Niitä on vaikea kuvailla, hetkiä, joissa on erityistä lumovoimaa, mutta ne jäävät mieleen. Joulun aika antaa hyvät puitteet lumoutumiselle monestakin syystä.

Joulu on kristillisen perinteen ilon juhla, joten lumoutuneeseen tunnelmaan heittäytyminen on silloin jopa suotavaa. Hyviä hetkiä sille ovat kohtaamiset, joihin liittyy vahva tunnelataus.

Kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen professori Marja-Liisa Honkasalo kuvailee omia lumoutumisen hetkiään näin.

– Lumovoima on merkillinen juttu. Se saattaa tulla mukaan, kun leivon lapsenlapseni kanssa joulupipareita ja kun oikein heittäydymme tunnelmaan. Olennaista on lataus, joka tekee leipomisesta, leikkimisestä, satujen lukemisesta tai vaikka koiran kanssa touhuamisesta enemmän kuin pelkkää tekemistä, sanoo Honkasalo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Noissa hetkissä ihminen herkistyy ja antaa ehkä mielikuvituksellekin tilaa. Tuntuu, että kaikki voi olla mahdollista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pyhä kohottaa arjesta

Honkasalo muistuttaa, että lumovoima liittyy myös uskontomme pyhiin, myyttisiin kuviin. Esimerkiksi kuvat Neitsyt Mariasta tai raamatun pyhimyksistä koskettavat viesteillään. Ne kertovat myyttisellä tasolla toiveikkuudesta ja lohduttavat väsynyttä. Vetoavat ihmismielen kerroksiin, joita on vaikea tavoittaa. Älyllisellä tasolla niitä voi tutkia kuin taidetta, mutta niillä on viestinsä.

– Niitä katsoessa voi jakaa sekä kärsimyksen että toivon. Liikkua lohduttavassa horisontissa.

Honkasalon mukaan lumous voi liittyä hetkiin, joissa kaksi toisensa poissulkevaa maailmaa kohtaa. Sellaiset kuten reaalimaailma ja satumaailma tai elävien ja kuolleiden maailma.

Vainajat ovat kanssamme

Lumovoima on läsnä myös, kun ihmiset kertovat yliluonnollisista kokemuksistaan – tai niistä, joita yleisesti pidetään yliluonnollisina.

Suomalaisten kummia kokemuksia kolmen vuoden ajan tutkinut Honkasalo kertoo, että varsinkin vainajakokemuksissa oli toisinaan rauhoittava tunnelma. Ihmiset kuvailivat  tutkijalle lähettämissään kirjeissä, kuinka edesmenneen läheisen läsnäolo tuntui helpottavalta tai turvalliselta. Parhaimmillaan kohtaaminen oli kuin vapauttavaa sovitusta.

Samaan tapaan ihmiset kuvailevat vaikkapa uniaan, joista on jäänyt mieleen erityisesti niiden vapauttava tunnelma.

Joulun kierros läheisten ja rakkaiden hautausmaalla voi sekin olla lohdullisuudessaan lumovoimainen. Tuokion he ovat taas kanssamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla