Henkinen paha olo vaatii tilanteen kunnollista kartoittamista, jotta oikeat apukeinot löytyvät.

Olen 19-vuotias mies ja kärsinyt ahdistuksesta jo muutaman vuoden. Nyt on kuukauden ollut epätodellista oloa. Pelkään, että sairastun psykoosiin, enkä saa pelkoa mitenkään pois mielestäni.

Isossa väkijoukossa myös pelkään, että yhtäkkiä huudan tai teen jotain. Olen käynyt lääkärissä, mutta en ole saanut järkeviä vastauksia.

Asiantuntija vastaa:

Kuvauksesi perusteella voit varsin huonosti. Oireesi sopivat niin moneen eri asiaan, että tilannettasi olisi syytä kartoittaa perusteellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos oireesi johtuvat ahdistuneisuushäiriöstä, olisi tärkeää saada asianmukaista hoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos taas oireesi johtuvat taustalla vaikuttavasta sairausprosessista, olisi vielä tärkeämpää päästä nopeasti psykiatriseen arviointiin. Jos käytät päihteitä, kuten kannabista, nyt olisi aika selvittää päätä kunnolla.

Kuulostaa ikävältä, jos koet, että lääkärin vastaanotolla ei tuntunut siltä, että ongelmasi olisi hahmotettu oikein. Jos näin on, muista sanoa sekin suoraan, kun seuraavan kerran hakeudut hoitoon. Ota yhteyttä terveyskeskuksen lääkäriin tai psykiatriseen hoitajaan.

Lue lisää Ahdistuneisuushäiriöiden Käypä hoito -suosituksesta

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Aki Rovasalo
psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla