Yksilölajeissa urheiluvammoja sattuu eniten laskettelussa, jota harrastaa arviolta 150 000 suomalaista. Laskettelijalta loukkaantuu tavallisimmin polvinivel.

Laskettelu saattaa aiheuttaa peukalon tyven vääntymisvamman. Se voi tulla, kun laskettelija kaatuu koko painollaan kädelleen, joka puristaa sauvaa. Jos peukalo osuu kovaan lumeen, se voi vääntyä sillä seurauksella, että tyvinivelen nivelside revähtää. Vammaa on vaikea estää, koska käden ojennus on luonnollinen suojautumisrefleksi kaaduttaessa ja koska sauva jää rannelenkistä käteen kiinni.

Hoito

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • ensiapua ei kannata väheksyä – kun se annetaan kolmen K:n periaatteella (kylmä, kohoasento ja kompressio (=puristus), turvotus vähenee ja paraneminen nopeutuu
  • peukalon lepo, jota auttaa esimerkiksi peukalolasta
  • tarvittaessa kipulääkitys
  • täydellisessä repeämässä leikkaus

Lääkärissäkäynti on paikallaan, jos vamma on vakava. Lääkäri arvioi revähdyksen vaikeusasteen ja varmistaa röntgenkuvilla, ettei kädessä ole murtumia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pahasti nyrjähtänyt peukalo on kipeä useita kuukausia. Hoitavalta lääkäriltä kannattaa kysyä, kuinka pitkä tauko olisi järkevä pitää laskettelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla