Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pitääkö flunssavirukset loitolla D-vitamiini, probiootit vai tulehduskipulääke? Kysyimme asiantuntijalta, miten flunssaa kannattaa ehkäistä.

Myytti 1. Flunssalta voi välttyä ottamalla tulehduskipulääkkeen heti ensi oireisiin.

Väärin. Kipulääke ei estä flunssatartuntaa. Se voi kuitenkin vähentää flunssan oireita, kuten lihassärkyä, kurkkukipua ja kuumeilua. Se siis helpottaa flunssan sairastamista.

Se, mistä särkylääkkeestä itse saa parhaiten apua, selviää kokeilemalla. Tulehduslääkkeistä ketoprofeeni auttaa joillakin kurkkukipuun ibuprofeenia paremmin.

Joku selviää flunssaan liittyvistä kivuista vatsaystävällisemmällä parasetamolilla, joka on kipulääke. Aikuiset voivat käyttää myös tehokasta asetyylisalisyylihappoa, jota on esimerkiksi flunssalääke Finrexinissä.

Myytti 2. D-vitamiini ehkäisee flunssaa.

Väärin. Vaikka D-vitamiini on monien sairauksien, kuten diabeteksen ja masennuksen, ehkäisyssä tärkeä hivenaine, se ei uusimpien tutkimusten mukaan ehkäise flunssaa.

Vielä muutama vuosi sitten tutkimukset puolsivat D-vitamiinin hyötyjä flunssan torjunnassa. D-vitamiinipuutos voi kyllä edesauttaa sairastumista hengitystieinfektioihin, ja osa suomalaisista saa ruoasta edelleen liian vähän D-vitamiinia. Siksi olisi hyvä huolehtia, että saa vähintään suositusten mukaisen määrän D-vitamiinia, vaikka sitten purkista. Suurten D-vitamiinimäärien syöminen ei kuitenkaan näytä ehkäisevän flunssaa eikä nopeuttavan siitä paranemista.

Myytti 3. Probiootit auttavat välttymään tartunnalta.

Osittain totta. Terve suolisto edistää myös hyvää vastustuskykyä. Jotkut suoliston hyvän bakteerikannan lisäämiseen tarkoitetut probioottivalmisteet ovatkin kontrolloiduissa tutkimuksissa vähentäneet hiukan hengitysinfektioita ja nopeuttaneet niistä paranemista.

Toisaalta on monia tutkimuksia, joissa probiooteilla ei ole havaittu olevan mitään tehoa hengitystieinfektioihin tai äkillisiin ripulitauteihin. Se näyttää kuitenkin varmalle, että probiootit vahvistavat immuunipuolustusta. Ne siis voivat tehostaa vastustuskykyä, vaikkakin niiden vaikutus on pientä.

Myytti 4. Hyvä käsihygienia pitää taudin loitolla.

Osittain totta. Puhtaat kädet estävät tutkitusti flunssaan sairastumista. Hengitysvirukset, kuten flunssavirukset, leviävät kosketus- tai pisaratartuntana. Säännöllinen käsien pesu on paras tapa välttää kosketustartunta.

Kädet pitäisi pestä aina ennen ruokailua, jotta käsiin kertyneet mikrobit, kuten virukset ja bakteerit, eivät kulkeutuisi suuhun vaikkapa leipää syödessä. Kädet on hyvä pestä myös aina niistämisen jälkeen, tai jos on jotenkin muuten saanut flunssaisen räkää sormiinsa.

Monet viruksista säilyvät pinnoilla tunteja, jotkut jopa vuorokauden. Niitä voi olla niin kuntosalilaitteissa, bussin tangoissa, ruokakaupassa muidenkin koskettelemissa paketeissa ja purnukoissa kuin odotushuoneen tai kirjaston lehdissäkin. Siksi olisi hyvä pestä kädet aina, kun tulee ulkoa kotiin tai työpaikalle.

Hysteeriseksi käsien pesijäksi ei kuitenkaan kannata heittäytyä: liika pesu kuivattaa ihoa, pahentaa ihottumia ja heikentää suojaavaa rasvakerrosta.

Flunssakaudella voi pitää mukanaan myös pientä käsidesipulloa, jolla pöpöt saa käsistä silloin kun saippuapesu ei ole mahdollista. Vesi-saippupesu on kuitenkin virustartuntojen vähentämisessä paras vaihtoehto, käsidesi sen sijaan tepsii hyvin esim. sairaalabakteerien leviämisen torjunnassa.

Flunssa leviää ehkä harvemmin pisaratartuntana hengitysilmasta, mutta huonolla tuurilla niin voi käydä, jos aivastaja tai yskijä levittää pisaroita suoraa kasvoihin. Aivastuksesta syntyvät pisarat laskeutuvat maahan muutaman metrin säteelle ja pisaroiden laskeutuminen kestää pari minuuttia. Jos osuu lähistölle noiden minuuttien aikana, voi myös saada flunssatartunnan.

Limakalvoja ei pitäisi koskettaa muuten kuin aivan vasta pestyillä käsillä. Jos silmäkulmaa tai nenää alkaa kutittaa bussissa tai kauppareissulla, niitä ei pitäisi koskea paljailla sormilla vaan ennemmin puhtaalla paperinenäliinalla. Muuten voi itse siirtää viruksen suoraan limakalvolle ja virustartunta voi käynnistyä.

Asiantuntija: LKT, virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.

Vierailija

Suojaudu flunssaviruksilta tehokkaasti

2. Brittitutkijat ovat selvittäneet urheilijoiden D-vitamiinistatuksen yhteyttä ylähengitystieinfektiohin. Tutkimukseen osallistui 225 urheilijaa, joiden verestä mitattiin S-D-25 4 kk:n talviharjoittelukaudella. Urheilijat jaettiin S-D-25:n perusteella kolmeen ryhmään: alle 30 nmol/l (vakava puutostila), 30-50 nmol/l (puutostila) ja yli 120 nmol/l (normaali). Mitä pienempi S-D-25, sitä useammin oli infektioita ja sitä kauemmin ne kestivät. Urheilijan ihanteellinen S-D-25 lienee > 120 nmol/l...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.