Kuulostaako terveysuutinen liian hyvältä ollakseen totta? Ansioitunut tieteen popularisoija Tiina Raevaara listasi kuusi asiaa, jotka kannattaa tarkistaa, kun alkaa epäilyttää.

Kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara on tottunut etsimään huuhaan tunnusmerkkejä. Hän on toiminut biologina ja genetiikan tutkijana ja pitää yhtenä tehtävänään tieteen popularisointia. Raevaara taistelee huuhaata vastaan.

Kun epäilet uutisen sisältöä, tarkista nämä:

1. Katso, missä tiedotusvälineessä asiasta on kerrottu. Mitä pienempi ja vakiintumattomampi on tiedon kertoja, sitä epäuskottavampaa on, että kertojalla olisi tietoa, jota muille ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Löytyykö samaa tietoa muista uutis- tai tietolähteistä? Entä onko se niiden kanssa ristiriidassa vai yhteneväistä? Jos se on ristiriidassa, epäilylle jää tilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Epäilyksen kannattaa herätä, jos uutinen liian hyvä ollakseen totta. Jos esimerkiksi joku terveystuote parantaa ison liudan vaivoja ja sairauksia, uutinen tuskin pitää paikkansa.

4. Tarkista, mistä alkuperäinen tieto on peräisin? Kuka tai mikä tutkimuslaitos on tehnyt tutkimuksen, raportin tai selvityksen? Jos tiedonlähde on jäljitettävissä, hyvä. Seuraavaksi on hyvä arvioida taustalähteen luotettavuutta.

5. Jos uutinen kerrotaan nettisivulla, tarkista, mitä nettisivustolla muuten kirjoitetaan Jos yksi uutinen tuntuu uskottavalta, mutta samalla sivustolla kerrotaan toisaalla vaikkapa juutalaisten salaliitosta maailman hallitsemiseksi, älä luota sivustoon.

6. On käsitteitä, joihin kannattaa ainakin lääketieteen ja terveyden uutisia lukiessa suhtautua epäillen. Näitä sanoja ovat esimerkiksi kokonaisvaltainen, pehmeä ja luonnonmukainen.

Teemu Ollikainen

Erinomainen tarkistuslista. Jakoon meni Psykologiliiton FB-sivuille. Psykologian rajapinnoilla esiintyy runsaasti huuhaata. Listaan voisi lisätä vielä, että kirjoittaja tai asian esittäjä esiintyy komean kuuloisella mutta mitään tarkoittamattomalla ammattinimikkeellä, jonka on tarkoitus luoda mielikuva pätevyydestä ja osaamisesta. Teemu Ollikainen / Psykologiliitto http://www.psyli.fi/psykologiliitto/liiton_hankkeet/mita_tiedat_auttajas...

  • ylös 20
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla