Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kalsium, D-vitamiini, proteiini ja liikunta lujittavat haurastuvaakin luuta. Lisäsuojaa haetaan osteoporoosilääkkeistä, mutta onko niistä oikeasti hyötyä vai haittaa?

Luulääkkeitä käyttää reilut 60 000 suomalaista – yhtä paljon kuin Vaasassa tai Rovaniemellä on asukkaita. Osteoporoosia eli luukatoa sairastaa 400 000 suomalaista. Selväksi on tullut, etteivät osteoporoosilääkkeet tee ihmeitä.

HYKSin endokrinologian ylilääkäri Leo Niskaselle epäilyt ovat tuttuja. Hän muistuttaa, että luulääkkeitä ei pidä aloittaa heppoisin perustein.

– Lääkkeet eivät ole hyödyllisiä, ellei luunmurtumariski ole suuri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oikein valittu lääke toimii

Valtaosalla luulääkkeet toimivat niin kuin pitääkin eli vähentävät murtumien vaaraa, mutta pienellä osalla lääke voi altistaa reisiluun haurastumiselle. Haitat ovat Niskasen mukaan hyvin tiedossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Haittoja ehkäistään aloittamalla hoito mahdollisimman myöhää eli riskin ollessa suurimmillaan ja käyttämällä lääkettä mahdollisimman lyhyen aikaa eräin poikkeuksin.

Luulääkkeistä yleisesti käytetyt bisfosfanaatit ovat rinnakkaisvalmisteiden ansiosta varsin huokeita, mutta uudemmat lääkkeet eivät. Myös lähivuosina markkinoille tulevien uusien luulääkkeiden hinta on alkuun korkea.

Niskasen mielestä määrätyn lääkkeen tarpeellisuutta ei kuitenkaan kannata miettiä.

– Oikein valittu luulääke on sitä tarvitsevalle kannattava ja turvallinen sijoitus tulevaisuuteen.

Mieleistä liikuntaa luille

Karttuneesta luumäärästä kannattaa pitää kiinni kaikin keinoin. Luun maksimimäärä saavutetaan kasvuiän aikana, mutta sen jälkeenkin luusto muovautuu. Se vaatii liikettä ja monipuolista ruokavaliota.

Osteoporoosia eli luukatoa ehkäisevät kaikki lajit, joissa kehon painoa lasketaan luiden päälle: kävely, juoksu, hiihto tai vaikka tanssi. Hyppely ja nopeat suunnanvaihdokset kuormittavat luuta parhaimmin. Niitä kertyy esimerkiksi pallopeleissä ja tanssillisissa jumpissa.

Tärkeintä on valita liikunta, joka tuntuu hauskalta. Kun laji on mieluisa, sitä jaksaa jatkaa vielä alkuinnostuksen jälkeen tai pimeän painaessa päälle.

– Liikunnan vaikutuksia luuhun ei voi varastoida, siksi sen on oltava säännöllistä. Vähintään kolme kertaa viikossa pitäisi luihin saada vipinää, Niskanen muistuttaa.

Lue lisää Mikä on parasta liikuntaa luun lujittamiseen?

Voimaa jalkalihaksiin

Lihas ja luu vaikuttavat toisiinsa. Se mikä vahvistaa lihaksia, tekee hyvää myös luille ja päinvastoin.

Vaikka aina korostetaan luiden kuormittamista, myös nivelille hellä liikunta ehkäisee osteoporoosia. Esimerkiksi uinti ja vesijuoksu panevat lihakset supistelemaan. Se vahvistaa lihaksia ja sitä kautta luita.

Luita vahvistavaa lihasvoimaa pystyy kasvattamaan, vaikka ikää olisi yli 90 vuotta.

Vahvat lihakset parantavat myös tasapainoa, mikä ehkäisee kaatumisia. Harjoitella voi kuntosalilla tai kotona. Kuminauha ja käsipainot tehostavat vaikutusta.

Arkiliikunta on myös arvokasta. Portaiden kiipeäminen, kauppakassien kantaminen ja siivoaminen ovat kaikki hyväksi luille.

– Tärkeintä on olla jaloilla. Vaaralliseksi julistettu istuminen on osteoporoosinkin kannalta haitallista, Niskanen sanoo.

Lue lisää Koskaan ei ole liian myöhäistä hankkia lihakset

Rakennusaineeksi kalsiumia

Se mitä suuhunsa pistää, vaikuttaa suuresti luiden hyvinvointiin. Luun kannalta tärkeimpiä ovat D-vitamiini, kalsium ja proteiinit.

Kalsium lisää luumassaa kasvuiässä ja hidastaa sen vähenemistä myöhemmin. Kalsium osallistuu myös hermoston toimintaan ja lihasten supistamiseen, joilla molemmilla on osansa luuston rakentamisessa.

Saamme kalsiumia eniten maitotuotteista. Sitä on myös kalassa, pähkinöissä, siemenissä, pavuissa ja vihreissä kasviksissa. Kalkkitabletteja tarvitaan, jos kalsiumia ei kerry ruoasta tarpeeksi. Oman saantinsa voi tarkistaa netissä kalsiumlaskurilla.

Parasta olisi saada kalsium ravinnosta, koska se on turvallista. Kalsiumtablettien ja muiden lisien suhteen kannattaa olla maltillinen, lääkäri Niskanen painottaa.

– Yli kahden gramman päiväannos ei vahvista luuta yhtään sen enempää kuin suositeltu määrä — eikä liene aivan haitaton. Liiallinen kalsiumin saanti ravintolisistä saattaa suurentaa taipumusta sydän- ja verisuonisairauksiin. Ravinnon kalsiumilla ei vastaavaa ole havaittu.

D-vitamiini on kalsiumin apuri, jota ilman kalsium ei imeydy. D-vitamiinia saa maidosta, margariinista ja rasvaisesta kalasta. D-vitamiinilisä on ainakin pimeään aikaan paikallaan. Yli 60-vuotiailla tarve on suurin, sillä iän myötä vitamiinin aktivoituminen hidastuu.

Lue lisää Hyviä kalsiumin lähteitä maidpon karttajalle.

Kasvuvoimaa proteiineista

Proteiini tunnetaan lihasten vahvistajana, mutta sillä on merkitystä myös luustolle. Proteiini edistää kalsiumin imeytymistä sekä voimistaa luiden ja lihasten kasvua. Se myös auttaa D-vitamiinia aktivoitumaan.

Proteiini on tärkeä kaikille, mutta sen tarve lisääntyy ikääntyessä tai kun liikkuu paljon.

Hyviä proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kanamuna, maito, herneet, pavut ja linssit.

Lue lisää Proteiineja sopivasti

Hormoneista saa suojaa

Osteoporoosi on niitä harvoja sairauksia, joissa hoikkuus ei suojaa. Alipaino ja hauraus lisäävät luukadon vaaraa.

– Mitä pienempi ihminen, sitä pienemmät luut ja sitä herkempi saamaan murtumia, Niskanen sanoo.

Tämä selittää osin sen, miksi naiset sairastavat osteoporoosia enemmän kuin miehet. Naiset ovat yleensä pienempiä ja luumassaa on vähemmän kuin miehillä. Kuitenkin osteoporoosi voi tulla kenelle tahansa, vauvasta vaariin.

Naisen luiden kannalta vaihdevuodet ovat ratkaisevia.

Naishormoni estrogeeni hidastaa luun haurastumista, mutta suoja lakkaa, kun kuukautiset päättyvät. Luumassa hupenee muutaman vuoden ajan nopealla tahdilla. Sitä vastaan voi taistella liikkumalla ja syömällä riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia.

Estrogeenikorvaushoito estää luun mineraalitiheyden pienentymistä ja vähentää nikama- ja lonkkamurtumia. Hormonihoito aloitetaan vaihdevuosioireiden takia, mutta samalla se suojaa luuta.

Lue lisää Vaihdevuodet lähestyvät, ole valmis!

Tupakka uhkaa luuta

Kun saa murtuman, on oikea hetki miettiä luidensa kuntoa. Osteoporoosista kielii murtuma, joka tulee kaatumisesta korkeintaan metrin korkeudelta. Sellaisen tärskyn normaalit luut kestävät, mutta mineraalitiheydeltään heikentyneet luut eivät.

Jos saa tällaisen matalaenergisen murtuman, osteoporoosin mahdollisuus tulee selvittää. Mikäli altistavia tekijöitä on kertynyt, suojaksi harkitaan joko hormonihoitoa tai varsinaista luulääkitystä.

Suuri osa osteoporoosiin sairastuneista on yli 70-vuotiaita. Tämä johtuu estrogeenisuojan loppumisesta, kalsiumin imeytymisen hidastumisesta ja sitä avustavan D-vitamiinin aktivoitumisen heikkenemisestä. Oma osuutensa on myös luuston aineenvaihdunnan heikkenemisellä.

Tupakoimalla tekee luilleen hallaa joka iässä. Luumassa jää pienemmäksi ja riski murtumiin on suuri. Tupakka myös nakertaa kalsiumin ja hormonihoidon tuomaa suojaa.

Leo Niskanen on erityisen huolissaan nuorista naisista, joiden tupakointi on lisääntynyt.

– Luiden kunto on yksi painava syy lisää lopettaa sauhuttelu. ■

Lue lisää Aina on hyvä aika lopettaa tupaointi

 

Asiantuntija: Leo Niskanen endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suositus.

Vierailija

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.

Moni suomalainen (vauvasta senioriin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille.

Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa. 

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.

  • ylös 20
  • alas 14
Asiantuntija

Aivan oikein. D-vitamiinia pitää syödä 125 - 150 mcg/ pv niin sillä saadaan hyvä suoja osteoporoosia ja muutenkin suurta joukkoa vaivoja ja sairauksia vastaan.

Tyypillistä on että Hyvä Terveys, joka on sairaanhoidon klusterin lehti, ei edes mainitse D-vitamiinia ehkäisynä tai hoitona. Voi Voi. läkkeitä vaan pitää saada myytyä ja mielellään joillekkin reppanoille koko loppuelämä.

  • ylös 14
  • alas 20
Sisältö jatkuu mainoksen alla