Kun kipu iskee, ei ole samantekevää, mitä lääkettä ottaa. Tulehduskipulääkkeet ovat oiva apu flunssakuumeeseen, mutta aspiriini ei sovi lapsille. Heidän särkyjään lievittää turvallisesti parasetamoli, joka taas on väärä lääke aikuisen krapulaan.

Suurin osa särkylääkkeistä on tulehduskipulääkkeitä eli anti-inflammatorisia analgeetteja, loput parasetamolia. Tulehduskipulääkkeistä varsinkin aspiriinia ja ibuprofeenia käytetään Suomessa paljon enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Hoitavat myös tulehdusta

Tulehduskipulääkkeiden vaikutus perustuu siihen, että ne estävät prostaglandiinien muodostusta. Näin ne lievittävät kipua ja tulehdusta sekä alentavat kuumetta ja turvotusta. Prostaglandiinit ovat elimistön tuottamia kemiallisia aineita. Ne muun muassa ärsyttävät hermopäätteitä, joista lähtee kipuviestejä aivoihin, ja vähentävät veren hyytymistä. Tähän lääkeryhmään kuuluvat muun muassa ketoprofeeni, indometasiini, diklofenaakki, piroksikaami ja naprokseeni.

Tulehduskipulääkkeillä hoidetaan varsinkin tuki- ja liikuntaelinten kipuja, päänsärkyjä ja flunssan oireita. Pitkäaikaisesti niitä tarvitaan esimerkiksi reumatautien ja vaikean nivelreuman hoidossa tulehduksen rauhoittamiseen tai vaikkapa hankalan nivelrikon hoitamiseen polvi- tai lonkkanivelessä.

– Sen sijaan niska- ja selkäpotilaiden ei yleensä tarvitse käyttää näitä lääkkeitä pitkään, vaan viikon kahden mittainen kipulääkekuuri on sekä tehokkaampi että turvallisempi. Tavoitteena on silloin tulehduskivun lievittäminen, sanoo kivunhoitoon erikoistunut fysiatrian erikoislääkäri Jukka-Pekka Kouri helsinkiläisestä Sairaala Ortonista.

– Kun kipu on lievittynyt, jatkuva lääkitys on turhaa. Toisaalta liian pienet lääkeannokset tai se, että lääke otetaan vain silloin tällöin, ei vähennä tulehduskipua aiheuttavaa kemiallista prosessia. Siksi lääke kannattaa ottaa lääkärin määrääminä riittävän suurina annoksina ja säännöllisesti.

Mahaärsytys suurin haitta

Kun tulehduskipulääke estää prostaglandiinien synnyn, vaiva helpottuu, mutta samalla myös mahan limakalvoa suojaavan liman eritys vähenee. Myös suolahappoa neutraloivaa bikarbonaattia erittyy vähemmän. Seuraukset voivat tuntua vatsassa.

Perinteisten tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja pahimmillaan suurentaa mahahaavan riskiä. Limakalvohaavaumien ja jopa vakavien verenvuotojen vaara kasvaa. Usein haitat tulevat ilman ennakoivia oireita. Arviolta 200–300 suomalaista kuolee vuosittain tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin suolistoverenvuotoihin.

– Lyhytaikainen hoito on turvallista muuten terveelle ihmiselle. Mahaverenvuotoa ei myöskään tarvitse pelätä silloin, kun hammaslääkäri määrää muutamaksi päiväksi suurelta tuntuvan särkylääkeannoksen, kuten 800–2400 milligrammaa ibuprofeenia, viisaudenhampaan poiston jälkeiseen särkyyn, Kouri rauhoittelee.

Nyrkkisääntö on yksinkertainen: tulehduskipulääkkeistä valitaan se, joka ärsyttää vähiten vatsaa mutta tehoaa kuitenkin hyvin kipuun. Käytännössä tulehduskipulääkkeen hyödyllisyyden huomaa usein jo muutaman päivän käytön jälkeen. Jos valmiste ei tunnu auttavan, lääkityksen korjaamisesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

– Pitää muistaa, että yhtä aikaa saa käyttää vain yhtä tulehduskipulääkettä. Jos käyttää useampia, tehoa ei tule lisää mutta haitat saattavat paheta ja mahahaavariski suurenee. Myöskään reseptivalmistetta ja käsikauppavalmistetta ei kannata käyttää yhtä aikaa.

Koska tulehduskipulääkkeitten vaikutus on yksilöllinen, sopivin kannattaa etsiä kokeilemalla. Tästä syystä lääkäritkin määräävät eri valmisteita eri vaivoihin ja erilaisille potilaille.

Vanha vahva aspiriini

Aspiriini eli asetyylihappo on vanhin ja eniten käytetty tulehduskipulääke. Sitä on myös monissa yhdistelmävalmisteissa, esimerkiksi yhdessä sen vaikutusta vahvistavan kofeiinin kanssa. Eniten aspiriinia käytetään kivun lievittäjänä ja kuumeen alentajana. Se ehkäisee myös veren hyytymistä ja vähentää jo pieninä 50–100 milligramman annoksina sydäninfarktin ja aivohalvauksen vaaraa.

Asetyylisalisyylihapolla on myös paljon haittavaikutuksia. Se ärsyttää mahasuolikanavaa herkemmin kuin muut tulehduskipulääkkeet. Veren hyytymisominaisuuksia heikentäessään se voi johtaa myös vakaviin verenvuotoihin. Yliherkille aspiriini aiheuttaa allergisia ihoreaktioita, ja astmaatikoilla se voi laukaista keuhkoputkien supistumisen. Aspiriinin jatkuvasta käytöstä saattaa saada niin sanotun särkylääkepäänsäryn. Myös munuaisvauriot ovat mahdollisia. Harvinaisen, aivoihin ja maksaan vaikuttavan Reyen syndrooman vaaran takia alle 16-vuotiaiden ei pitäisi käyttää aspiriinia muuten kuin lääkärin määrittelemissä erityistapauksissa.

Aspiriini ei myöskään sovi sellaiselle, joka käyttää alkoholia päivittäin yli kaksi annosta, koska silloin mahaverenvuodon vaara kasvaa erityisesti.

– Koska haittavaikutuksia on selvästi enemmän kuin monilla reseptin takana olevilla tulehduskipulääkkeillä, moni lääkäri haluaisi aspiriinin reseptille. Jos käyttää aspiriinia jatkuvasti ja paljon, asiasta pitäisi keskustella oman lääkärin kanssa, Kouri neuvoo.

Uuden polven koksibit

Tutkimusten mukaan perinteisistä tulehduskipulääkkeistä vähiten haittoja aiheuttavat ibuprofeeni ja reseptilääke diklofenaakki. Myös paljon käytetty ketoprofeeni ärsyttää mahan limakalvoja niitä enemmän. Lyhytaikaiseen käyttöön olisikin turvallisinta ostaa ibuprofeenia ja parasetamolia. Ketoprofeenia kannattaisi käyttää tilapäisesti.

Tulehduskipulääke vaikuttaa elimistön toimintaan salpaamalla kahta entsyymiä: COX-1:tä ja COX-2:ta. COX-1-entsyymi säätelee mahan limakalvojen ja munuaisten toimintaa, kun taas varsinaisen tulehduksen ja kivun esto tapahtuu COX-2-entsyymin kautta.

Tämän selvittyä käyttöön on tullut useita vähemmän haitallisia tulehdukseen ja kipuun vaikuttavia täsmälääkkeitä, niin sanottuja COX-2-estäjiä eli koksibeja. Ne vaikuttavat täsmällisemmin tulehdukseen ja kipuun, joten haittaa mahan limakalvoille aiheutuu vähemmän. Mahan limakalvovaurioiden määrä on tutkimusten mukaan sama kuin käytettäessä plasebo- eli lumelääkitystä.

Koksibit ovat siis huomattavasti turvallisempia vatsalle kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet. Ne eivät myöskään rasita maksaa. Kaikkia tulehduskipulääkkeitä, myös koksibeja, on kuitenkin syytä käyttää varoen, jos sairastaa munuaisten vajaatoimintaa, verenpainetauti on huonossa tasapainossa tai jokin akuutti sairaus on aiheuttanut elimistön kuivumistilan.

Koska sekä COX-1 että COX-2 säätelee munuaisten toimintaa, tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa joskus verenpaineen nousua ja turvotusta. Nykyisin koksibit ovat Suomessa kuten muuallakin Euroopassa eniten käytettyjä tulehduskipulääkkeitä varsinkin nivelrikko- ja reumapotilaiden hoidossa. Niitä määrätään myös akuuttiin selkä- ja niskakipuun ja esimerkiksi kuukautiskipuun. Ainakin toistaiseksi ne ovat reseptilääkkeitä, kuten yleensä kaikki uudet valmisteet melko pitkään.

Lievään kipuun parasetamoli

Parasetamoli on itsehoidossa tulehduskipulääkkeiden vaihtoehto. Sen vaikutustapaa ei tiedetä aivan tarkasti, mutta sen arvellaan vaikuttavan niin sanottuun COX-3-entsyymiin ja estävän kipuviestien välittymistä aivoihin. Suomessa parasetamolia käytetään melko vähän, vaikka varsinkin lievien kipujen ja alkavan nivelrikon hoitoon se sopii hyvin.

Parasetamoli lievittää melko tehokkaasti monenlaisia kipuja, alentaa kuumetta ja helpottaa flunssaista oloa, mutta se ei poista tulehdusta. Ohjeen mukaan käytettynä se ei myöskään aiheuta mahaärsytystä eikä verenvuotohäiriöitä. Siksi sitä käytetään paljon leikkauspotilaiden hoidossa, jos mahahaavan tai verenvuodon riski on suuri.

Isoina annoksina ja pitkään käytettynä parasetamolikin voi tosin ärsyttää mahaa ja aiheuttaa jopa vaarallisen maksavaurion. Jos käyttää alkoholia, parasetamoli ei ole lainkaan sopiva kipulääke.

– Tilapäiseen krapulapäänsärkyyn kohtalaisen turvallinen kipulääke on esimerkiksi ibuprofeeni,
Kouri neuvoo.

Parasetamolin käyttöä rajoittaa myös se, että se tehoaa melko heikosti vaikeaan kipuun. Vain joka viides potilas saa siitä riittävän avun.

Liikunta voi korvata lääkkeen

Koska kaikilla kipulääkkeillä on haittavaikutuksia, lääkepurkille ei kannattaisi kovin vähästä syystä mennä. Ensin voisi kokeilla luontaisia ”kipulääkkeitä” eli venyttelyä, selän ja niskan oikaisemista. Jos kuumetta ei ole, voi lähteä kävelylenkille. Liikunnan on nimittäin tutkimuksissa todettu usein riittävän tavallisten, ohimenevien kipujen hoidoksi. Myös lepo tai kylmähoito, esimerkiksi kylmägeelillä, saattaa häätää kivun.

– Tärkeintä on saada akuutti kipu hoidetuksi tehokkaasti ja ajoissa, sillä se on paras tapa estää kivun pitkittyminen, Kouri toteaa.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni saa pienistäkin määristä alkoholia vahvoja oireita: Jonkinlaisessa krapulassa menee jopa kolme päivää. Hän hikoilee, on heikotusta, ei voi syödä eikä pysty nukkumaan. Tämä siis jo yhdestä oluesta! Toisekseen hänen hengityksensä alkaa haista käyneelle, ja tämäkin kestää jopa päiviä. Jos hän ei juo alkoholia lainkaan, hajuakaan ei tule. Hän juo melko harvoin mitään alkoholijuomia. Olisivatko maksakokeet paikallaan vai mihin tällainen voi viitata? Häntä ei saa lääkäriin millään.

Ensimmäiseksi tulee mieleen, onko miehenne alkoholinkäyttö niin vähäistä kuin hän kertoo teille? Lähes aina kun alkoholi aiheuttaa terveysongelmia, taustalla on jo riippuvuus, johon liittyy tyypillisesti voimakasta häpeää ja käyttömäärien salailua omalta puolisoltakin.

Alkoholijuomien sisältämä etanoli muuttuu elimistössä asetaldehydiksi. Sekä etanoli että asetaldehydi aiheuttavat haittavaikutuksia muun muassa aivoissa, maksassa ja ääreishermostossa. Aasialaisilla esiintyy melko yleinen geenimuunnos, joka nostaa huomattavasti etanolista syntyvän asetaldehydin määrää elimistössä. Jos miehenne on aasialaista syntyperää, tämä voisi selittää hänen herkkyytensä saada oireita alkoholista. Suomessa tai yleensäkään eurooppalaisella kantaväestöllä tätä geenimuotoa ei esiinny käytännössä lainkaan.

Yksinkertainen ratkaisu estää miehenne oireet olisi olla kokonaan juomatta alkoholia. Etanolista ei nykykäsityksen mukaan ole elimistölle hyötyä. Päinvastoin maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että etanoli altistaa muun muassa syöpäsairauksille annosriippuvaisesti ja ilman turvarajaa. Jos oireet kuitenkin jatkuvat raittiudesta huolimatta, on tarpeen hakeutua lääkäriin muiden mahdollisten syiden ja sairauksien selvittämiseksi.

Jos kuitenkin ilmenee, että oireiden taustalla on suuria käyttömääriä ja alkoholiriippuvuus, tukea raitistumiseen voi oman motivaation sytyttyä hakea joko terveydenhuollon kautta tai sitten vertaistukea AA-ryhmistä. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa alkoholin suurkuluttajaa, joista monilla kaikki on ulkoisesti kunnossa. Omaisille tukea tarjoavat mm. Al-Anon-ryhmät.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun tunnistat oireen, voit päästä sairautesi jäljille. Esittelemme sekä tulehdukselliset sairaudet että toiminnalliset vatsavaivat.

Tulehdukselliset sairaudet

Keliakia

on elinikäinen sairaus, jossa viljatuotteiden gluteeni surkastuttaa ohutsuolen limakalvoilla olevaa nukkaa.

OIREET Ripuli, ylävatsan turvotus, ilman kertyminen suoleen ja painon lasku ovat yleisiä oireita. Ihokeliakiassa polvien, kyynärpäiden ja pakaroiden iholle nousee kutiavia rakkuloita. Monien keliaakikoiden maksaentsyymitkin ovat koholla. Suolinukan vaurioituminen estää ravintoaineita imeytymästä normaalisti. Keliakiaa on ainakin kahdella prosentilla suomalaisista, ja se on yleisempi naisilla kuin miehillä.

HOITO Ainoa hoitokeino on välttää loppuelämä tarkasti gluteenia sisältävää viljaa eli vehnää, ohraa ja ruista.

Lue lisää Näin kartat gluteenia tarkasti

Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus

on luultavasti bakteerin tai viruksen laukaisema tulehdus, joka alkaa yleensä peräsuolesta. Se puhkeaa useimmiten alle 35-vuotiaana, joten sitä pidetään nuorten aikuisten tautina.

OIREET Tavallisimmat oireet ovat verinen uloste, ripuli ja vatsakivut. Colitis ulcerosa todetaan tähystyksellä ja koepalalla.

HOITO Tulehdusta hoidetaan lääkkeillä, kuten kortisonilla ja antibiooteilla, tai poistamalla leikkauksessa tulehtunut osa suolta.

Crohnin tauti

on ohutsuolen loppuosassa tai paksusuolessa oleva krooninen tulehdus, joka aiheuttaa kuumeilua, laihtumista, vatsakipuja, ripulia ja veristä ulostetta.

OIREET Sairaus todetaan tähystyksellä ja koepalalla. Sairastumiseen vaikuttavat ainakin perintötekijät ja yksilölliset taipumukset sekä tupakointi ja stressi. Crohnin tautikin puhkeaa useimmiten alle 35-vuotiaana.

HOITO Lääkitystä käytetään taudin rauhoittamiseen ja tämän tilan eli remission ylläpitoon. Vaikeissa tapauksissa Crohnin tauti voi vaatia leikkaushoitoa.

Lue lisää Tulehtunut suoli pitää varmistaa

Toiminnalliset vaivat

Laktoosi-intoleranssi

Maitosokeria eli laktoosia hajottava laktaasientsyymi häviää kasvun myötä melkein joka viidennellä suomalaisella. Sen jälkeen laktoosi ei enää pilkkoudu ja pysty imeytymään ohutsuolessa, vaan se pääsee paksusuoleen bakteerien ravinnoksi.

OIREET Siitä seuraa vatsaoireita, kuten turvotusta, ilmavaivoja, löysää ulostetta ja epämääräisiä vatsakipuja, jotka alkavat tunnista kolmeen tuntiin laktoosin syömisen jälkeen.

HOITO Laktaasientsyymiä voi ottaa purkistakin, mutta pääasiallinen hoitomuoto on laktoositon ruokavalio.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Irritable bowel syndrome IBS on suolen toiminnallinen vaiva, joka aiheuttaa epämukavia oireita, mutta ei ole vaarallinen. Sitä arvellaan kärsivän 10–20 prosenttia suomalaisista. Luku on sama kaikissa länsimaissa.

OIREET IBS:n tunnistaa vatsan turvottelusta, eri puolilla vatsaa tuntuvasta kivusta ja ulostuksen koostumuksen rajusta vaihtelusta: välillä on ripulia, välillä ummetusta, joskus saa päkistellä pieniä papanoita. Suoli ei myöskään tunnu tyhjenevän ulostamalla. IBS ei näy tähystämällä, vaan diagnoosi tehdään oireiden perusteella.

HOITO Tehokkainta on välttää ruokavaliossa FODMAP-hiilihydraatteja. Se auttaa 7075 prosentilla.

Lue lisää FODMAPista apua vatsavaivoihin

Divertikkelit

eli umpipussitautiPaksusuolen heikentyneisiin kohtiin muodostuu suolen paineen myötä pullistumia, jotka voivat tulehtua ja pahimmassa tapauksessa puhjeta. Pullistumia tulee yleensä ikääntymisen myötä tai jos suoli heikkenee tai paine suolessa kasvaa muista syistä, esimerkiksi jatkuvan ummetuksen vuoksi.

OIREET Divertikkelit ovat yleensä oireettomia, mutta niitä voidaan havaita tähystyksessä tai varjoainekuvauksessa samalla kun tutkitaan muita suoliston vaivoja.Parilla prosentilla divertikkelit tulehtuvat, ja tulehdus tuntuu voimakkaana, useita päiviä jatkuvana kipuna vasemmalla puolella alavatsaa ja kuumeiluna. Puhjennut divertikkeli taas aiheuttaa voimakkaan, äkillisesti alkavan kivun.

HOITO Uusien divertikkelien muodostumista ja vanhojen tulehtumista voi ehkäistä hoitamalla ummetusta runsaskuituisella ruokavaliolla. Tulehdusta hoidetaan yleensä antibiooteilla, mutta jatkuva tulehduskierre voi vaatia leikkauksen. Puhjennut divertikkeli vaatii nopeaa sairaala- ja leikkaushoitoa.

Ummetus

Melkeinpä jokaisella on sitä joskus, ja useimmiten se on seurausta omista elämäntavoista, kuten liian vähäisestä liikunnasta, vähäkuituisesta ruokavaliosta ja jatkuvasta ulostuksen pidättämisestä. Myös esimerkiksi kipulääkkeistä opiaatit ja sairauksista kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa ummetusta.

OIRE Jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolmesti viikossa, tai jos ulostemassa on niin kovaa, että sen ulostaminen on vaikeaa ja kivuliasta, puhutaan ummetuksesta.

HOITO Paras ummetuksen apu on syödä runsaasti kuituja, noin 3035 grammaa päivässä, juoda riittävästi vettä ja liikkua säännöllisesti. Suolen voi harjoittelemalla opettaa toimimaan säännöllisesti. Hetkellistä apua voi hakea ummetuslääkkeistä, mutta niiden jatkuva käyttö vain pahentaa ongelmaa.

Ylävatsavaivat eli dyspepsia

Jos mahan ja suoliston toiminta on häiriintynyt, se voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja aterian jälkeen.

OIREET tuntuvat ylävatsassa esimerkiksi turvotuksena, nipistelynä tai kipuna, poltteluna ja röyhtäilyttämisenä. Vaivaan voi kuulua pahoinvointia tai jopa oksentelua. Oireita ei aiheuta mikään sairaus, jotkut vain ovat herkempiä mahan ja suolen venymiselle ruokailun jälkeen ja tuntevat siitä herkemmin kipua.

HOITO Ruoansulatusvaivoja hoidetaan turvotusta ja suoliston kaasuja vähentävän ruokavalion lisäksi oireiden mukaan lääkkeillä tai jopa psykoterapialla.

Närästys

Raskaan tai vatsaa ärsyttäneen aterian jälkeen hapanta mahanestettä voi nousta ruokatorveen.

OIREET Tällainen närästys tuntuu useimmiten poltteluna rintalastan takana.

HOITO Koska oireet pahenevat yleensä makuulla, närästystä aiheuttavia ruokia ja juomia ja ylipäätään raskaita aterioita kannattaa välttää muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa. Happamat ruoat ja juomat, kuten sitrushedelmät, kahvi ja alkoholi voivat närästää, koska ne ärsyttävät vatsaa. Rasvaiset ruoat, kuten suklaa, taas heikentävät ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa, jolloin mahanestettä pääsee helpommin kulkeutumaan ruokatorveen. Närästykseen on lääkkeitäkin, mutta paras hoitomuoto on välttää vaivan aiheuttajia. Myös tupakoinnin lopettaminen auttaa.

Refluksitauti

Jatkuvasta närästyksestä käytetään nimitystä refluksitauti. Silloin vaikeaa närästystä on vähintään kerran viikossa tai lievempiä oireita kahdesti viikossa. Joka viides suomalainen täyttää nämä kriteerit.

OIREET Rintalastan takana tuntuvat polttelun lisäksi suuhun nousee usein karvasta mahanestettä. Myös vatsan turvotus ja ummetus voivat liittyä relfuksitautiin. Jatkuva kipu ylävatsassa tai rintalastan takana voi kieliä refluksitaudin aiheuttamasta ruokatorven tulehduksesta.

HOITO Jos ruokavaliolla, tupakoinnin lopettamisella, laihduttamisella ja muilla käytännön konsteilla ei ole vaikutusta, refluksitautia voidaan hoitaa mahan happamuutta vähentävillä lääkkeillä tai jopa leikkauksella.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti,terveystieteiden maisteri Leena Putkonen.