Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Murehtiminen kannattaa jättää, sillä erektiohäiriöön voi saada apua, neuvoo seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhana Piha.

Juhani Pihan mielestä on vaikea kuvitella hyvää parisuhdetta, jossa ei olisi seksiä ainakin silloin tällöin.

– Toimiva seksi on miehen itsetunnon kannalta tärkeää. Moni luokseni tullut on todennut, että seksielämän pitäisi olla kunnossa, niin muukin liitossa olisi.

Piha kannustaa miehiä pitämään huolta seksistä, koska sillä tavoin puolisot voivat tehdä toisensa iloisemmiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Apua on tarjolla, mutta sitä ei aina ymmärretä hakea.

– Odotellaan vuosikausi. Tämä kertoo siitä, että erektio-ongelmasta on vieläkin vaikea puhua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

EREKTIOHÄIRIÖT jaetaan kahteen ryhmään, elimellisiin ja psykogeenisiin. Elimellisiä aiheuttavat esimerkiksi häiriöt verenkierrossa, hermoratojen toiminnassa ja hormonitoiminnassa sekä eturauhasen sairaudet.

Kolme neljäsosaa häiriöistä kuuluu tähän ryhmään. Loput ovat psyykkisten tekijöiden aiheuttamia.

– Miehillä on stressiä, uupumusta ja suorituspaineita. Iästä riippumatta he toteavat yleensä, että välit tyttöystävään tai vaimoon ovat kunnossa, mutta joku ei nyt toimi niin kuin pitäisi.

Piha rohkaisee kokeilemaan pillerin apua kuukauden tai kahden ajan joka yhdynnässä. Itsetunto palautuu, kun seksi alkaa toimia, ja lääkkeen voi ehkä myöhemmin jättää pois.

– Nuorempien kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Lääke sinänsä ei aiheuta fyysistä riippuvuutta, mutta esimerkiksi kovasti jännittävä voi tulla siitä psyykkisesti riippuvaiseksi.

 

KAIKKIA POTILAITAAN hän muistuttaa elämäntavoista: ylipaino, alkoholi ja tupakointi ovat sänkypuuhissakin haitaksi. Eikä Viagra tietenkään pelasta, jos kyseessä on parisuhdeongelma. Siihen auttavat pari- ja seksuaaliterapia.

– Erektiolääke ei herätä seksuaalista halua. Halun nousemiseen tarvitaan käsky keskushermostosta.

Naisen ei siis tarvitse pelätä, että pilleri saisi miehen vaatimaan aktia, se vain auttaa sen toteuttamisessa.

 

Asiaan perehtynyt

Erektion ehkä suurin riskitekijä on istuminen tavallisella tuolilla.
Siinä lantionpohjan läpi ja hypyluun päällä kulkevat tiehyet painuvat kasaan tuolin ja luun välissä ja lantionpohjassa istumapaineen takia.

Monta tuntia päivässä kestävä istuminen eli genitaalien jääminen vähälle hapelle ja ravinteille on tietysti suuri haittatekijä.

Tämä ehkäistään niin, että istutaan töissä keskiraollisella satulatuolilla, jätetään alushousut pois (takapuoli osattava pestä) ja päällihousutkin ovat niin väljät, että eivät kiristä genitaaleja tuolin keskiraossa. Ainakin kerran tunnissa on myös noustava seisomaan ja liikkumaan.
Muita elvyttäviä keinoja on pitää testosteroniarvot kunnossa 8siinä on taas monta konstia), liikkua ja saada seksuaalistimulenssia riittävästi.
Use it or Loose it.

  • ylös 8
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla