Käden tai pään vapinasta kärsivät voisivat saada apua vaivaansa uudesta ultraäänimenetelmästä. Yksi hoitokerta vähentää käsien vapinaa ainakin kolmen vuoden ajan, Neurology-lehden julkaisema tutkimus osoittaa.Tutkimuksessa aivojen talamus-osaan kohdistettua ultraäänihoitoa kokeiltiin 76 vapinapotilaalla, joiden oireet eivät helpottuneet tavallisilla lääkehoidoilla. Ultraäänihoitoon satunnaistettiin 56 potilasta ja loput toimivat verrokkeina. Kolmen kuukauden kuluttua myös verrokit saivat ultraäänihoitoa, jos niin halusivat.Ultraäänihoitoa saaneiden käsivapina väheni 50 prosenttia ja vapinan aiheuttama toiminnanvajaus 56 prosenttia. Lisäksi elämänlaatu parani huomattavasti, tulokset osoittivat. Vaikutukset olivat suurimmillaan toimenpidettä seuraavan puolen vuoden ajan, mutta ne näkyivät vielä kolme vuotta hoidoista.Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat ultraäänihoidon olevan mahdollinen hoito vaikeasti hoidettavaan vapinaan. Nykyisellään tähän käytetään myös aivoihin asennettavia sähköstimulaattoreita. Ultraäänimenetelmä eroaa sähköstimulaatiosta, sillä ultraäänellä aivoista tuhotaan alue, joka aiheuttaa vapinaa. Tämän takia hoito on pysyvä ja peruuttamaton.
Vapina eli essentiaalinen vapina vaivaa noin viittä prosenttia yli 40-vuotiaista. Vapinaa on yleensä molemmissa käsissä melko symmetrisesti. Vapinaa voi olla myös vartalolla, äänessä ja päässä.Uutispalvelu Duodecim(Neurology 2019)http://www.neurology.org

(000.000) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla