Jos lantio kipeytyy raskausaikana, syy löytyy usein SI-nivelistä. Virheasentoja voidaan korjata vielä vuosia synnytyksen jälkeenkin, äitiyteen erikoistunut osteopaatti Sara Lexmond kertoo.

1. Mikä SI-nivel on?

SI-nivelet sijaitsevat suoliluiden ja ristiluun välissä alaselässä. Niiden tehtävänä on antaa tukea ja tuoda joustoa lantioon. Raskauden aikana niveliin kohdistuu painetta, kun sidekudokset löystyvät ja vatsa kasvaa. Myös painonnousu ja kehon painopisteen muuttuminen vaikuttavat, kun keho etsii hetkellisesti uutta asentoa.

2. Miltä sen aiheuttama kipu tuntuu?

Se on yksilöllistä, mutta usein kipu tuntuu erityisesti alaselässä tai vain toisella puolella lantiota. Kipu voi olla pistävää, jomottavaa tai pakottavaa. Liikkeellelähtö levon jälkeen on tuskallista ja portaissa kulkeminen haastavaa.

Jos SI-niveliä ei kuntouteta, se voi aiheuttaa ongelmia ympäri kehoa. Etenkin polvet ja nilkat ovat kovilla, mutta ylävartalonkin vaivat voivat johtua SI-nivelen virheasennosta. Esimerkiksi niska-hartiakipujen taustalla voi olla lantion epätasapaino.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kenelle lantiovaivoja tulee?

Vanhat vammat voivat altistaa ongelmille. Esimerkiksi hevosen selästä putoaminen nuorempana, pyllähdykset tanssitunnilla tai muut lantion alueelle osuneet kolahdukset voivat vaikuttaa raskausaikana niin, että SI-nivel oireilee helpommin kuin odottajilla keskimäärin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Miten lantion virheasennon tunnistaa?

Erilaiset virheasennot ovat yleisiä, ja niin kauan kuin SI-nivel ei oireile, sen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Usein ammattilaisen pakeille hakeudutaan siinä vaiheessa, kun polvessa tai nilkassa on kipua. Jalan hermosäteily ja alaselkäkivut ovat yleisiä. Myös tunne siitä, ettei lantio ole samanlainen kuin ennen, voi paljastaa oirehtivan SI-nivelen.

Valokuvasta tai peilin kautta katsellessa voi huomata lantion kiertyvän oudosti sivulle. Kengät voivat kulua eri tavalla kuin ennen – jos esimerkiksi oikea kenkä menee nopeammin lyttyyn ja kuluu vauhdikkaammin kuin vasen, on lantion virheasento mahdollinen. Usein kipu on ensimmäinen merkki, johon äiti havahtuu. Ensimmäiset kiputilat voivat tulla vasta muutaman vuoden päästä synnytyksestä.

5. Miten lantion aluetta voi hoitaa raskausaikana?

Liike on lääke, mutta myös lepo on tärkeää. Pääpiirteittäin tärkeää on pitää huolta pakaralihaksista ja alaselän liikkuvuudesta. Jos raskaus on sujunut normaalisti ja odottaja on terve, syvä kyykky voi olla hyvä liike. Liikkuminen omaa kehoa kuunnellen on ensisijaista odotusaikana ja synnytyksen jälkeen. Liika lepo ei ainakaan auta SI-nivelen virheasentoa paranemaan.

6. Vaikuttaako synnytys SI-niveleen?

Synnytys on voimakas tapahtuma, mutta hyvin mennessään se ei aiheuta ongelmia SI-niveleen. Synnytyksen jälkeen voi olla kuitenkin hyvä hakeutua esimerkiksi osteopaatin hoidettavaksi, sillä yhdeksän kuukauden raskaus on nimensä mukaisesti keholle raskas koettelemus. Lantion seutua ja ristiluuta kannattaa hoitaa, jotta lantiota ja sitä ympäröiviä kudoksia saadaan lempeästi ohjattua takaisin omaan asentoonsa. Näin keho palautuu synnytyksestä nopeammin ja turhia hermosärkyjä ei tule.

7. Tekeekö lantion hoitaminen kipeää?

SI-nivelen hoitaminen osteopaatilla ei tee kipeää. Osteopaatti katsoo koko kehon läpi aina jalkapohjista lähtien, hellästi pyöritellen. Kehoa voi hoidattaa jo raskausaikana, heti synnytyksen jälkeen tai pitkänkin ajan kuluttua lapsen syntymästä. Vartalon virheasentoja raskauden jäljiltä voi kuntouttaa, vaikka synnytyksestä olisi kulunut pitkäkin aika.

8. Voiko niveltä itse kuntouttaa jotenkin?

Vaivan tasosta riippuen SI-niveltä voi kuntouttaa myös itse. Jos lantio on mennyt vain hetkellisesti vinoon, on liike parasta lääkettä. Esimerkiksi jalan pyörittäminen selinmakuulla ja muut kevyet, tutkiskelevat liikkeet tekevät keholle hyvää. Kannattaa lähteä hakemaan kehon tasapainoa liikkeen kautta. Ääri­venytysten sijaan kevyt pumppaus tai pyörittely on hyvä tapa rentouttaa omaa kehoa. Jos virheasento on merkittävä ja lihakset ovat erittäin jumissa, kannattaa hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

9. Jos synnytyksestä on jo aikaa, onko hoito liian myöhäistä?

Lantion virheasentoja voi korjata milloin tahansa – jopa kymmenen vuotta vanha ongelma on mahdollista saada hallintaan oikeaoppisella hoidolla. Ja vaiva kannattaakin hoitaa, sillä vanhemmiten se tuo mukanaan muita terveysongelmia. Esimerkiksi polvien tai nilkkojen kulumat saattavat olla seurausta lantion virheasennosta.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla