Terveyden vaalimisessa kasviksille ja hedelmille kuuluu kiistatta kuningasrooli. Ne myös pienentävät hiilijalanjälkeäsi. Katso millä korvaat lihaa ja maitoa.

Arvostetussa Nature-tiedelehdessä muutama vuosi sitten julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että ilmaston vaarallisen lämpenemisen välttämiseksi lihansyönnin pitää vähentyä länsimaissa jopa 90 prosenttia.

Se tarkoittaisi keskimäärin 75 prosenttia vähemmän naudanlihaa, 90 prosenttia vähemmän sianlihaa ja puolet vähemmän kananmunia kuin nykyisellään. Tärkeintä on tiputtaa punaisen lihan kulutusta ja erityisesti lihajalosteita. Eviran, nykyisen Ruokaviraston, suosituksen mukaan punaista lihaa eli nautaa, sikaa ja lammasta sekä lihavalmisteita tulisi terveyssyistä syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa eli käytännössä noin 70 grammaa päivässä.

Oxfordin yliopiston mukaan vegaaninen ruokavalio on todennäköisesti merkittävin yksittäinen keino vähentää kasvihuonekaasuja, happamoitumista, rehevöitymistä sekä maan ja veden käyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvispäivä kerran viikossa

Luonteva ensiaskel terveempään ja ekologisempaan eloon on viettää kasvispäivä kerran viikossa. Silloin lihaa ei syödä laisinkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

U.S. News & World Report on laittanut ravitsemuksen asiantuntijoiden voimin 40 eri ruokavaliota paremmuusjärjestykseen esimerkiksi sydänterveyden ja verensokerin hallinnan perusteella. Tässä listauksessa ykkössijalle päätyi Välimeren dieetti tasapistein samantyyppisen DASH-dieetin kanssa. Välimeren dieetin avulla ihmiset elävät keskimäärin kuusi vuotta pidempään kuin tavallisella länsimaisella ruokavaliolla.

Näistä ruokavaliovalinnoista myös ilmasto kiittää. Siirtyminen kasvisvoittoiseen siipikarjalla, kaloilla ja oliiviöljyllä kyllästettyyn välimerelliseen dieettiin voisi vähentää maapallon lämpenemistä 15 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Tämä vastaa miljardin auton poistumista teiltä.

Mitä lihan ja maidon tilalle?

  • LIHAN voi korvata tutuissa resepteissä kokonaan tai osittain kasviproteiinilla. Esimerkiksi jauhelihapaketista voi laittaa puolet pakkaseen ja korvata tämän osuuden soijarouheella, nyhtökauralla, kauramurulla tai härkiksellä. Kanan voi korvata soijasuikaleilla tai soijapavuista valmistetulla Oumphilla.
  • MAITOTUOTTEIDEN osalta kerma on erittäin helppo korvata kaura- tai soijapohjaisilla tuotteilla. Lehmänmaitolitran tuotanto vaatii 13 kertaa enemmän maapinta-alaa ja tuottaa kolme kertaa suuremmat ilmastopäästöt kuin soijamaitolitran tuotanto. Kaurapohjaiset tuotteet lienevät ympäristön kannalta tätäkin parempia.

Asiantuntija: Annukka Valkeapää, Suojeluasiantuntija, WWF.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Mansikki

No en todellakaan korvaa kotimaista nurminautaa ja maitotuotteita millään soijalla tms.
Jännä että näissä sotketaan aina globaalin lihantuotannon ongelmat kotimaisen ja kestävän kotieläintuotannon kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla