Rasvaus joka peusn jälkeen voi estää käsien kuivumista.
Rasvaus joka peusn jälkeen voi estää käsien kuivumista.

Kaikkien iho ei kestä jatkuvaa pesua ja desinfiointia. Asiantuntija neuvoo parhaat keinot kuivien käsien hoitoon.

Olen laboratoriohoitaja ja joudun pesemään käsiä ja käyttämään desinfiointiainetta jatkuvasti. Tämän vuoksi käteni kuivuvat helposti, sormenpäihin tulee pieniä haavaumia ja kynsinauhoihin kipeitä "tikkuja". Ihon kunnon vuoksi olen syönyt helokkiöljykapseleita, jotka sisältävät myös E-vitamiinia. Eri valmistajien kapseleissa on eri määriä kyseisiä aineita, joten päivittäinen helokkiöljyannos voi olla jopa 2 000 mg, E-vitamiiniannos 24 mg. Onko päivittänen E-vitamiinin syönti terveellistä ja mikä olisi sopiva päiväannos? Entä helokkiöljyannos?

Vastaus:

Helokkiöljykapseleita (2 g 2–3 kertaa päivässä) on käytetty perinteisenä rohdoslääkityksenä kuivan ja kutisevan ihon hoitoon. Euroopan lääkeviraston kasvirohdoskomitea on kuitenkin arvioinut helokkiöljystä tehdyt tutkimukset ja todennut, että luotettavaa tieteellistä näyttöä kapseleiden tehosta ei ole. Valmisteiden käyttö perustuu vain pitkään perinteeseen.

E-vitamiiniksi kutsutaan joukkoa tokoferoli- ja tokotrienoliyhdisteitä, joista biologisesti aktiivisin ja tärkein on -tokoferoli. E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota yleensä saadaan elimistöön ravinnon mukana riittävästi. Niille, joilla on rasvan imeytymishäiriö, voi kuitenkin kehittyä E-vitamiinin puutos, joka aiheuttaa mm. tasapainohäiriöitä, haparointia ja ääreishermovaurioita sekä punasolujen hajoamisesta johtuvaa anemiaa. Puutos on Suomessa erittäin harvinaista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

E-vitamiinilisän mahdollisia hyötyjä sairauksien, kuten syövän ja sepelvaltimotaudin, estoon ja hoitoon on tutkittu, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Aikuisilla naisilla E-vitamiinin suositeltava päiväsaanti on 8 mg, joka tavallisesti täyttyy hyvin normaalista ruokavaliosta, joten sen nauttiminen ravintolisänä lienee turhaa. Tärkeitä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, kasvimargariinit ja siemenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikävä kyllä sen paremmin helokkiöljy kuin E-vitamiinikaan ei siis tutkimusten perusteella auta käsien kuivumiseen ja kynsinauhoihin.

Kannattaa kokeilla

  1. Auttaisiko kuivumiseen jokin käsivoide tai ihoöljy, jos sitä käyttää aina käsien pesun jälkeen.
  2. Kädet voi myös rasvata yöksi ja pukea käsiin puuvillakäsineet suojaamaan yön yli, jotta rasva kunnolla asettuu iholle.

Jos ihottuma jatkuu, on hyvä kääntyä työterveyslääkärin puoleen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea maksutta kaikki numerot digilehdet.fi-palvelusta,

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Minulle lääkäri kirjoitti jotakin käsivoidetta jonka nimeä en muista (76 vuotias muistamaton ukko) ruotsissa. Apteekissa halusivat vaihtaa merkkiä halvempaan ja väittivät olevan samat aineet, Sain 1/2 kg.n purkin: "Karbamid 50mg/g ACO". Olen käyttänyt sitä nyt vajaan kuukauden ja vaikuttaa hyvältä. En tiedä millä nimillä sitä on suomessa, mutta eiköhän sen lääkärit tai apteekissa tietäne, vaikuttavana aineena näyttäisi olevan se Karbamiidi

  • ylös 5
  • alas 13

On hyvä tiedostaa, että on saippua ja saippua. Lähes kaikki kaupan nestesaippuat, shampoot jne perustuvat johonkin laureth sulfate -tyyppiseen aineeseen, joka on siis sulfaatti eli rikkihapon suola.  Harvan ihmisen iho kestää sitä jatkuvasti käytettynä.

Jos suinkin, niin kannattaisi valita perinteinen kylmäprosessilla valmistettu palasaippua. Sen pesevät ominaisuudet perustuvat luonnon rasvahappojen suoloihin, esim. oliiviöljyn rasvojen suoloihin ja siinä on jäljellä myös rasvan oma glyseriini, joka on ihoa hoitava ja kosteuttava.

Pekka Lönnroth

  • ylös 5
  • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla