Mediassa kehutaan paljon kylmäpuristetuttua kookosöljyä ja neitsytkookosöljyä. Eikö kookosrasva ole suurimmaksi osaksi tyydyttynyttä? Mikä on asiantuntijan mielipide tästä hittituotteesta?

Kookosöljy kaikissa muodoissaan sisältää hyvin paljon kovaa tyydyttynyttä rasvaa eikä juuri lainkaan pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa. Tämän vuoksi kookosöljyssä ei myöskään ole niitä rasvojen osasia, joita elimistö ei itse valmista eli välttämättömiä rasvahappoja. Ne meidän tuleekin saada ruoasta.

Ravitsemussuosituksissa mikään ruoka-aine ei ole kokonaan kielletty. Kyse on siitä, että suositeltavia ruokia on hyvä syödä usein, joitakin jopa useita kertoja päivässä, kuten esim. täysjyväviljatuotteita ja rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita.

Joitakin ruokia on taas hyvä käyttää vain satunnaisesti. Kookosöljy kuuluu tähän jälkimmäiseen ryhmään. Ruoanvalmistuksessa on hyvä käyttää pääsääntöisesti kasviöljyjä ja niistä tehtyjä juoksevia ja rasiamargariineja.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Hyvä vai paha kookosöljy?

Schwab on varmasti Raision tehtaiden palkkalistoilla. Muuten ei ole mahdollista että hän suosittelee vehnää (kaikki paitsi täysjyvähapanleipä sisältää vehnää)ja margariinia (on kovetettu juuri kookosrasvaa käyttäen esteröimällä) jokapäiväiseksi ravinnoksi!! Käsittämätöntä! Juuri tällaiset pölvästit vievät uskon virkamiesten pätevyydestä.
Lue kommentti

Hyvä vai paha kookosöljy?

Suomalaisessa tutkimuksessa oli mukana 15 tervettä nuorta naista. He käyttivät neljän viikon jaksojen ajan vuorotellen palmuöljyä ja kookosöljyä merkittävänä osana rasvoistaan. Näiden öljyjen tyydyttyneet rasvat korvasivat kertatyydyttymätöntä rasvaa naisten ruokavalioissa. Kolesteroliarvoissa ja sokeriaineenvaihduntaan liittyvissä veriarvoissa ei tullut eroa palmu- ja kookosöljyjen välillä eikä lähtötilanteeseen verrattuna. Huomionarvoista tässä tutkimuksessa on, että päätutkijana toimi Ursula...
Lue kommentti