia ja joiden ruokavalio oli muutenkin epäterveellisempi.Sama tutkijaryhmä osoitti hiljattain jogurtin sopivan myös korkeaa verenpainetta jo valmiiksi poteville. Heillä jogurtin viikoittainen käyttö liittyi pienempään riskiin sairastua sydäninfarktiin ja aivoverenkiertohäiriöihin. Tutkijat eivät tarkalleen tiedä, mikä maidossa ja jogurtissa verenpaineeseen vaikuttaa, mutta muun muassa kalium, magnesium ja kalsium – joita maidossa on runsaasti – voivat laskea verenpainetta. Hapattamalla tehty jogurtti saattaa myös vaikuttaa suoliston bakteerikantojen välityksellä.

Tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of Hypertension 2018;36:1671–1679)https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2018/08000/Long_term_yog...

(2018717) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.