Jos hoksottimet eivät enää riitä edes arkihommiin, pitää hälyttyä. Psykiatri neuvoo, miten estää stressioireiden kroonistumista.

Kysymys:

Olen alkanut unohdella asioita ja sekoilla ihmeellisesti. En esimerkiksi usein enää muista, mitä olemme mieheni kanssa sopineet aikaisemmin samana päivänä. Lisäksi unohtelen välillä, miten itselleni tutut asiat toimivat. Yhtenä päivänä sekoilin kirjaston lainausautomaatin kanssa. En yhtäkkiä osannutkaan käyttää sitä. Toisena päivänä en meinannut muistaa, miten puuro keitetään. Hävettää hirveästi. Mistä voi olla kyse? Voiko muistisairaus alkaa oireilla jo näin nuorena (olen 27 v)? Meillä on lapsi (1 v) ja toinen tulossa ja olen opiskelija, joten elämäni on tällä hetkellä aika raskasta. Voiko tämä olla syynä unohteluun ja sekoiluun?

Asiantuntija vastaa:

LUETTELET koko joukon kuormitusta aiheuttavia asioita.

Todennäköisesti listaasi voisi lisätä yöheräilyt pienen vauvan takia. Sitten kun ote alkaa lipsua, hävettää, ja siitä saa lisää kuorrutusta muuhun kuormitukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jatkuva psyykkinen kuormittuneisuus, pitkittynyt unen puute ja ulkoisten suoritusvaatimusten kasautuminen sitovat korvien välisen tilan kapasiteettia. Hoksottimet eivät enää riitä edes arkihommiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puuronkeitto vaatii liikaa keskittymistä. Ei ole ihme tuossa tilanteessa!

Voisin kuvitella, että olet hyvin aktiivinen ihminen, joka nauttii tekemisestä ja vaatii itseltään paljon. Kuitenkin jo pelkästään pikkuvauva perheessä pakottaa ihmisen miettimään elämän arvojen järjestystä. Et voi tehdä kolmen

ihmisen asioita yhtaikaa, joten jos tyytyisit tekemään edes kahden ihmisen asiat.

Ihminen kestää kovaakin kuormitusta, jos vastaavasti saa mahdollisuuden palautua.

Pikkuvauvaperheessä se ei ole aina mahdollista. Paha olosi on hälytysmerkki siitä, että jos et kuuntele jaksamistasi ja ota sitä vakavasti, yleiset stressioireet kroonistuvat. Tuloksena voi olla jopa masennustila.

Huolehdi nukkumisesta ja seuraa mielialaasi!

Nyrkkisääntö on, että niin kauan kuin itse huomaa, että muisti pätkii, kysymys ei yleensä ole dementiasta.

Jatkuva psyykkinen kuormittuneisuus, unen puute ja mahdollinen alkava masennustila riittävät selittämään huonoa oloasi ja hoksottimien tahmeutta.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Aki Rovasalo
psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla