Kuvat
Shutterstock

Ihon vanhetessa sen kollageenipitoisuus pienenee. Auttaako jos sitä syö ravintolisänä?

Onko kollageenitableteista enemmän hyötyä vai haittaa? Paraneeko iho vai väheneekö ihon omaa kollageenin tuotanto entisestään?

ASIANTUNTIJA VASTAA

Ihon painosta 70 % on kollageenia. Tavanomainen ruokavalio – liha, kana, kala ja muna – sisältävät sitä. Esimerkiksi sianlihassa kollageenia on noin 5 mg/g, joten 100 g sianlihaa sisältää 500 mg kollageenia.

Tutkimuksia kollageenivalmisteista on vähän, mutta on viitteitä siltä, että kollageenin päivittäinen käyttö parantaa jossain määrin ihon kosteustasapainoa ja madaltaa juonteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jokapäiväisessä työssäni en ole huomannut kollageenivalmisteita käyttävillä potilaillani ihon paranemista tai ikääntymisen hidastumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäravinteissa kollageeni on yleensä pilkottua, ja se valmistetaan esimerkiksi kalan nahkasta tai sian kudoksista. Esimerkiksi siitä missä määrin kalasta valmistetuissa tuotteissa on ympäristömyrkkyjä, ei ole tietoa.

Koska kollageeni on osa tavanomaista sekasyöjän ravintoa, ei myöskään kollageenivalmisteiden käytöstä ole havaittu merkittäviä sivuvaikutuksia.

Edelleen pätee suositus, että lisäravinteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Hymyjä. . .

Se on varmaa, että auringon valo muuttaa kollageenia tuottavan DNA:n "ohjetta", mutta että purkista kollageenia iholle levittämällä vaikutettaisiin korjaavasti DNA:han on kyllä toiveajattelua!  Mutta ajatuksena, että kollageeni molekyyliryhmät luikertelevat solukalvojen läpi ja korvaavat vahingoittuneen kollageenin on mielenkiintoinen :o))

  • ylös 14
  • alas 2
Sisältö jatkuu mainoksen alla