Suomalaisen naisen vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana mutta eivät yhtäkkiä ja yllättäen. Varautumisaikaa on kymmenkunta vuotta, sillä ensioireet ilmaantuvat yleensä noin nelikymppisenä. Varoitusmerkkejä voivat olla tiputteluvuoto, hikoiluaallot ja kuukautisia edeltävä ärtyneisyys.

Esivaihdevuosien aikana kuukautisten väli yleensä lyhenee, voi tulla ylimääräräistä tiputteluvuotoa, hikoiluaaltoja juuri ennen kuukautisia ja niiden aikana. Myös kuukautisia edeltävä ärtyneisyys saattaa pahentua. Nämä kuukautiskierron muutokset aiheutuvat estrogeenihormonin vähenemisestä.

– Jos oireet ovat selvät ja ikä viisissäkymmenissä, voi olla varma, että kyse on vaihdevuosista. Asiaa ei tarvitse varmistaa mittaamalla hormonitasoa verikokeilla, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Mervi Halttunen HYKSin Naistenklinikasta sanoo.

Varsinaisissa vaihdevuosissa munasolu- ja keltarauhashormonituotanto hiipuu. Ennen kuuukautisten lopullista loppumista, menopaussia, niissä voi olla jopa puolen vuoden tauko. Sen jälkeen voi tulla runsas, jopa kaksi viikkoa kestävä vuoto.

– Aivolisäkehormoni FSH piiskaa vielä tässä vaiheessa munasarjoja toimimaan, vaikka munasolua ei enää irtoakaan. Vähäinen jäljellä oleva estrogeenituotanto saa silloin kohdun limakalvon pikku hiljaa paksuntumaan, kuten hedelmällisessä iässäkin. Vähitellen limakalvo hapertuu ja irtoaa. Vuoto aiheutuu siitä, Halttunen selittää.

Runsas vuoto tässä tilanteessa on syy käydä gynekologilla.

– Yleensä vuoto on hyvä keskeyttää keltarauhashormonikuurilla. Samalla selvitetään, onko kyse todella vaihdevuosiin kuuluvasta asiasta, vai aiheuttaako vuodon esimerkiksi myoma tai puhjennut polyyppi ja ettei taustalla ole mitään vakavaa.

Useimmilla kuumia aaltoja

Lähes kaikilla naisilla on vaihdevuosien aikana myös hikoilua. Joillakin se on niin lievää, ettei se haittaa.

- Toisilla taas voi olla toistakymmentä jopa 15 minuuttia kestävää hikoilukohtausta vuorokaudessa. Niihin liittyy sydämentykytystä ja kaikin puolin inhottava olo, Halttunen luonnehtii.

Hänen vastaanotolleen viisikymppiset naiset tulevatkin useimmiten hakemaan apua näihin kuumotuksiin.

- Niihin auttaa parhaiten hormonikorvaushoito. Se valitaankin hoidoksi useimmiten, jos naisella itsellään ei ole mitään sitä vastaan ja jos hän ei ole sairastanut rintasyöpää.

Korvaushoito suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti. Lääkkeenä käytetään pienintä vaikuttavaa keltarauhas- ja estrogeenihormonimäärää.

Hormoneja ja terveelliset elämäntavat

Mervi Halttunen sanoo, että käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella hormonikorvaushoitoa voi käyttää viisi vuotta rintasyöpävaaran lisääntymättä.

– Jos jatkaa pitempään, ottaa rintasyövän suhteen pienen riskin, hän sanoo ja muistuttaa, että käyttipä hormonikorvausta tai ei, seulontamammografiassa pitää käydä. Hyvä on myös tutkia rintansa säännöllisin väliajoin omin käsin.

Halttunen tähdentää sitä, ettei hormonikorvaushoito suinkaan ole suurin syyllinen keski-ikäisten naisten rintasyöpiin. Epäterveelliset elämäntavat, ylipaino, liikkumattomuus, tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö lisäävät riskiä enemmän.

Mervi Halttunen on sitä mieltä, että hormonikorvaushoitoon on lupa turvautua, jos vaihdevuodet vaikeuttavat elämää.

– On turhaa urheutta olla käyttämättä. Ja jos joku pärjää ilman, se ei merkitse, että kaikkien pitäisi.

Endorfiinia omasta takaa

Hormonikorvaushoito ei kuitenkaan ole mikään yleispelastus. On tärkeää, että vaihdevuosi-ikäinen huolehtii itsestään ja pyrkii pysyttelemään normaalipainossa.

Liikunta vaikuttaa oikeasti. Esimerkiksi kävely on hyvä laji, koska sitä osaavat kaikki ja siihen pystyy jokainen.

– Kun käy sinnikkäästi ja säännöllisesti kohtuullisesti kuormittavalla kävelylenkillä, tulee tunne, että saipas senkin taas tehtyä. Mielihyvähormoni endorfiinikin osallistuu silloin mielialan kohottamiseen. Niin käy helpommaksi uskoa, että selviää elämässä muutenkin, kuten nyt esimerkiksi näistä vaihdevuosioireista, Halttunen toteaa.

Aivan tavallisilla järjen sanelemilla konsteilla pääsee siis pitkälle. Halttusen mielestä kokeilla voi kaikkea, minkä uskoo auttavan, vaikkapa kasviestrogeeneja.

– Niistä ei tosin ole saatu tutkimusnäyttöä vaihdevuosioireiden lievittäjinä, eikä niiden pitkäaikaisvaikutuksista tiedetä, hän kuitenkin toteaa.

Paikallista estrogeenia kipuihin

Joillakin kuumat aallot saattavat palata vielä vuosien päästä, kun hormonikorvaushoidon yrittää lopettaa, joillakin oireilu menee ohi vuodessa, parissa.

Kun korvaushoidon lopettaa, muun muassa emättimen limakalvo alkaa kuivua ja ohentua. Se aiheuttaa yhdyntäkipuja ja virtsatietulehduksia, joita voi estää käyttämällä estrogeenia emätinpuikkoina.

– Puikoista ei ole mitään haittaa, koska ne vaikuttavat paikallisesti. Niitä voi käyttää niin pitkään kuin haluaa, Halttunen lupaa.

Vaihdevuosien kulku

Noin 40-vuotiaana:

 • munarakkula kasvaa liian nopeasti tai munarakkuloita ei kypsy enää lainkaan: seurauksena on, että kierron alussa erittyy liikaa estrogeenia ja kohdun limakalvo paksunee liikaa
 • kuukautisten väli lyhenee
 • ylimääräistä tiputteluvuotoa
 • hikoilupuuskia ennen kuukautisia ja niiden aikana
 • kuukautisia edeltävä ärtyneisyys voi lisääntyä

Noin 50-vuotiaana:

 • jopa puolen vuoden taukoja kuukautisissa
 • runsaita, pitkään kestäviä vuotoja
 • kuumia aaltoja, ärtyneisyyttä, unettomuutta
 • munarakkula- ja keltarauhastuotanto hiipuu ja loppuu
 • munarakkuloiden tuoton loputtua yhden estrogeenin, estradiolin tuotanto loppuu: tästä lähtien pääasiallinen estrogeeni on heikko rasvakudoksen estroni
 • kuukautisten loppuminen eli menopaussi
 • iho ja limakalvot ohenevat vähitellen
 • vaihdevuosioireet lievenevät yksilölliseen tahtiin
Vierailija

Vaihdevuodet lähestyvät, ole valmis

Olen 50v ja yli viisi vuotta kaikkia oireita ja mielialan vaihtelut, niin hurjia että luulin olevani hulluksi tulossa. Gynekologi kolme vuotta sitten sanoi, että yrittää viimeisillä voimillaan munasarjat toimia vaikka molemmissa myoma vai mikä se oli. Papa viime vuonna puhdas. Turvotuksia ja vuotoja N. Vuoden välein, siis loppuuko tämä vasta kun aika jättää?
Lue kommentti
Vierailija

Vaihdevuodet lähestyvät, ole valmis

Seitsemän vuotta sitten laitettiin Mirena kierukka hoitamaan erittäin runsaita, kivuliaita ja epäsäännöllisiä vuotoja. Toukokuussa hyvin toiminut kierukka poistettiin kun ajateltiin menopaussin jo alkaneen. Toisin kävi...olen nyt 56 v.ja estrogeenia riittää. Taas alkoi järjettömät vuodot. Nyt vuodetaan ja toivotaan että kohtu kokonaan tyhjenisi ja limakalvo näin ohenisi että voisi taas laittaa uuden Mirenan. Muita vaihdevuosioireita ei ole ollut. Olo lähinnä toivoton...tämä ei lopu koskaan.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.