
Suomalaiset viihtyvät hiljaisuudessa, mutta vaikenemmeko viattomina vai vallanhaluisina? Työterveyspsykologi Sini Cavén-Suomisen mielestä vaikeneminen ei ole viisasta ainakaan työssä.
”Suomalainen hiljaisuus ja puhumattomuus koostuvat kahdesta kappaleesta: siitä, että ei puhuta itselle tärkeistä asioista, ja siitä, ettei toisen puhetta kuullaan aidosti.
Olen työssäni käynyt läpi lukuisia työpaikkakyselyiden tuloksia, enkä ole nähnyt montakaan, joissa oltaisiin oltu tyytyväisiä työpaikan tiedonkulkuun ja palautteenantoon.
Kun sitten oikein puretaan asiaa, käykin ilmi että työpaikalla on tehokkaat tiedotusjärjestelmät. Ja vielä kun ihmiset ryhtyvät muistelemaan, he huomaavat, että ai joo, sanoihan se tosiaan silloin, että nyt on mennyt tämä viikko oikein hyvin.
Hiljaisuuden voima
Huono palaute muistetaan yleensä suuremmin ponnistelematta. Kuultu jää usein rekisteröitymättä ehkä siksi, ettei kuulija kysy kysymyksiä, jotka tieto hänessä herättää. Niin tieto jää vallinaiseksi eikä talletu.
Suomalainen ei ole viattoman tietämätön hiljaisuudestaan ja sen voimasta. Viihdymme ja osaamme olla hiljaisuudessa, ja moni varmasti tunnistaa hiljaisuuden hoitavat elementit. Hiljaisuus antaa rauhaa ja varmuutta.
Toisaalta hiljaisuus on vallankäytön väline, jolla voidaan luoda hyvin ahdistava ilmapiiri. Varsinkin miehet riitelevät mykkyydellä. Mitenkään ennenkuulumatonta ei esimerkiksi ole se, että kaksi miestä on voinut työskennellä samassa työpisteessä vuosikaudet sanomatta toisilleen sanaakaan.
Naisilla puolestaan on taipumus purkaa työtuskaansa puhumalla siitä kaikille, jotka jaksavat kuunnella.
Puhe helpottaa
Kannatan paljoa puhetta, julkinen kännykkäavautuminenkaan ei häiritse minua. Jos jollakulla on tarvetta puhua, annetaan hänen puhua. Puhe auttaa ja helpottaa, keskustelu voi hoitaa.
Sekä työ että omat kokemukset ovat muuttaneet käsitystäni arkojen asioiden rajoista. Koin aikanaan keskenmenon, ja enkä ollut ajatellutkaan, että sellaista voisi tapahtua. Kun sitten halusin jakaa asian, alkoi selvitä, että lähipiirissäni oli naisia, joille ole tapahtunut sama. He eivät vain koskaan olleet puhuneet siitä, eli olivat jääneet asian kanssa melko yksin.”
Lue lisää: