Avoimuus on alkoholia parempi hoito vapinaan. Mitä muuta jännityksestä johtuvalle vapinalle voi tehdä?

Mistä johtuu vapina käsissä varsinkin jännittävissä tilanteissa ja kun yrittää peitellä sitä? Minulla on ollut aivoinfarktin jälkitila 15 vuotta ja otan alkoholia enemmän kuin kohtuudella. Esimerkiksi golfia pelatessa vapina on erittäin ikävää, kun kaverit seuraavat.

Asiantuntija vastaa:

JOS VAPINA liittyy selvästi sosiaalisiin tai jännitystä aiheuttaviin tilanteisiin, ainakin osa ongelmasta selittyy psyykkisillä syillä. Käsien vapinaa nimitetään silloin joskus myös ns. kahvikuppineuroosiksi.

Vapina pahenee, kun tarkkailee itseään ja suoritustaan, jännitys lisääntyy, vapina lisääntyy, ja noidankehä on valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos itse tarkkailee kovasti itseään, voi paradoksaalisesti käydä niin, että muutkin alkavat tarkkailla, mitä tässä oikein tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noidankehä on taas valmis.

Aivoinfarktin jälkitila voi osaltaan tuottaa haurautta suorituksiin. Siihen ei ole nopeaa apua, mutta tärkeää olisi, ettei ainakaan luovuta, vaan yrittää osallistua tilanteisiin rohkeasti.

Pieni vapina ei haittaa elämää, ei vähennä ihmisarvoa, eikä varsinkaan jos se johtuu sairaudesta.

Älä anna sen rajoittaa elämäniloasi. Selitä golfkavereille, että se johtuu sairaudesta, jos joku ylipäätään on asiaa ihmetellyt.

Alkoholi sopii tähän lääkkeeksi erittäin huonosti. Alkoholi pahentaa vapinaa sekä akuuttien vieroitusoireiden aikana että pitkällä aikavälillä heikentäen hermoston toimintaa.

Jos ihminen kärsii jännitysoireista, voi tulla kiusaus turvautua alkoholiin, koska se voi hetkeksi lievittää jännitystä.

Mutta sen jälkeen ongelmat palaavat entistä hankalampina.

Jätä alkoholi pois.

 

Aki Rovasalo
psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Olen jännittäjä ja se näkyy, että on käden vapinaa. Jännittäminen alkoi nuorena, kun vanhemmat mollasivat ja syyttelivät monenlaisista asioista. Käsi voi vapista muutenkin, kuin jännityksestä. Ennen työvuoroon menoa poistin raskaalla petkeleellä jäätä rappujen edestä liukkauden estona. Naputtelin yhdellä kädellä, koska väline teki työn painon vaikutuksena. Menin töihin ja tein kirjaustöitä kynällä työ muistioon. Sattui siihen henkilö, joka katsoi vieressä käteni vapinaa ja hienoinen virne nousi seuraajan naamalle, kun sivusilmällä katsoin häntä. Henkilö poistui ja meni kertomaan työkavereilleen, että hullu se on, kun se henkilö nyt vapisee tuolla. ( olin raskaasti työpaikka kiusattu ja pahinta oli, kun henkilöt keksivät ja levittivät perättömiä juttuja pitkin kyliä ) Se käden vapina aiheutui siitä jään poistamisesta sillä painavalla työvälineellä. Käsi ns. vartui, niinkuin täälläpäin ilmiötä kutsutaan. Samanlaista vartumista syntyi, kun käsittelin ilmanpaineella toimivaa painavaa runkonaulainta rakennus työmaalla yhdellä kädellä. Vartuminen ja vapina loppui, kun käsivarsi tottui painavaan työvälineeseen. Kerran minulle sanottiin työpaikan kahvilassa, että taitaa olla kova krapula, kun käsi vispaa tolleen. Eipä ollut krapula, kun en alkoholia ole käyttänyt koskaan elämäni aikana.

Jouduin käymään terveyskeskuksen laboratoriossa verinäytteen ottamisessa. Pelkään piikkejä ja veren näkemistä. Näytettä ottanut laborantti sanoi hiljaisella äänellä apulaiselle, että rapula on kun käsi vapisee. Vastasin, että ei varmana ole rapulia eikä ripulia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla