1. Lantion kääntö: 
Ole selinmakuulla selkä neutraaliasennossa. Pidä polvet koukussa lantion leveydellä, jalkapohjat tukevasti alustassa. Niska on pitkänä, yläselkä painuu leveänä alustaa vasten. Käsivarret ovat suorina vartalon vieressä tai lantiolla kontrolloimassa liikettä.
Hengitä ulos. Vedä samalla lantionpohjan lihaksia ylöspäin ja tiivistä alavatsa vetämällä sitä kohti selkärankaa. Paina alaselkää kiinni alustaan niin, että häntäluun pää nousee siitä irti. Hengitä sisään ja päästä selkä hitaasti takaisin neutraaliasentoon. Toista 5–10 kertaa.

Liike harjoittaa syvää poikittaista vatsalihasta, vinoja syviä vatsalihaksia ja suoraa vatsalihasta.
1. Lantion kääntö: Ole selinmakuulla selkä neutraaliasennossa. Pidä polvet koukussa lantion leveydellä, jalkapohjat tukevasti alustassa. Niska on pitkänä, yläselkä painuu leveänä alustaa vasten. Käsivarret ovat suorina vartalon vieressä tai lantiolla kontrolloimassa liikettä. Hengitä ulos. Vedä samalla lantionpohjan lihaksia ylöspäin ja tiivistä alavatsa vetämällä sitä kohti selkärankaa. Paina alaselkää kiinni alustaan niin, että häntäluun pää nousee siitä irti. Hengitä sisään ja päästä selkä hitaasti takaisin neutraaliasentoon. Toista 5–10 kertaa. Liike harjoittaa syvää poikittaista vatsalihasta, vinoja syviä vatsalihaksia ja suoraa vatsalihasta.
2. Ylävartalon nosto:
Ole selinmakuulla selkä neutraaliasennossa. Polvet ovat koukussa lantion leveydellä, jalkapohjat tukevasti alustassa. Käsivarret pysyvät suorina vartalon vieressä, olkapäät alhaalla ja niska pitkänä.
Hengitä ulos. Tiivistä vatsa ja nosta yläselkä ylös sitä pyöristäen. Nosta samalla käsivarret irti alustasta ja kurkota eteenpäin. Hengitä sisään ja laskeudu alas. Toista 5–10 kertaa.

Liike harjoittaa suoraa vatsalihasta, syviä vinoja vatsalihaksia ja syvää poikittaista vatsalihasta, vakauttaa lantiota ja parantaa yläselän liikkuvuutta.
2. Ylävartalon nosto: Ole selinmakuulla selkä neutraaliasennossa. Polvet ovat koukussa lantion leveydellä, jalkapohjat tukevasti alustassa. Käsivarret pysyvät suorina vartalon vieressä, olkapäät alhaalla ja niska pitkänä. Hengitä ulos. Tiivistä vatsa ja nosta yläselkä ylös sitä pyöristäen. Nosta samalla käsivarret irti alustasta ja kurkota eteenpäin. Hengitä sisään ja laskeudu alas. Toista 5–10 kertaa. Liike harjoittaa suoraa vatsalihasta, syviä vinoja vatsalihaksia ja syvää poikittaista vatsalihasta, vakauttaa lantiota ja parantaa yläselän liikkuvuutta.
3. Kehonhallinta:
Alkuasento
Ole nelinkontin selkä neutraaliasennossa. Kädet painuvat alustaan hartioiden leveydellä ja polvet lantion leveydellä. Niska on suoraan vartalon jatkeena.
Hengitä ulos ja tiivistä vatsa. Hengitä sisään ja pidä vatsa koko ajan tiiviinä. Pysy asennossa 5–10 sisään- ja uloshengityksen ajan.

Liike harjoittaa syvää poikittaista vatsalihasta ja kehonhallintaa.
3. Kehonhallinta: Alkuasento Ole nelinkontin selkä neutraaliasennossa. Kädet painuvat alustaan hartioiden leveydellä ja polvet lantion leveydellä. Niska on suoraan vartalon jatkeena. Hengitä ulos ja tiivistä vatsa. Hengitä sisään ja pidä vatsa koko ajan tiiviinä. Pysy asennossa 5–10 sisään- ja uloshengityksen ajan. Liike harjoittaa syvää poikittaista vatsalihasta ja kehonhallintaa.
4. Selän rullaus:
Istu polvet koukussa selkä suorana. Nosta kädet eteen. Liu'uta lapoja alas kohti vyötäröä.
Hengitä ulos. Jännitä lantionpohjan lihakset ja vatsa. Pyöristä alaselkää ja rullaa selkää nikama nikamalta jarruttaen alas, kunnes lapojen alkakärjet osuvat alustaan. Hengitä sisään ja rullaa selkä nikama nikamalta alkuasenteen. Toista 8–10 kertaa.

Liike harjoittaa suoraa ja vinoja vatsalihaksia sekä parantaa alaselän liikkuvuutta.
4. Selän rullaus: Istu polvet koukussa selkä suorana. Nosta kädet eteen. Liu'uta lapoja alas kohti vyötäröä. Hengitä ulos. Jännitä lantionpohjan lihakset ja vatsa. Pyöristä alaselkää ja rullaa selkää nikama nikamalta jarruttaen alas, kunnes lapojen alkakärjet osuvat alustaan. Hengitä sisään ja rullaa selkä nikama nikamalta alkuasenteen. Toista 8–10 kertaa. Liike harjoittaa suoraa ja vinoja vatsalihaksia sekä parantaa alaselän liikkuvuutta.
5. Vartalon kierto:
Ole selinmakuulla selkä neutraaliasennossa, polvet koholla 90 asteen kulmassa. Pää ja yläselkä ovat irti alustasta. Pidä kädet niskan takana niin, että kyynärpäät osoittavat sivuille.
Hengitä ulos. Ojenna oikea jalka koholle etuviistoon ja kierrä samalla ylävartaloa vasemmalle. Lantio pysyy paikoillaan, niska pitkänä ja olkapäät alhaalla. Hengitä sisään ja palaa alkuasentoon. Hengitä ulos ja tee toinen puoli. Toista 8–10 kertaa.

Liike harjoittaa vinoja vatsalihaksia ja yläselän kiertoa sekä vakauttaa lantiota.
5. Vartalon kierto: Ole selinmakuulla selkä neutraaliasennossa, polvet koholla 90 asteen kulmassa. Pää ja yläselkä ovat irti alustasta. Pidä kädet niskan takana niin, että kyynärpäät osoittavat sivuille. Hengitä ulos. Ojenna oikea jalka koholle etuviistoon ja kierrä samalla ylävartaloa vasemmalle. Lantio pysyy paikoillaan, niska pitkänä ja olkapäät alhaalla. Hengitä sisään ja palaa alkuasentoon. Hengitä ulos ja tee toinen puoli. Toista 8–10 kertaa. Liike harjoittaa vinoja vatsalihaksia ja yläselän kiertoa sekä vakauttaa lantiota.
6. Kyljen pito:
Ole kylkimakuulla toinen käsi pään alla, toinen tukena vartalon edessä. Vatsa pysyy tiiviinä ja hartiat alhaalla. Alemman kyljen ja alustan välissä on hiiren mentävä kolo.
Hengitä ulos. Paina alempaa jalkaa alustaa vasten, venytä päällimmäistä pitkälle alemman ohi. Nosta päällimmäinen jalka lantion korkeudelle ja nosta alempi sen viereen. Hengitä sisään ja laske jalat yhteen puristettuina alas. Pidä alavatsa koko ajan tiiviinä, kylki irti maasta ja hartiat alhaalla. Toista 5–10 kertaa.

Liike harjoittaa vinoja vatsalihaksia ja syvää poikittaista vatsalihasta.
6. Kyljen pito: Ole kylkimakuulla toinen käsi pään alla, toinen tukena vartalon edessä. Vatsa pysyy tiiviinä ja hartiat alhaalla. Alemman kyljen ja alustan välissä on hiiren mentävä kolo. Hengitä ulos. Paina alempaa jalkaa alustaa vasten, venytä päällimmäistä pitkälle alemman ohi. Nosta päällimmäinen jalka lantion korkeudelle ja nosta alempi sen viereen. Hengitä sisään ja laske jalat yhteen puristettuina alas. Pidä alavatsa koko ajan tiiviinä, kylki irti maasta ja hartiat alhaalla. Toista 5–10 kertaa. Liike harjoittaa vinoja vatsalihaksia ja syvää poikittaista vatsalihasta.
7. Punnerrus:
Asetu etunojaan kyynärvarsien varaan, jalat suoriksi ojennettuina. Kohota vartalo irti alustasta. Pidä vatsa ja pakarat tiiviinä.
Hengitä rauhallisesti ja pysy asennossa 10–30 sekuntia. Lepää ja toista.

Liike harjoittaa kaikkia keskivartalon lihaksia.
7. Punnerrus: Asetu etunojaan kyynärvarsien varaan, jalat suoriksi ojennettuina. Kohota vartalo irti alustasta. Pidä vatsa ja pakarat tiiviinä. Hengitä rauhallisesti ja pysy asennossa 10–30 sekuntia. Lepää ja toista. Liike harjoittaa kaikkia keskivartalon lihaksia.

7 liikkeen vatsajumppa antaa tuloksia jo kuukaudessa, kun teet treenin pari kolme kertaa viikossa.

7 liikkeen vatsajumppa vaikeutuu loppua kohti. Jos et ole tottunut lihasrääkkiin, aloita 3 ensimmäisellä liikkeellä. Liikkeissä 4-7 on haastetta kokeneellekin jumpaajalle.

Ryhti kohenee ja vatsa alkaa litistyä. Mittaa vyötärön ympärys ennen ohjelman aloitusta ja uudelleen kuukauden kuluttua. Hämmästyt!

Liikkeet suunnitteli fysioterapeutti, terveystieteen maisteri Kirsi Töyrylä-Aapio Suomen Selkäliitosta.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Liikunnalla voi ehkäistä ja hoitaa monia sairauksia. Katso, mikä laji sopii kenellekin.

TYYPIN 2 DIABETES

Hyviä lajeja Kävely, sauvakävely, pyöräily, jumppa ja lihastreeni.

Miksi? Säännöllinen liikunta voi parantaa diabeteksen, sillä se normalisoi nopeasti veren sokeri- ja rasva-arvoja. Insuliiniherkkyys paranee välittömästi kohtalaisen kuormituksen jälkeen. Vaikutus voi kestää jopa 3 vuorokautta, mutta vähintäänkin vuorokauden. Tämän vuoksi diabeetikon kannattaa liikkua joka päivä ja ujuttaa hyötyliikuntaa arkeensa. Voimaharjoittelu tehostaa lihasten aineenvaihduntaa ja se on turvallista kuntosalilla, vaikka ylipainoa olisi kertynyt.

KORKEA VERENPAINE

Hyviä lajeja Kävely, sauvakävely, hölkkä, pyöräily, uiminen ja hiihto.

Miksi? Liikkumisen aikana verenpaine nousee, mutta lepoverenpainearvot laskevat. Jo kävelytyyppinen liikunta vähintään 3 kertaa viikossa parin kuukauden ajan laskee lepoverenpaineen ylä- ja ala-arvot alle 5. Verenpaineen madaltuminen pienentää huomattavasti aivohalvauksen ja sepelvaltimosairauden riskiä.

ASTMA

Hyviä lajeja Juoksu- tai kävelyspurtit ja uiminen.

Miksi? Hengästyminen on hyväksi, jotta keuhkoputket pysyvät avoinna. Ajoittainen kiivas liikunta voi ehkäistä astman kehittymistä rasitusastmaksi. Kosteat urheiluhallit ovat hyvä ympäristö, sillä astmaatikon hengitystiet eivät yleensä tykkää kylmästä. Ennen kovaa liikuntasuoritusta voi tarvittaessa ottaa lääkkeen.

NIVELRIKKO

Hyviä lajeja Kävely, pyöräily, vesijumppa ja -juoksu.

Miksi? Nivelrikkokohtaa ympäröivät kudokset pysyvät kunnossa. Vahvistuvat lihakset suojaavat oirekohtaa napakammin. Hyvä yleiskunto auttaa jaksaman ja pitämään tautia edistävän ylipainon kurissa.

KEUHKOAHTAUMATAUTI

Hyviä lajeja Sauvakävely, kuntosaliharjoittelu ja voimalajit.

Miksi? Sairaus on tuhonnut keuhkokudosta ja hidastanut uloshengitystä. Hengenahdistusta voi ehkäistä kehittämällä hengityselimien toimintaa hengästymällä kevyesti. Lihastreeni sopi monelle, sillä sairaus laihduttaa usein. Liikunta nostaa nopeasti keuhkoahtaumatautisen elämänlaatua.

Jokainen liikuntakerta on hyväksi. Mitä huonompi kunto, sitä helpommin se paranee.

MASENNUS

Hyviä lajeja Kävely, vaellus, jumppa, tanssi ja luovat liikuntalajit.

Miksi? Jos mieli on alakuloinen, kynnys lähteä liikkeelle on suuri. Mutta jo sen ylittäminen piristää mieltä, koska on onnistunut tavoitteessaan. Luonnossa liikkuminen virkistää monia, koska huomio siirtyy pois itsestä. Liikunnan mukanaan tuomat endorfiinit ja oman kehon koskettamista seuraava positiivinen mielihyvä vaikuttavat pitkään. Ryhmäliikunnasta voi myös löytyä toivottua sosiaalista seuraa.

NIVELPSORIASIS

Hyviä lajeja kävely, pyöräily ja uinti sekä fysioterapeutin suunnittelema täsmäliikunta.

Miksi? Liikunta vilkastuttaa nivelruston aineenvaihduntaa ja parantaa nivelen liikkuvuutta. Hyvä yleiskunto nostaa kipukynnystä. Akuutissa tulehdusvaiheessa vähennetään liikuntaa tuntemusten mukaan. Ylenmääräistä nivelrasitusta, kuten maalivahdin pestiä, jossa kyynärpäät ja polvet joutuvat kovalle koetukselle, kannattaa välttää.

Asiantuntijat: liikuntalääketieteen dosentti Katriina Kukkonen-Harjula ja tutkijatohtori Sari Aaltonen.

Astma

Jokaiseen vaivaan löytyy sopiva liikuntalaji

Kyllä kokemuksesta tiedän astman hoitoon sopii hölkkä,kävely.Sairastuin homesairauteen ja astmaan.Pystyi kävelemään vain 20 metriä kerrallan.Aloitin säännöllisen harjoittelun.Ensin muutama metri lisää ennenkuin piti istua.Lisäsin pikkuhiljaa matkaa ja vauhtia.6 vuotta kunnes jo osallistuin hölkkäkisoihin,halusin testata miten pystyn.Nyt ei astma vaivaa,vain harvoin jos on flunssa otan lääkkeet.
Lue kommentti
Astma

Jokaiseen vaivaan löytyy sopiva liikuntalaji

Kyllä kokemuksesta tiedän astman hoitoon sopii hölkkä,kävely.Sairastuin homesairauteen ja astmaan.Pystyi kävelemään vain 20 metriä kerrallan.Aloitin säännöllisen harjoittelun.Ensin muutama metri lisää ennenkuin piti istua.Lisäsin pikkuhiljaa matkaa ja vauhtia.6 vuotta kunnes jo osallistuin hölkkäkisoihin,halusin testata miten pystyn.Nyt ei astma vaivaa,vain harvoin jos on flunssa otan lääkkeet.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Tutkimustiedon perusteella liikkumiseen on ainakin 10 hyvää syytä. Keksi itse omasi!

  1. Yleiskunto paranee. Verenkierto- ja hengityselimistön toiminta tehostuu. Maksimaalinen hapenottokyky paranee ja sydänlihaksen toiminta vahvistuu. Sydän kasvattaa kokoa ja alkaa lyödä tehokkaammin.
  2. Liikkuvuus lisääntyy. Hyvä liikkuvuus auttaa liikkumaan oikein ja vähentää nivelten turhaa kuormittamista. Se myös parantaa lihasten aineenvaihduntaa ja lihaskireyksiä, jolloin ryhti pysyy ylväänä.
  3. Kestävyys kohenee ja lihakset vahvistuvat.Lihakset jaksavat tehdä töitä entistä pidempään, kun lihasten aineenvaihdunta — ja kyky tuottaa energiaa kasvavat.
  4. Unen laatu paranee. Säännöllinen treeni auttaa paitsi nukahtamaan helpommin, myös nukkumaan tasaisemmin ja välttymään kiusallisilta yöheräilyiltä. Lisäksi liikunnan harrastaminen vaikuttaa myönteisesti vireyteen valveilla ollessa.
  5. Painonhallinta helpottuu. Liikunta yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon parantaa laihtumistuloksia pelkästään ruokavalion muutoksiin verrattuna. Energiankulutuksen lisääminen vähentää aina sisäelinten ympärille kertyvän haitallisen rasvan määrää.
  6. Kaatumisvaara pienenee. Lääkkeillä ei voi ehkäistä kaatumista, tasapainoharjoittelulla voi. Tarvitsemme hyvää kehonhallintaa erityisesti liukkailla keleillä ja hämärässä.
  7. Virtsankarkailu vähenee. Runsaasti liikkuvilla iäkkäillä naisilla esiintyy vähemmän virtsankarkailua kuin vähemmän liikkuvilla, varsinkin jos lantiopohjan lihaksia treenataan täsmällisesti. Liikkeelle lähteminen auttaa virtsankarkailun ehkäisemisessä raskauden ja synnytyksen jälkeen.
  8. Mieli piristyy. Erityisesti mieluisaa lajia harrastettaessa ajatukset keskittyvät tekemiseen, eikä huolille ja murheille ole päässä tilaa. Liikunnan yhteydessä kohoavat endorfiinitasot voivat pitää hyvänolontunnetta päällä pitkään treenin jälkeenkin. Endorfiinihumala tosin vaatii jo rankkaa urheilua, eikä siihen aina apeana kykene.
  9. Sosiaaliset verkostot laajenevat. Liikkuessa voi tutustua saman henkisiin ihmisiin, vaihtaa ajatuksia ja saada ehkä uusia ystäviä. Jo vastaantulevan lenkkeilijän maltillinen tervehdys kerryttää päivän sosiaalisten kohtaamisen pankkitiliä mukavasti.
  10. Liikkujaidentiteetti syntyy. Identiteetti tarkoittaa ihmisen käsitystä itsestään. Säännöllinen treenaaminen tuottaa mielikuvan liikkujasta, ei sohvaperunasta. Kun liikunnasta saadut hyödyt alkavat näkyä ja tuntua, minäkokemus liikkujana vahvistuu. Silloin on aina vain helpompi lähteä liikkeelle ja mukavampi harjoitella.

Asiantuntijat: liikuntalääketieteen dosentti Katriina Kukkonen-Harjula ja tutkijatohtori Sari Aaltonen.