Kuvat
Shutterstock

Vältä keskipäivän paahdetta, suojaudu vaatteilla ja korkean suojakertoimen aurinkovoiteella. Sitä saa levittää reilulla kädellä. Lue miten käytät suojavoiteita oikein.

Milloin tarvitaan aurinkosuojaa?

Aina kun UV-indeksi on kolme tai korkeampi. Kirkkaina päivinä tarvitaan lisäksi aurinkolaseja jo UV-indeksillä 1–2, jos ulkoilee yhtäjaksoisesti yli tunnin erityisesti veden äärellä. Ei ole huono tapa käyttää aurinkosuojavoidetta vuoden ympäri.

Miten aurinkosuojavoiteet toimivat?

Kemiallisen suojan voiteet imevät auringon säteilyä itseensä ja muuttavat sen lämmöksi. Fysikaaliset filtterit taas heijastavat UV-säteilyä pois iholta.

Voiko suojakertoimen tehoon luottaa?

Teho on testattu riittävällä määrällä ja siten, että voidetta on lisätty säännöllisesti. Vain näin toimien suojakertoimeen voi luottaa. Yleensä voiteita käytetään liian vähän, jolloin suojakin on heikompi. Kemiallinen suojavoide on muistettava levittää iholle 30 minuuttia ennen aurinkoon menoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Fysikaaliset filtterit toimivat heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko aurinkovoiteista jotain haittaa?

Kosmetiikka ei saa Suomen lakien mukaan sisältää terveydelle haitallisia aineita ja toisaalta WHO on luokitellut UV-säteilyn samantasoiseksi karsinogeeniksi kuin tupakan. Tämän tiedon varjossa valinta on selvä.

Pärjääkö yhdellä aurinkosuojavoiteella?

Suositus on käyttää aina suojakerrointa 50 eli periaatteessa kyllä. Kasvoille on olemassa koostumukseltaan kevyitä voiteita, jotka tuntuvat miellyttäviltä. Sellaisia tulee käytettyä ahkerammin.

Riittääkö meikkivoide, jossa on suojakerroin?

Meikeissä on tyypillisesti suojakerroin 15 tai 20 ja meikkiä laitetaan varsin ohut kerros kerran päivässä. Päivävoide ja meikki suojaavat, kun oleskelee vain lyhyitä aikoja ulkona. Jos oleilee ulkona pidempään, on parempi levittää iholle ensin aurinkovoidetta ja sen jälkeen meikkivoide.

Näin käytät oikein aurinkosuojavoidetta

  • LEVITÄ aurinkosuojavoide puhtaalle iholle, kasvoille hoitovoiteen jälkeen. Suojakertoimisilla meikeillä kerrostat lisäsuojaa.
  • KÄYTÄ voidetta runsaasti kerrallaan: teelusikallinen kasvoille, kourallinen vartalolle.
  • LISÄÄ suojaa kahden tunnin välein, vaikka tuote lupaisikin kerran riittävän. Lisälevitys aina uinnin jälkeen.
  • PESE suojavoiteet pois auringossa olon jälkeen ja rauhoittele ihoa kosteuttavalla voiteella.
  • SIVELE punoittavalle iholle kosteusvoidetta ja kärähtäneelle kortisonivoidetta. Suojaa erityisen hyvin jatkossa.

Asiantuntija: ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard, Ava.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla