Raskausjoogaa opettava Hanna-Mari Nieminen auttaa Pauliina Perttulia löytämään asennon, joka helpottaa supistusten vastaanottamista synnytyksen aikana.
Raskausjoogaa opettava Hanna-Mari Nieminen auttaa Pauliina Perttulia löytämään asennon, joka helpottaa supistusten vastaanottamista synnytyksen aikana.

Esimerkiksi liikkuminen, hengittäminen ja rentoutuminen ovat synnytystaitoja, joita voi harjoitella. Synnytyksessä ne ovat ikään kuin työkaluja pakissa ja auttavat helpottamaan omaa oloa.

Ensisynnyttäjälle voi olla yllätys, että kätilö ei ole neuvomassa kädestä pitäen koko synnytyksen ajan, sanoo Hanna-Mari Nieminen, joka on raskauteen ja synnytykseen erikoistunut joogaopettaja, doula ja Spinning Babies -synnytysvalmentaja

– Etukäteen ei voi tietää, millainen omasta synnytyksestä tulee, ja juuri sen takia siihen kannattaa valmistautua.

Valmistautuminen antaa ikään kuin työkaluja pakkiin. Se ei tee synnytyksestä automaattisesti helppoa ja kivutonta mutta auttaa löytämään itsestä voimavaroja ja tuo konkreettisia keinoja tulla toimeen erilaisten tuntemusten kanssa, Nieminen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän kannustaa harjoittelemaan synnytystaitoja etukäteen: On hyvä tuntea synnytyksen fysiologia, eli vauvan matka kohdusta maailmaan, ja etsiä ja kokeilla liikkeitä ja asentoja, jotka voisivat helpottaa omaa oloa synnytyksessä. Kannattaa myös miettiä, miten yleensä reagoi kipuun ja mikä silloin auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Synnytys on sinun, ja saat tehdä juuri niin kuin haluat, jos synnytys etenee normaalisti.”

Yksi kipua lieventävä keino on kosketus. Se lisää hyvänolon hormoneita, tuo turvaa ja rauhoittaa.

– Kosketus auttaa myös hidastamaan ja syventämään hengitystä, mikä rentouttaa koko kehoa. Kumppanille kosketus on keino auttaa konkreettisesti synnytyksen aikana. Kannattaa jo etukäteen kokeilla, millainen kosketus voisi tuntua hyvältä synnytyksen aikana ja miten esimerkiksi akupisteitä painellaan.

Jos sairaala on vieras ympäristö, etukäteen saattaa jännittää, mitä siellä saa tehdä ja miten olla.

– Synnytys on sinun, ja saat tehdä juuri niin kuin haluat, jos synnytys etenee normaalisti. Liiku, mene altaaseen tai suihkuun, käytä ääntä ja tee juuri se, mikä helpottaa sinun oloasi.

Lue koko juttu synnytykseen valmistautumisesta lokakuun Vauva-lehdestä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla