Kun avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan, 68, sormen kynsitulehdus osoittautui okasolusyöväksi, hän yllättyi, mutta otti tilanteen rennosti.

Viime vuoden kesällä Esko Valtaoja meni hoidattamaan keskisormensa sitkeää kynsitulehdustaan sillä seurauksella, että kynsi piti poistaa.

– Lääkäri otti kynnestä rutiininomaisesti pienen näytteen. Yllätyin, kun siitä paljastui okasolusyövän alku. Sormesta napattiin pala pois ja sillä selvä.

Valtaoja ei diagnoosista säikähtänyt, melanoomaa yleisempi okasolusyöpä ei ole hanakka leviämään. Häntä lähinnä huvitti, että kaikkea sitä sattuukin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Huvitti vielä enemmän, kun iltapäivälehti teki siitä ihan jutun. Olin Suomen heinäkuisen viihteen ykkösuutinen! Ja tulipa koettua elämäni suurin sairaalaoperaatio, puoli tuntia paikallispuudutusta. Julkinen terveydenhoito toimi erittäin hienosti, kaikki pelasi, kiittelee nyt kynnettömän keskisormen omistaja.   

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Höpöttelen usein itseni kanssa”

Emeritusprofessori on säästynyt isommilta terveyshuolilta. Kakkostyypin diabetes havaittiin sekin sattumalta 90-luvulla terveystarkastuksessa. Sokeriarvot ovat pysyneet tasapainossa.

– Opiskeluikään olin reippaasti ylipainoinen. Sitten kisasin kaverini kanssa painonpudotuksessa ja laihdutin parikymmentä kiloa muutamassa kuukaudessa.

Liikuntaherätystä Valtaoja ei ole koskaan kokenut ja urheilua hän koulussa suorastaan inhosi. Kilpailuviettiä miehellä ei sanojensa mukaan ole lainkaan.

– Ylipäänsä en ota itseäni kovin vakavasti, niin on paljon hauskempaa. Jos tulee paineita, turvaudun zen-buddhalaiseen mietiskelyyn. Höpöttelen usein itseni kanssa. Voimaa saan myös kiitollisuudesta elämää kohtaan. Katson ympärilleni yhä ihmetellen kuin lapsi. Oikeasti rakastun maailmaan joka päivä uudestaan.

Lue lisää Esko Valtaojan terveystunnustuksista Hyvä terveys -lehden  numerosta 3/2020!

Tilaajana voit lukea kaikki Hyvän terveyden numerot maksutta digilehdet.fi -palvelusta.

 

Vierailija

Olisi kiva jos haastattelisitte myös Teemu Keskisarjaa,mielestäni hän on kiinnostava henkilö tietoineen!

  • ylös 11
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla