
Oikean diagnoosin löytäminen voi vaatia lähes salapoliisityötä, sillä monien sairauksien oireissa on huomattavaa samankaltaisuutta.
Ärtyvän suolen oireyhtymä
Tavallisimman toiminnallisen suolistovaivan ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) pääoireita ovat vatsakipu, turvotus, ilmavaivat sekä ummetus tai ripuli.
Oikean diagnoosin takeeksi potilaalla tulisi olla oireita vähintään kuusi kuukautta ja oireiden tulisi vaivata vähintään kolmena päivänä kuukaudessa viimeisen kolmen kuukauden aikana.
Lisäksi vähintään kaksi seuraavista tulisi toteutua: vatsakipu tai -vaiva helpottaa ulostamisen jälkeen ja ulostamiskerrat vähenevät tai tihenevät vaivan pahentuessa ja/tai uloste muuttuu löysäksi tai kovaksi vaivan pahentuessa.
SEKOITETAAN NÄIHIN
IBS saattaa sekoittua tulehdukselliseen suolistosairauteen (IBD). Niihin kuuluvat muun muassa Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus.
IBS voi sekoittua myös keliakiaan. Naisilla endometrioosi, jossa kohtumainen kudos kasvaa jossakin muualla kehossa, aiheuttaa samanlaisia vatsavaivoja. Henkeä uhkaavista sairauksista suolisto- tai munasarjasyöpää muistuttavat oireiltaan ärtyvän suolen oireyhtymää.
NÄIN HOIDETAAN
Ärtyvän suolen oireyhtymän diagnoosilla voidaan poissulkea muut hoidettavat sairaudet, mutta ärtyvän suolen oireyhtymää itsessään ei voi kovin tarkasti hoitaa. Oireita on kuitenkin todistetusti mahdollista hillitä huonosti sulavien, niin sanottujen FODMAPhiilihydraattien rajoittamisella, probiooteilla, piparminttuöljykapseleilla ja oikein valituilla kuituvalmisteilla.
Kilpirauhasen vajaatoiminta
Kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja, kyseessä on hypotyreoosi eli kilpirauhasen vajaatoiminta. Kilpirauhashormonit ovat tärkeimpiä terveyttämme sääteleviä hormoneja, jotka vaikuttavat oleellisesti painonhallintaan, energisyyteen ja mielialaan.
Varhaisessa vaiheessaan kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat hyvin epämääräisiä: niihin voi liittyä väsymystä, painonnousua, ihon kuivuutta, lihassärkyjä ja muistiongelmia. Hypotyreoosin toteamiseksi tärkeintä on suorittaa kaksi verikoetta, joista selviää tyroksiini- ja tyreotropiiniarvot.
SEKOITETAAN NÄIHIN
Hypotyreoosi voi muistuttaa oireiltaan erityisesti masennusta tai fibromyalgiaa.
Professori ja endokrinologi Matti Välimäen mukaan kilpirauhaspotilaita on saatettu hoitaa pitkäänkin masennuksen vuoksi masennuslääkkeillä ilman hyötyvaikutuksia – usein on aiheutunut vain sivuvaikutuksia.
Koska kilpirauhasen vajaatoiminta on yleisintä yli 60-vuotiailla, se sekoittuu helposti myös luonnolliseen vanhenemiseen. Toisinaan epäily kilpirauhasen vajaatoiminnasta paljastuu täysin normaaliksi vaihteluksi elämässä: joskus ihminen on vain väsyneempi, hiuksia voi lähteä vähän enemmän ja painokin voi samalla nousta.
NÄIN HOIDETAAN
Diagnosoitua kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla, eli samalla hormonilla, jota elimistö itse tuottaa. Joskus masennus tai muu psyykkinen stressi häiritsee kilpirauhashormoneja, jotka normalisoituvat itsekseen tilanteen parantuessa.
Krooninen väsymysoireyhtymä
Krooninen väsymysoireyhtymä (ME) on invalidisoiva pitkäaikaissairaus. Sen diagnosointi on hankalaa ja edellyttää, että potilas on kärsinyt vähintään kuusi kuukautta voimakkaasta väsymyksestä ja että toimintakyky on sen seurauksena merkittävästi heikentynyt.
ME lukeutuu neurologiin sairauksiin, mutta sen varsinaista syytä ei tunneta. Joskus jatkuva väsymystila
kehittyy vaikean tai pitkäaikaisen ruumiillisen sairauden seurauksena.
SEKOITETAAN NÄIHIN
Useat niistä, jotka olettavat kärsivänsä ME:sta, saattavatkin sairastaa asentohuimausta, joka on viralliselta nimeltään ortostaattinen takykardia oireyhtymä. Newcastlen yliopiston professori Julia Newton arvioi, että kolmasosalla kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivistä voi olla asentohuimaus.
Asentohuimaus on hermojärjestelmän epänormaali reaktio, jonka oireet vaihtelevat laajasti: jotkut tuntevat huimaavaa oloa, toiset voivat pyörtyä. Newcastlen yliopiston selvitysten perusteella asentohuimausta esiintyy useimmin nuorilla naisilla. Tutkimuksia johtanut Newton arvioi, että asentohuimauksen aiheuttajana olisivat hormonaaliset muutokset tai virus.
Asentohuimauksen lisäksi ME voi sekoittua masennukseen. Osa kroonisesta väsymystilasta kärsivistä hyötyykin masennuslääkkeiden käytöstä, vaikka ei kärsisikään varsinaisesta masennustilasta.
NÄIN HOIDETAAN
ME:n oireita lievittää usein säännöllinen liikunta ja lihasvenyttely sekä fyysisen kunnon ylläpitäminen.
Keliakia
Keliakia on autoimmuunitauti, jossa viljan gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolessa.Gluteenipitoisesta
ruoasta, kuten vehnästä, ohrasta ja rukiista, johtuvat oireet vaihtelevat yksilöllisesti vatsavaivoista ja närästyksestä päänsärkyyn ja nivelkipuihin.
Keliakiasta saadaan yleensä varmuus verikokeella. Tähystyksellä puolestaan selviää ohutsuolen kunto.
SEKOITETAAN NÄIHIN
Useimmiten virheellinen diagnoosi on ärtyvän suolen oireyhtymä.
Oma lukunsa on niin kutsuttu gluteeniyliherkkyys: silloin henkilö saa gluteenista oireita, vaikka hänellä ei ole keliakiaa. Tutkijat huomauttavat, että gluteeniyliherkiksi itsensä kokevilla todellinen vaiva saattaa aiheutua heidän elimistönsä vaikeudesta sulattaa niin kutsuttuja FODMAP-hiilihydraatteja. Sen sijaan gluteeni ei näytä olevan niin suuri uhka, jona sitä yleisesti pidetään.
NÄIN HOIDETAAN
Koska viljan gluteiini vaurioittaa keliaakikon suolta, vaivat poistuvat, kun syömisistä karsitaan kaikki gluteiinipitoinen.
Nivelreuma
Pitkäaikaista tulehdusta, kipua ja turvotusta nivelissä aiheuttavan reuman ominaispiirre on oireiden symmetrisyys. Yleensä käsien tai jalkojen nivelet kipeytyvät molemmin puolin. Verikoe auttaa löytämään sairauden.
Autoimmuunitauteihin lukeutuvan nivelreuman syyt ovat suurimmaksi osaksi hämärän peitossa. Hormonaalisilla seikoilla lienee vaikutusta, koska enemmistö potilaista on naisia ja koska sairaus lievittyy raskauden aikana. Tupakointi lisää sairastumisriskiä.
SEKOITETAAN NÄIHIN
Nivelet vaivaavat myös fibromyalgiassa. Se on tauti, johon liittyy vaihtelevasti
kipuja koko kehon alueella. Fibromyalgiaan voi liittyä myös päänsärkyä, unettomuutta ja suolistohäiriöitä.
Mikäli kipu tuntuu hyppivän kehonosasta toiseen ja tätä on ilmennyt vähintään kolme kuukautta, on aiheellista selvittää lääkärin kanssa, voisiko oireiden syynä olla fibromyalgia.
NÄIN HOIDETAAN
Varhaisella lääkityksen aloittamisella niveltulehdus saadaan yleensä hyvin hallintaan.
Asiantuntija: ylilääkäri Joni Suomi, Terveystalo.
Jutussa on useita virheitä. Ensiksikin kilpirauhasen lievää vajaatoimintaa on paljon jo varhaiskeski-iästä lähtien. Toiseksi tyroksiini on varsinaisen aktiivisen kilpirauhashomoonin esiaste, josta keho syntetisoi T3 kilpirauhashormonia, jota usein ei edes testata. Koska viitearvot ovat keskimääräisarvoja eivätkä optimiarvoja, moni kilpirauhaspotilas jää vaivoineen hoitamatta. Fimea myös likvidoi ne lääkärit, jotka hoitavat kilpirauhaspotilaita T3 homoonilla, vaikka T4 - T3 syntetisaatiota ei riittävästi tapahdu. Koska virallinen kilpirauhasliitto syö lääketehtaitten kädestä, ärsyyntyneet potilaat ovat perustaneet itse Kilpirauhaspotilaat Ry:n jos kannattaa kysyä oikeita hoitoja. LL Mäkeläiseltä on asiasta hyvä kirja, jonka maallikkokin ymmärtää.
Suolisto-oikeisiin auttaa lähes aina kuidun lisääminen moninkertaiseksi nimenomaan tehosekoittimella murskattujen ja liotettujen siementen, marjojen ja hedelmien syömisellä.
[quote=Tämän asian osaan]Jutussa on useita virheitä. Ensiksikin kilpirauhasen lievää vajaatoimintaa on paljon jo varhaiskeski-iästä lähtien. Toiseksi tyroksiini on varsinaisen aktiivisen kilpirauhashomoonin esiaste, josta keho syntetisoi T3 kilpirauhashormonia, jota usein ei edes testata. Koska viitearvot ovat keskimääräisarvoja eivätkä optimiarvoja, moni kilpirauhaspotilas jää vaivoineen hoitamatta. Fimea myös likvidoi ne lääkärit, jotka hoitavat kilpirauhaspotilaita T3 homoonilla, vaikka T4 - T3 syntetisaatiota ei riittävästi tapahdu. Koska virallinen kilpirauhasliitto syö lääketehtaitten kädestä, ärsyyntyneet potilaat ovat perustaneet itse Kilpirauhaspotilaat Ry:n jos kannattaa kysyä oikeita hoitoja. LL Mäkeläiseltä on asiasta hyvä kirja, jonka maallikkokin ymmärtää."
Olen samoilla ajatuksilla kanssasi ja tuskailen itse matalan t3-arvon ja vaikeiden hypotyreoosioireiden kanssa. Endokrinologi ei arvioi tarpeelliseksi T3 hoitoa tyroksiinin rinnalle aloittaa ja joudun syömään monia muita lääkkeitä, joita saattaisin mahdollisesti pystyä lopettamaan /vähentämään, mikäli elimistöni hormonitasapaino saataisiin riittävällä T3-hormonilla korjattua. Endokrinologini on itse puhunut, että elimistössäni on eri tekijöiden vuoksi todennäköisesti iso määrä rT3-hormonia eli ns jarruhormonia. Yksi merkittävä keino, jolla sekä isoa oletettua rT3-hormonimäärää että matalaa T3-hormonimäärää saa korjattua on T3-hoito tyroksiinihoidon rinnalla. Nyt en kuitenkaan sitä saa. Kiitos siis tästä Valvira ja Suomen endokrinologiyhdistys Ry. Toivottavasti te lääkärit, jotka olette valanne vannonneet ja siitä huolimatta olette tämän tilanteen takana, jossain vaiheessa mietitte, miltä tuntuu, kun ihmisiä on jopa työ-ja toimintakyvyttömiä takianne. Toivottavasti tulette vielä järkiinne ja ymmärrätte T3-hoidon merkityksen. Minua ei haittaa lainkaan, vaikka se jäisi kokonaan endokrinologien harkinnan alle, kunhan se on potilaiden saatavissa tarvittaessa.