Suomalaisen naisen vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana mutta eivät yhtäkkiä ja yllättäen. Varautumisaikaa on kymmenkunta vuotta, sillä ensioireet ilmaantuvat yleensä noin nelikymppisenä. Varoitusmerkkejä voivat olla tiputteluvuoto, hikoiluaallot ja kuukautisia edeltävä ärtyneisyys.

Esivaihdevuosien aikana kuukautisten väli yleensä lyhenee, voi tulla ylimääräräistä tiputteluvuotoa, hikoiluaaltoja juuri ennen kuukautisia ja niiden aikana. Myös kuukautisia edeltävä ärtyneisyys saattaa pahentua. Nämä kuukautiskierron muutokset aiheutuvat estrogeenihormonin vähenemisestä.

– Jos oireet ovat selvät ja ikä viisissäkymmenissä, voi olla varma, että kyse on vaihdevuosista. Asiaa ei tarvitse varmistaa mittaamalla hormonitasoa verikokeilla, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Mervi Halttunen HYKSin Naistenklinikasta sanoo.

Varsinaisissa vaihdevuosissa munasolu- ja keltarauhashormonituotanto hiipuu. Ennen kuuukautisten lopullista loppumista, menopaussia, niissä voi olla jopa puolen vuoden tauko. Sen jälkeen voi tulla runsas, jopa kaksi viikkoa kestävä vuoto.

– Aivolisäkehormoni FSH piiskaa vielä tässä vaiheessa munasarjoja toimimaan, vaikka munasolua ei enää irtoakaan. Vähäinen jäljellä oleva estrogeenituotanto saa silloin kohdun limakalvon pikku hiljaa paksuntumaan, kuten hedelmällisessä iässäkin. Vähitellen limakalvo hapertuu ja irtoaa. Vuoto aiheutuu siitä, Halttunen selittää.

Runsas vuoto tässä tilanteessa on syy käydä gynekologilla.

– Yleensä vuoto on hyvä keskeyttää keltarauhashormonikuurilla. Samalla selvitetään, onko kyse todella vaihdevuosiin kuuluvasta asiasta, vai aiheuttaako vuodon esimerkiksi myoma tai puhjennut polyyppi ja ettei taustalla ole mitään vakavaa.

Useimmilla kuumia aaltoja

Lähes kaikilla naisilla on vaihdevuosien aikana myös hikoilua. Joillakin se on niin lievää, ettei se haittaa.

- Toisilla taas voi olla toistakymmentä jopa 15 minuuttia kestävää hikoilukohtausta vuorokaudessa. Niihin liittyy sydämentykytystä ja kaikin puolin inhottava olo, Halttunen luonnehtii.

Hänen vastaanotolleen viisikymppiset naiset tulevatkin useimmiten hakemaan apua näihin kuumotuksiin.

- Niihin auttaa parhaiten hormonikorvaushoito. Se valitaankin hoidoksi useimmiten, jos naisella itsellään ei ole mitään sitä vastaan ja jos hän ei ole sairastanut rintasyöpää.

Korvaushoito suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti. Lääkkeenä käytetään pienintä vaikuttavaa keltarauhas- ja estrogeenihormonimäärää.

Hormoneja ja terveelliset elämäntavat

Mervi Halttunen sanoo, että käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella hormonikorvaushoitoa voi käyttää viisi vuotta rintasyöpävaaran lisääntymättä.

– Jos jatkaa pitempään, ottaa rintasyövän suhteen pienen riskin, hän sanoo ja muistuttaa, että käyttipä hormonikorvausta tai ei, seulontamammografiassa pitää käydä. Hyvä on myös tutkia rintansa säännöllisin väliajoin omin käsin.

Halttunen tähdentää sitä, ettei hormonikorvaushoito suinkaan ole suurin syyllinen keski-ikäisten naisten rintasyöpiin. Epäterveelliset elämäntavat, ylipaino, liikkumattomuus, tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö lisäävät riskiä enemmän.

Mervi Halttunen on sitä mieltä, että hormonikorvaushoitoon on lupa turvautua, jos vaihdevuodet vaikeuttavat elämää.

– On turhaa urheutta olla käyttämättä. Ja jos joku pärjää ilman, se ei merkitse, että kaikkien pitäisi.

Endorfiinia omasta takaa

Hormonikorvaushoito ei kuitenkaan ole mikään yleispelastus. On tärkeää, että vaihdevuosi-ikäinen huolehtii itsestään ja pyrkii pysyttelemään normaalipainossa.

Liikunta vaikuttaa oikeasti. Esimerkiksi kävely on hyvä laji, koska sitä osaavat kaikki ja siihen pystyy jokainen.

– Kun käy sinnikkäästi ja säännöllisesti kohtuullisesti kuormittavalla kävelylenkillä, tulee tunne, että saipas senkin taas tehtyä. Mielihyvähormoni endorfiinikin osallistuu silloin mielialan kohottamiseen. Niin käy helpommaksi uskoa, että selviää elämässä muutenkin, kuten nyt esimerkiksi näistä vaihdevuosioireista, Halttunen toteaa.

Aivan tavallisilla järjen sanelemilla konsteilla pääsee siis pitkälle. Halttusen mielestä kokeilla voi kaikkea, minkä uskoo auttavan, vaikkapa kasviestrogeeneja.

– Niistä ei tosin ole saatu tutkimusnäyttöä vaihdevuosioireiden lievittäjinä, eikä niiden pitkäaikaisvaikutuksista tiedetä, hän kuitenkin toteaa.

Paikallista estrogeenia kipuihin

Joillakin kuumat aallot saattavat palata vielä vuosien päästä, kun hormonikorvaushoidon yrittää lopettaa, joillakin oireilu menee ohi vuodessa, parissa.

Kun korvaushoidon lopettaa, muun muassa emättimen limakalvo alkaa kuivua ja ohentua. Se aiheuttaa yhdyntäkipuja ja virtsatietulehduksia, joita voi estää käyttämällä estrogeenia emätinpuikkoina.

– Puikoista ei ole mitään haittaa, koska ne vaikuttavat paikallisesti. Niitä voi käyttää niin pitkään kuin haluaa, Halttunen lupaa.

Vaihdevuosien kulku

Noin 40-vuotiaana:

 • munarakkula kasvaa liian nopeasti tai munarakkuloita ei kypsy enää lainkaan: seurauksena on, että kierron alussa erittyy liikaa estrogeenia ja kohdun limakalvo paksunee liikaa
 • kuukautisten väli lyhenee
 • ylimääräistä tiputteluvuotoa
 • hikoilupuuskia ennen kuukautisia ja niiden aikana
 • kuukautisia edeltävä ärtyneisyys voi lisääntyä

Noin 50-vuotiaana:

 • jopa puolen vuoden taukoja kuukautisissa
 • runsaita, pitkään kestäviä vuotoja
 • kuumia aaltoja, ärtyneisyyttä, unettomuutta
 • munarakkula- ja keltarauhastuotanto hiipuu ja loppuu
 • munarakkuloiden tuoton loputtua yhden estrogeenin, estradiolin tuotanto loppuu: tästä lähtien pääasiallinen estrogeeni on heikko rasvakudoksen estroni
 • kuukautisten loppuminen eli menopaussi
 • iho ja limakalvot ohenevat vähitellen
 • vaihdevuosioireet lievenevät yksilölliseen tahtiin
Vierailija

Vaihdevuodet lähestyvät, ole valmis

Olen 50v ja yli viisi vuotta kaikkia oireita ja mielialan vaihtelut, niin hurjia että luulin olevani hulluksi tulossa. Gynekologi kolme vuotta sitten sanoi, että yrittää viimeisillä voimillaan munasarjat toimia vaikka molemmissa myoma vai mikä se oli. Papa viime vuonna puhdas. Turvotuksia ja vuotoja N. Vuoden välein, siis loppuuko tämä vasta kun aika jättää?
Lue kommentti
Vierailija

Vaihdevuodet lähestyvät, ole valmis

Seitsemän vuotta sitten laitettiin Mirena kierukka hoitamaan erittäin runsaita, kivuliaita ja epäsäännöllisiä vuotoja. Toukokuussa hyvin toiminut kierukka poistettiin kun ajateltiin menopaussin jo alkaneen. Toisin kävi...olen nyt 56 v.ja estrogeenia riittää. Taas alkoi järjettömät vuodot. Nyt vuodetaan ja toivotaan että kohtu kokonaan tyhjenisi ja limakalvo näin ohenisi että voisi taas laittaa uuden Mirenan. Muita vaihdevuosioireita ei ole ollut. Olo lähinnä toivoton...tämä ei lopu koskaan.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.