Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kurkumiinin ja kurkuman terveysvaikutuksista löytyy netissä tietoa kahteen suuntaan: se lisää sappikivien riskiä ja on pahasta maksalle - toisaalta sen sanotaan suojaavan maksaa ja elimistön tulehdustilaa. Mitä uskoa?

Kurkuma on curry-mausteen yksi ainesosa. Sen väriainetta kurkumiinia käytetään myös lisäaineena (E100) keltaisen värin lähteenä. Koivun ja lepän siitepölylle allergiset voivat olla ristiallergisia kurkumalle ja saada siitä oireita, erityisesti siitepölyaikaan.

Kurkuma ja kurkumiini ovat tällä hetkellä varsin "muodikkaita". Niiden terveysvaikutuksista löytyy ajatuksia hyvinkin laajalti. On tärkeää muistaa, että yksittäinen ruoka-aine ei tee ruokavaliosta hyvää tai huonoa. Onkin tärkeää miettiä ruokavalion kokonaisuutta, jotta se olisi terveyttä edistävä. Suositeltavan ruokavalion periaatteet perustuvat laajaan ja pitkäaikaiseen tutkimusnäyttöön nimenomaan ihmisillä. Tutkimukset osoittavat, että yhdellä tai muutamalla yksittäisellä ruoka-aineella ei voi puutteellista ruokavaliota saada terveyttä edistäväksi, vaikka se kovin houkuttelevalta ajatukselta tuntuukin. Lisäksi joissakin tapauksissa näistä yksittäisistä ruoka-aineista on havaittu epäedullisia terveysvaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suositeltavan ravitsemuksen osalta luotettavin tietolähde on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan internet-sivusto. Elintarviketurvallisuuteen liittyvissä asioissa kannattaa seurata Elintarviketurvallisuusviraston internet-sivustoa.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Turha klikki

No onko se kurkuma sitten hyvä vai paha?tämän klikki artikkelin ei antanut minkäänlaista vastausta.

  • ylös 141
  • alas 27
Kokenut Ravintoasiantuntija

Kurkuma on yksi eniten terveyttä edistävistä ruoka-/yrtti- mausteaineista, jota voi huoletta käyttää jopa n. 1 rkl/pv. Sen terveysvaikutukset on tarkaan kuvattu mm. prof. Sinikka Piipon kirjassa " Elinvoimaa Mausteista". Mielenkiintoista miksi Schwab ei halunnut suositella tätä vaikka sen vaikutukset ovat laajalti tunnetut ja kiistattomat. 

  • ylös 65
  • alas 46
Sisältö jatkuu mainoksen alla