Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen joutunut ottamaan kaksi kertaa jälkiehkäisypillerin kolmen viikon sisällä. Olen tosi tarkka ehkäisyn kanssa ja aina olemme käyttäneet kondomia. Näillä kerroilla kondomi on hajonnut tai olen ollut liiankin hysteerinen raskauden pelosta, vaikka järjellä ajateltuna sitä mahdollisuutta ei olisikaan. Voivatko jälkiehkäisypillerit aiheuttaa lapsettomuutta? Ovatko ne voineet vaikuttaa muuten haitallisesti terveyteeni?

Jälkiehkäisy tarkoittaa raskauden ehkäisyä sellaisissa tilanteissa, joissa ehkäisymenetelmä on pettänyt; esimerkiksi kondomi rikkoutunut. Jälkiehkäisytabletin voi nykyään ostaa kuka tahansa mistä tahansa apteekista ilman reseptiä. Apteekin henkilökunta antaa neuvoja ja opastusta jälkiehkäisytablettia ostettaessa.

Apteekissa on saatavana kaksi erilaista hormonaalista jälkiehkäisytablettia. Niiden vaikutus perustuu pääasiallisesti ovulaation estymiseen tai myöhästymiseen. Hormonaalisten jälkiehkäisytablettien teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä otettuna, ja jälkiehkäisytabletti pitäisi ottaa viimeistään kolmen vuorokauden sisällä. Pelkkää keltarauhashormoni levonorgestreelia sisältävä valmiste on nimeltään NorLevo. Toinen vaihtoehto on ulipristaalia sisältävä tabletti EllaOne; se on ns. progesteronireseptorin muuntelija.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hormonaalisesta jälkiehkäisystä lieviä haittavaikutuksia kokee noin puolet naisista. Tavallisin on seuraavien kuukautisten mahdollinen aikaistuminen tai viivästyminen. Muita haittoja ovat päänsärky tai pahoinvointi. Mitään pitkäaikaisia tai pysyviä haittavaikutuksia ne eivät saa aikaan; ne eivät myöskään aiheuta lapsettomuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jälkiehkäisy ei sovi säännölliseksi raskauden ehkäisyksi. Jälkiehkäisytabletin käytön voi periaatteessa toistaa, mutta se ei ole suositeltavaa. Kuukautishäiriöitä voi tulla, mutta ne eivät jää pysyviksi. Raskauskoe on syytä tehdä, jos kuukautiset myöhästyvät. Jos haluaa varman ja luotettavan ehkäisymenetelmän, kannattaa harkita kondomiehkäisyn lisäksi eri vaihtoehtoja.

Muistutan samalla, että myös kuparikierukan asennus on tehokas jälkiehkäisymenetelmä. Asennus pitää tehdä kuuden vuorokauden kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Kierukan jälkiehkäisyteho on vielä jonkin verran parempi kuin jälkiehkäisytablettien. Se hoitaa myös jatkoehkäisyn.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla