Karpatako vai lopettaa iltasyöminen? Kokosimme yhteen tukun suosituimpia dieettejä. Ravitsemusterapeutti Annukka Ruska HYKSistä kertoo, kannattaako dieetille ryhtyä.

 

1. Atkins ja muut vähähiilihydraattiset "karppaus"-dieetit

Vähennetään rajusti hiilihydraattien määrää ruoassa. Useimmat jättävät pois ainakin leivän, muut viljatuotteet, riisin, perunan ja pastan sekä sokerit.

Saa syödä kasviksia, maitotuotteita (esim. juustoa), lihaa, kalaa, kananmunaa, broileria. Pähkinät ja siemenet käytössä sekä soija ja pavut. Jos hiilihydraattirajoitus ei ole ehdoton, syö hieman marjoja ja hedelmiä.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Kun yksi ruoka-aineryhmä jätetään pois, energiansaanti vähenee tuntuvasti. Atkinsin ja "vähähiilaristen" dieettien päivittäinen energiansaanti on noin 1 500 kilokaloria. Pidemmällä tähtäimellä energiaa saadaan ruoasta siis reilusti vähemmän kuin mitä kulutetaan. Kylläisyyden tunne on runsaan proteiininsaannin vuoksi hyvä, eikä sallittuja elintarvikkeita pysty syömään kovinkaan paljon.

Onko haittoja?

Atkinsista on tehty laaja ja luotettava lääketieteellinen tutkimus Ruotsissa, jossa seurattiin 42 000 naista 12 vuoden ajan. Atkinsin dieettiä vuosia noudattaneilla havaittiin ennenaikaisen kuoleman riski. Jopa 40–49-vuotiailla naisilla oli selvästi muita korkeampi riski sairastua ja kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.

Lyhyemmissä, alle vuoden kestäneissä ”vähähiilaridieeteissä” vastaavanlaista riskiä ei ole havaittu. Päinvastoin: verenpaine- ja veren rasva-arvot ovat alentuneet.

Muita haittoja on ketoositila, jossa elimistö alkaa käyttää rasvan hajoamistuotteita energianlähteenä glukoosin (sokerin) sijasta. Ketoositila johtaa helposti päänsärkyihin, pahanhajuiseen hengitykseen ja ummetukseen. Kuituja saadaan liian vähän.

Paljonko paino putoaa?

Ensimmäisen viikon tai parin aikana, kun nestettä poistuu elimistöstä, paino voi pudota 4–5 kiloa. Rasvaa ei missään dieetissä voi polttaa kuin enintään puoli kiloa viikossa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Ei mielellään muutamaa viikkoa pidempään, enkä suosittelisi ryhtymään. Ruotsalaistutkimusta lukuun ottamatta vankat tieteelliset kriteerit täyttävä tutkimusnäyttö terveysvaikutuksista pidemmältä kuin vuoden ajalta puuttuu. Jos alkaa tämäntyyppiselle dieetille, ei hiilihydraattien lähteitä kannata kokonaan jättää pois. Valitse mukaan ainakin täysjyväleipää ja -puuroja sekä hedelmiä.

 

2. Lentoemäntädieetti

 

Neljän päivän ajan orjallisesti noudatettavassa dieetissä syödään joka aamu samanlainen aamiainen, jossa on greippiä sekä kahvia tai teetä. Lounaaksi muun muassa kalaa, vihanneksia ja hedelmiä ja päivälliseksi esimerkiksi kananmunaa, papuja ja kasviksia. Dieetin aikana juodaan runsaasti vettä.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Tässä on hyvin tarkoin määrätty, mitä saa syödä. Ruoka-aineet ovat rajatut ja määrät pieniä. Tällaisissa pikadieeteissä, kuten esimerkiksi kaalikeitto-, sairaala- tai muna-valkoviinidieetissä, on hyvin niukasti energiaa, vain noin 700–1 200 kcal/päivä.

Onko haittoja?

Terveelle ihmiselle ei ehdi tulla 4 päivässä terveyshaittoja, mutta nälässä kituuttaminen on hankalaa. Dieetin jälkeen sorrutaan usein mässäilemään ja ruokailutottumukset voivat pitkäksikin aikaa heittää häränpyllyä. Seurauksena on painon jojottelua, jonka vuoksi painonhallinnasta tulee jatkossa entistä vaikeampaa.

Paljonko paino putoaa?

Paino laskee nopeasti, jopa 7 kiloa neljässä päivässä. Yhtä lailla kuin muissakin dieeteissä, suurin osa lähteneistä kiloista on nestettä. Tässä suolan määrää rajoitetaan tuntuvasti, joten nesteen poisto on vieläkin tehokkaampaa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Ei kannata ryhtyä. Tästä on vaikea siirtyä kohtuusyömiseen, kun nälkä on neljän päivän jälkeen kamala ja moni sortuu ahmimiseen. Kilot tulevat dieetin jälkeen nopeasti takaisin.

Jos lähdet tällaiselle dieetille, älä jatka yli neljää päivää. Suunnittele siirtymävaihe monipuoliseen ja säännölliseen ruokailuun niin, että kohtuus myös ruoan määrässä säilyy.

 

3. ”Älä syö mitään illalla” -dieetti

 

Syödään normaalisti totuttuun tapaan, mutta illalla esimerkiksi kello 18 jälkeen ei syödä mitään ennen aamupalaa.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Iltasyömisen jäädessä pois päivän kokonaisenergiamäärä väistämättä laskee ja laihtuminen alkaa.

Onko haittoja?

Ei suoranaisia terveyshaittoja perusterveelle, mutta psykofyysinen haitta on melkoinen. Jos illallinen tai iltapala jää kokonaan pois, on nukkumaan mentäessä jo kiljuva nälkä. Unen saanti ja kesto usein häiriintyvät. Voi johtaa ahmimiseen ennen tiettyä kellonlyömää.

Paljonko paino putoaa?

Painon lasku riippuu päivän mittaan syötävästä ruokamäärästä. Jos on illalla tottunut syömään vaikkapa 500 kalorin verran, paino putoaa noin puoli kiloa viikossa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

On väärä luulo, että iltasyöminen lisäisi painoa. Merkitystä on vain päivän kokonaisenergiamäärällä, ei sillä, milloin syö.

Ei ole järkeä olla koko iltaa syömättä, sillä nälkä tulee luonnostaan noin neljän tunnin välein. Olisi järkevämpää kohtuullistaa iltasyömistä niin, että söisi raskaan aterian sijaan esimerkiksi ruokaisan salaatin tai keittoillallisen ja tarvittaessa ennen nukkumaan voileivän.

 

4. ”Kaikki makeat pois” -dieetti

 

Syödään muuten normaalisti totuttuun tapaan, mutta pullat, viinerit, jäätelö, suklaa, limpparit ja jälkiruoat jätetään pois: siis sokeriset ja rasvaiset herkut.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Jos iso osa päivän syömisistä on makeita herkkuja, paino toki laskee, kun herkuista kieltäydytään.

Onko haittoja?

Psyykkisiä, sillä ihmisen mieli ei toimi niin, että lempiherkuista voisi kokonaan luopua. Herkuttelunkin on kuuluttava viikko-ohjelmaan, mutta suunnitellusti ja kohtuudella.

Jos ylipaino on herkkujen syytä, niiden pysyvä vähentäminen kannattaa. Suunnittele herkkutaulukko, jota pystyt sortumatta noudattamaan. Jos herkkuhimo iskee, taistele sitä vastaan 15 minuutin ajan ja tee jotain muuta: himo laantuu todetusti.

Paljonko paino putoaa?

Riippuu herkkujen määrästä ja muusta syömisestä. Kohtuullistamalla herkuttelua vähentää kalorimäärää, sillä esimerkiksi puolikkaassa suklaalevyssä on kaloreita yhtä paljon kuin keskivertolounaassa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Ei kannata ryhtyä täydelliseen herkkulakkoon, se johtaa lähes varmuudella repsahdukseen ja mässäilyyn. Salli itsellesi yksi pieni herkku päivässä.

 

5. Ateriankorvikkeet ja laihdutusvalmisteet

 

Ateriankorvikkeet: Yksi tai kaksi päivän pääateriaa korvataan vähäenergisillä juomilla, keitoilla tai patukoilla.

Laihdutusvalmisteet: Lisätään ruokavalioon ns. rasvasieppareista ja rasvanpolttovalmisteita, kuten konjugoidusta linolihaposta tehtyjä CLA-kapseleita tai äyriäisten kuorivalmistetta kitosaania.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Ateriankorvikkeet sisältävät kaloreita noin 100–200, joten jos vaikka illallisen korvaa niillä, päivän kokonaisenergiamäärä laskee.

Laihdutus-, luontaistuote- tai "ihmekapseleilla" ei ole hoikistavaa vaikutusta, ellei muuta ruokailutottumuksiaan.

Onko haittoja?

Jos juo illalliseksi vain ateriankorvikepirtelön, tulee nopeasti kova nälkä. Se taas johtaa helposti hallitsemattomaan syöpöttelyyn. Jos haluat käyttää ateriankorvikkeita, syö päivässä ainakin yksi täysipainoinen ateria. Ainakin aamupalan on hyvä olla runsas.

Laihdutusvalmisteiden suurin haitta on hukkaan heitetty raha.

Paljonko paino putoaa?

Ateriankorvikkeissa painonpudotus riippuu lähtöpainosta ja kokonaisenergiamäärästä.

Laihdutuskapseleissa ei putoa yhtään, ellei muuta syömistään.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Ei kannata. Ateriankorvikkeissa on kiusana kova nälkä ja laihdutusvalmisteet eivät tutkimusten mukaan laihduta millään tavalla.

 

6. Välimeren dieetti

 

Klassiseen versioon kuuluu runsaasti vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja oliiviöljyä, kalaa, punaviiniä sekä täysjyväleipää. Punainen liha ja muut kovat rasvat ovat vähissä.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Runsaaseen eriväristen kasvisten, esimerkiksi tomaatin, kaalien, sipulin, villikasvisten (Suomessa vaikkapa voikukka ja nokkonen), parsan, linssien ja papujen sekä yrttien käyttöön – yli puoli kiloa päivässä. Kasviksissa on mahaa täyttäviä kuituja sekä vettä, mutta niukasti energiaa, joten kasviksista saa helposti vatsan täyteen vähin kalorein.

Onko haittoja?

Jos lipittää punkkua yli pari ravintola-annosta päivässä, maksa ja sydänkin kärsivät. Muutoin perinteisen Välimeren dieetin on havaittu olevan erityisen sydänystävällinen. Oliiviöljyn (tai kotimaisen rypsiöljyn) ja siemenien hyvät rasvahapot, kovan eläinrasvan vähäinen saanti sekä pieni annos punaviiniä näyttävät tutkimusten mukaan vähentävän sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta noin 30 prosentilla.

Klassikoksi noussut 7 maan tutkimus osoitti 70-luvulla, että valoisinta sydänaluetta oli Välimeren dieetistään tunnettu Kreeta, pimeintä tönkkösuolattujen ruokien ja tirisevän läskin maakuntamme Pohjois-Karjala. Sataatuhatta asukasta kohti Kreetalla kuoli tutkimusajankohtana sydäntauteihin 9 ihmistä, Pohjois-Karjalassa 466.

Paljonko paino putoaa?

Jos puolet päivän kalorimäärästä on kasviksia, paino putoaa aluksi noin 250–500 grammaa viikossa.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Kannattaa ottaa ruokavalion pohjaksi, ei vain dieetiksi. Viinin kanssa on syytä olla varovainen, yksi lasi päivässä riittää.

 

7. Valtakunnalliset ravitsemussuositukset

 

Suositaan kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, pehmeitä kasvirasvoja, vähärasvaisia maito- ja lihatuotteita sekä kalaa 2 kertaa viikossa. Karsitaan kovaa ja tyydyttynyttä rasvaa, jota on muun muassa rasvaisissa maitotuotteissa, leivonnaisissa, rasvaisessa lihassa ja piilorasvana monissa valmisruuissa.

Mihin laihduttava vaikutus perustuu?

Hyvänkin rasvan osuus ruokavaliossa on korkeintaan kolmannes. Pääosa kaloreista eli 50–60 prosenttia tulee hyvistä hiilihydraateista, erityisesti kasviksista, hedelmistä, perunasta ja täysjyväviljasta. Kasviksia syödään ainakin puoli kiloa päivässä.

Dieetin runkona on säännöllinen ruokailu 3–4 tunnin välein: aamupala, lounas ja päivällinen + pari hedelmä- tai täysjyvävälipalaa tarvittaessa. Perustuu lautasmalliin: puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljäsosa perunalla, täysjyväpastalla tai -riisillä, toinen neljännes vähärasvaisella lihalla, kalalla tai lämpimällä kasvisruualla.

Onko haittoja?

Ei ole. Tämä on tutkituin, turvallisin, monipuolisin, joustavin ja terveellisin tapa syödä. Ohjaa pysyviin elintapamuutoksiin ja auttaa liikunnan ohella pitämään painon jatkossakin kurissa. Mikään ei ole kokonaan kiellettyä.

Paljonko paino putoaa?

Aluksi 0,5–1 kg viikossa. Kun laihtuu useampia kiloja, elimistön energiantarve pienenee ja laihtumisvauhti hidastuu. Ilmiö on sama kuin autoissa: pienempi moottori kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Kannattaako ryhtyä ja kauan dieettiä voi jatkaa?

Siirry pysyvästi tälle tielle!

Lue lisää painonhallinnasta.

”Aina peilin ohi kävellessä oli pakko tarkistaa, onko maha piilossa ja näytänkö läskiltä. Nyt tiedän näyttäväni hyvältä.”
”Aina peilin ohi kävellessä oli pakko tarkistaa, onko maha piilossa ja näytänkö läskiltä. Nyt tiedän näyttäväni hyvältä.”

Kun painaa 116 kiloa eikä jaksa oikein edes kävellä, on vaikea olla energinen ja iloinen. Eveliina Nurmi, 26, laihdutti 40 kiloa ja koko elämä muuttui.

Laihduttamisessa ei ole kyse isoista asioista, vaan monista pienistä. Sellaisista kuten kyykky. Tai farkut. Eveliina Nurmi, 28, muistaa ikuisesti päivän, johon nuo molemmat kuuluivat. Silloin hän kiskoi ensimmäistä kertaa koskaan päälleen oikeat farkut.

– Ne mahtuivat, se oli mahtavaa! Pääsin niissä vielä kyykkyynkin. Ikinä aiemmin en olisi voinut kuvitellakaan onnistuvani.

Farkkuja ei Eveliinan vaatekaapissa ollut, koska niitä ei ollut ollut missään muuallakaan, yhdessäkään kaupassa hänen koossaan.

Lihava nuoresta asti

Eveliina Nurmi oli tottunut olemaan lihava. Hän oli ollut lihava lapsena ja hän oli ollut lihava nuorena. 19-vuotiaana painoa oli jo 116 kiloa. Hän oli kyllä paljon muutakin: esimerkiksi räväkkä, sosiaalinen ja puhelias, mutta ne ominaisuudet jäivät usein piiloon läskien alle.

Kilot olivat kertyneet hissuksiin. Syitä oli monia. Nuorena omaksutut ruokailutottumukset eivät olleet niitä terveellisimpiä, sillä epäterveelliset ruoat ja herkkuttelu maistuivat kavereiden kanssa. Koulukiusatuksi joutuminen koko peruskoulun ajaksi puolestaan johti siihen, ettei salille saati jumppatunnille olisi edes rohjennut lähteä.

– Olin lapsesta lähtien peiliin katsoessani hävennyt sitä, mitä näen.

Kyllä hän oli yrittänyt laihduttaa. Tämän tästä alkoi uusi dieetti, sitten toinen. Aina ne loppuivat parin päivän päästä, tuloksetta totta kai – ei Eveliina itsekään uskonut, että onnistuisi.

Lopulta niin kuitenkin kävi: lähes 40 kiloa on tipotiessään. Eveliinan itsetunto on noussut, olo tuntuu tasapainoiselta ja oma keho siltä, miltä pitääkin.

Iso kriisi herätti

Nurinkurista kyllä, isoon onnistumiseen tarvittiin iso kriisi. Se sai alkunsa keväällä 2010. Eveliina oli juuri saanut esikoistyttärensä Edithin ja painoi 110 kiloa. Laitokselta kotiuduttaessa ei alkanutkaan ihana vauva-arki, vaan synnytyksen jälkeinen masennus. Ensimmäisistä kuukausista Eveliina ei muista juuri mitään vain sen, että kaikki oli mustaa ja lapsi tuntui vieraalta.

– Kävin niin pohjalla, että en osannut nähdä elämässä mitään hyvää. Olin äiti vain velvollisuudesta. Oma äiti tuli onneksi avuksi: soitteli ja kyläili päivittäin, teki kauppaostokset ja hoiti vauvaa mustimpina hetkinä, kun Eveliina ei siihen kerta kaikkiaan kyennyt.

Kun lapsen syntymästä oli kahdeksan viikkoa, Eveliina jäi yksi. Mies lähti, noin vain. Yksinhuoltajaksi päätyminen oli iso pettymys. Olisi ollut helpompaa ja turvallisempaa opetella vanhemmuutta kahdestaan sen sijaan, että joutuikin itse vastuuseen kaikesta.

– En olisi halunnut eroa, mutta raskaus oli yllätys: olimme seurustelleet vain kaksi kuukautta, kun testi näytti plussaa.

Ero pahensi synnytysmasennusta, ja lääkärin määräyksestä Eveliina aloitti lääkityksen. Se jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä masennuslääkkeet turruttivat tunteet kokonaan, mikä tuntui kyyneliäkin kamalammalta.

Elämä omiin käsiin

Mistä toipuminen sitten sai alkunsa? Eveliina miettii, ei osaa sanoa varmaksi. Kenties käänne parempaan oli kesäilta, jolloin Eveliina istui parvekkeellaan ja oivalsi, että elämä ei voi jatkua näin, jatkuvassa melankoliassa. Piti nousta sen yläpuolelle, itse.

– Ulkona oli kaunista ja lämmintä. Siinä hetkessä päätin, että nyt tämä itkeminen saa loppua! Ymmärsin, että minun on itse laitettava elämäni kuntoon.

Tavoitteeseen kuului iso painonpudotus: 45 kiloa pois. Vasta silloin Eveliina olisi painoltaan normaali. Miten hyvältä jo se sanakin kuulosti, läskin sijaan!–

– Kun aloin rakastaa itseäni, tulivat myös rakkauden tunteet lastani kohtaan.

Paino tippui vauhdilla

Alkoi tiukka ruokaremontti. Eveliina osti vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kertovan kirja ja etsi tietoa karppauksesta. Ohjeiden innoittamana hän karsi lautaseltaan leivän, riisin ja perunan. Aamumurot vaihtuivat munakkaaseen, lounaspasta salaattiin tai keittoon. Maitotuotteitakaan hän ei juuri käyttänyt, mutta proteiinia tuli yllin kyllin lihasta, kanasta ja kalasta.

Paino alkoi tippua vauhdilla. Ensimmäisenä kahtena kuukautena lähti kymmenen kiloa, samana syksynä vielä toiset kymmenen. Tulokset motivoivat niin paljon, ettei ruokavaliosta tehnyt mielikään lipsua.

Eveliinan etuna oli, että laihduttajan tavallinen kompastuskivi, oheissyöminen, ei kuulunut hänen paheisiinsa. Jos hän vaikka katsoi telkkaria, hän katsoi telkkaria eikä napostellut samalla.

– En ole mässyttäjä. Kilot ovat tulleet ihan sillä, että olen tehnyt hyvää ruokaa ja syönyt sitä liikaa.

Samaa taktiikkaa noudattaen kilot myös lähtivät, nimittäin annoskokoja pienentämällä. Usein lautasen kuitenkin saattoi täyttää vaikka piripintaan, kun valitsi terveellistä, kuten kasviksia ja kalaa. Nälästä Eveliina ei koskaan kärsinyt, kiireestä kyllä joskus. Arki pienen vauvan kanssa oli sellaista, että joinain päivinä ei ehtinyt tai muistanut syödä itse lainkaan.

Tavoitefarkut kaapiin

Ja sitten, yhtenä päivänä, Eveliina osti farkut. Piti niitä ensin kaapissa, otti välillä ulos, ei sovittanut. Sillä ne olivat tavoitefarkut.

– Jokaisella laihduttajalla pitää olla sellaiset! Eveliina nauraa.

Kohta housut jo sopivat. Seuraavaksi Eveliina hankki kaksi kokoa pienemmät farkut. Niiden kanssa olikin jo vähän työläämpää. Loppusuorasta tuli kehon ja mielen kamppailu.

– Tie 75 kilosta alaspäin oli tuskallinen, paino junnasi paikoillaan pitkään. Totta kai se turhautti, olisi ollut helppo murtua ja lopettaa. Tiesin kuitenkin, että kyllä se paino vielä tippuu.

Vain puolentoista vuoden päästä vaaka näytti seitsemääkymmentä. Kaikki ylimääräiset 40 kiloa olivat kadonneet.

Vaaka on vihollinen

Usein painonpudotuksen ongelma on, että vaikka kilot lähtisivätkin, ne palaavat. Keho pyrkii takaisin siihen olotilaan, jossa se on tottunut olemaan. Jos painon onnistuu pitämään tavoitteessaan, tietää tehneensä asioita oikein.

Eveliinan paino pysyi vakaasti 70 kilossa miltei kaksi vuotta.

Kun ensimmäinen takapakki sitten tuli, se oli oikeastaan toivottu: Eveliina alkoi odottaa lasta. Hänellä oli uusi kumppani ja hyvä parisuhde, raskaus oli toivottu.

Raskausaikana ruokavalio kuitenkin repsahti. Teki mieli milloin mitäkin, ja herkutteluhetket kotisohvalla toivat 30 lisäkiloa. Kun Uuno syntyi marraskuussa 2013 ja perhe kotiutui sairaalasta, Eveliinan paino huiteli sadassa. Laihdutusurakka piti käynnistää miltei nollasta. Tällä kertaa Eveliina päätti aloittaa myös liikunnan, sillä lihaksiakin olisi hyvä saada.

Hän liittyi kuntokeskuksen jäseneksi, teetätti itselleen saliohjelman ja palkkasi personal trainerin. Säännöllinen tupakointi loppui, jotta urheilu sujuisi paremmin. Kuntovalmentajan suosituksesta Eveliina kokeili myös kehonkoostumusmittausta ja järkyttyi tuloksista.

– Luvut olivat aivan kauheat: rasvaprosenttini oli 48 ja lihasprosentti alle 30. Ei ihme, etten keväällä vielä jaksanut mitään!

Liikuntaan tottumattomalle ensimmäiset treeniviikot olivat tuskaa: pienimmästäkin ponnistuksesta hengästyi ja kuntoilun jälkeen lihaksia särki. Aiempi onnistuminen auttoi kuitenkin uskomaan, että ennen pitkää tuloksia tulee. Etenemistään Eveliina seurasi mittanauhan ja peilin avulla.

– Lupasin itselleni, etten mene vaa’alle, sillä se on laihduttajan vihollinen! Sillä jos treenaa, paino voi nousta.

Liikkuja saa syödä

Painon sijaan nousi kunto, ja sen mukana itseluottamus ja ilo omasta kehosta. Ykskaks jaksoikin ylämäet puuskuttamatta. Lihakset alkoivat erottua läskikerrosten läpi. Olo oli pirteämpi, sillä liikunta takasi paremmat unet.

Ja jotta jaksoi liikkua, oli syötävä terveellisesti. Ruokavalio meni remonttiin. Eveliinan taikasana oli sama kuin aiemminkin: vähähiilihydraattisuus. Hän koosti ateriat niin, että ravinnosta 60 prosenttia oli kasviksia, loput kalaa, kanaa, lihaa ja munaa. Rasvoja hän ei karsastanut, mutta maitotuotteita kului maltillisesti, lähinnä leivontaan tai ruoanlaittoon. Eineksiä ei ostettu, vaan se vanhempi, joka milloinkin ehti, kokkasi koko perheelle.

–Juureksista ja kasviksista saa helposti maukasta ja terveellistä ruokaa. Ja kun syö paljon vihreää, kuten kaaleja, kurkkua, salaatteja ja avokadoa, ei tarvitse miettiä määriä.

Syksyllä Eveliina kävi uudestaan kehonkoostumismittauksessa. Luvut olivat kääntyneet nurin niskoin: rasvaprosentti oli 35 ja lihasprosentti 46. Saavutus oli huima ja kertoi karistettuja kilojakin kirkkaammin, että tehty työ ei ollut mennyt hukkaan. Lihasmassan nopeasta kasvustakin seurasi pelkkää hyvää: Eveliina kulutti aiempaa enemmän kaloreita.

– Vaikka olisin lopettanut urheilun ja vain levännyt laakereillani, olisin laihtunut, sillä lepokulutukseni on kasvanut. Se oli ennen 800 kilokaloria päivässä, nykyään 1 700.

Sporttaamista ja läsäpäiviä

Tällä hetkellä Eveliina odottaa kolmatta lastaan, jonka odotetaan syntyvän toukokuussa. Raskauskiloja on kertynyt jonkin verran, mutta niistäkin päästään eroon ja niistä pyritään pysymään erossa jo hyväksi todetuilla metodeilla.

Eveliina uskoo, että pirteyden syynä on ravinto. Kun ei syö höttöhiilareita, verensokeri ei heilahtele ja tee oloa uupuneeksi. Myös arki rullaa paremmin, sillä lasten kanssa leikkimiseen on aiempaa enemmän virtaa.

– Vaikka halusin aiemminkin tehdä asioita, en jaksanut enkä pystynyt, kilot olivat tiellä. Lihavana myös hävetti syödä julkisesti. Ajattelin, että kaikki katsovat, kun paksu syö, vaikka lautasella olisi ollut salaattia.

Nykyään Eveliinan suhde ruokaan on normaali. Ystävien kanssa kahvilaan mentäessä hän tilaa juustokakkua, jos siltä tuntuu. Kotona kokataan toisinaan herkkuja, jotka ovat kieltolistalla arkena. Hemmotteluhetkille on termikin: läsäpäivä.

– Kun meillä on läsäpäivä, syömme koko perhe pastaa tai pitsaa vaikka aamusta iltaan. Seuraava päivä sulatellaan, sitten jatkamme normaalia liikkuvaista elämää.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kuuntele nälkääsi, syö mitä haluat ja nautiskele ilman tunnontuskia – tässä avaimia painonhallintaan.

Ravitsemustieteilijä Patrik Borg vakuuttaa uudessa kirjassaan Tunne nälkä!, että syömällä omien tuntemusten mukaan saavuttaa parhaiten tuloksia.

Kyse ei ole uudesta ruokavaliosta vaan paluusta normaaliin ruokasuhteeseen, joka on vielä lapselle luontaista.

Olennaista on koko elämisen tapa. Riittävä unen määrä, liikunta ja stressinhallinta ovat vahvasti sidoksissa siihen, että pystyy syömään kohtuullisesti nälkäänsä ja kylläisyyttään kuunnellen.

Muutos vie aikaa ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

On muistettava, että myös huonot päivät ja jopa viikot kuuluvat muutosprosessiin.

Intuitiivisen syömisen opettelussa on neljä eri vaihetta

  1. Kohenna näläntunteeseen vaikuttavia elintapojasi eli lisää unta ja liikuntaa, vähemmän stressiä.
  2. Syö terveellisesti oikealla ateriarytmillä nälkää ja kylläisyyttä kunnioittaen.
  3. Opettele syömään kaikenlaista ruokaa sallivasti ja ilman jännitteitä.
  4. Päätä itse mitä syöt, niin vahvistat syömisminääsi ja vapaudut ulkoisista paineista.

Muista, että muutos vie aikaa, ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

Oivalluksia muutostyöhön

  •  Syö juuri sen verran kuin sillä hetkellä tunnut tarvitsevasi.
  •  Syö järkevästi ainakin 20 päivää kuukaudessa.
  •  Ateriarytmi on oikea, jos tunnet kovaa nälkää vain harvoin.
  •  Syö riittävästi, vähintään 1800 kaloria päivässä.
  •  Vähennä vaa’an käyttöä.

Kurkista myös Hyvän terveyden onnistuneen laihdutuksen oppaaseen Kilot veks!