Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pitääkö flunssavirukset loitolla D-vitamiini, probiootit vai tulehduskipulääke? Kysyimme asiantuntijalta, miten flunssaa kannattaa ehkäistä.

Myytti 1. Flunssalta voi välttyä ottamalla tulehduskipulääkkeen heti ensi oireisiin.

Väärin. Kipulääke ei estä flunssatartuntaa. Se voi kuitenkin vähentää flunssan oireita, kuten lihassärkyä, kurkkukipua ja kuumeilua. Se siis helpottaa flunssan sairastamista.

Se, mistä särkylääkkeestä itse saa parhaiten apua, selviää kokeilemalla. Tulehduslääkkeistä ketoprofeeni auttaa joillakin kurkkukipuun ibuprofeenia paremmin.

Joku selviää flunssaan liittyvistä kivuista vatsaystävällisemmällä parasetamolilla, joka on kipulääke. Aikuiset voivat käyttää myös tehokasta asetyylisalisyylihappoa, jota on esimerkiksi flunssalääke Finrexinissä.

Myytti 2. D-vitamiini ehkäisee flunssaa.

Väärin. Vaikka D-vitamiini on monien sairauksien, kuten diabeteksen ja masennuksen, ehkäisyssä tärkeä hivenaine, se ei uusimpien tutkimusten mukaan ehkäise flunssaa.

Vielä muutama vuosi sitten tutkimukset puolsivat D-vitamiinin hyötyjä flunssan torjunnassa. D-vitamiinipuutos voi kyllä edesauttaa sairastumista hengitystieinfektioihin, ja osa suomalaisista saa ruoasta edelleen liian vähän D-vitamiinia. Siksi olisi hyvä huolehtia, että saa vähintään suositusten mukaisen määrän D-vitamiinia, vaikka sitten purkista. Suurten D-vitamiinimäärien syöminen ei kuitenkaan näytä ehkäisevän flunssaa eikä nopeuttavan siitä paranemista.

Myytti 3. Probiootit auttavat välttymään tartunnalta.

Osittain totta. Terve suolisto edistää myös hyvää vastustuskykyä. Jotkut suoliston hyvän bakteerikannan lisäämiseen tarkoitetut probioottivalmisteet ovatkin kontrolloiduissa tutkimuksissa vähentäneet hiukan hengitysinfektioita ja nopeuttaneet niistä paranemista.

Toisaalta on monia tutkimuksia, joissa probiooteilla ei ole havaittu olevan mitään tehoa hengitystieinfektioihin tai äkillisiin ripulitauteihin. Se näyttää kuitenkin varmalle, että probiootit vahvistavat immuunipuolustusta. Ne siis voivat tehostaa vastustuskykyä, vaikkakin niiden vaikutus on pientä.

Myytti 4. Hyvä käsihygienia pitää taudin loitolla.

Osittain totta. Puhtaat kädet estävät tutkitusti flunssaan sairastumista. Hengitysvirukset, kuten flunssavirukset, leviävät kosketus- tai pisaratartuntana. Säännöllinen käsien pesu on paras tapa välttää kosketustartunta.

Kädet pitäisi pestä aina ennen ruokailua, jotta käsiin kertyneet mikrobit, kuten virukset ja bakteerit, eivät kulkeutuisi suuhun vaikkapa leipää syödessä. Kädet on hyvä pestä myös aina niistämisen jälkeen, tai jos on jotenkin muuten saanut flunssaisen räkää sormiinsa.

Monet viruksista säilyvät pinnoilla tunteja, jotkut jopa vuorokauden. Niitä voi olla niin kuntosalilaitteissa, bussin tangoissa, ruokakaupassa muidenkin koskettelemissa paketeissa ja purnukoissa kuin odotushuoneen tai kirjaston lehdissäkin. Siksi olisi hyvä pestä kädet aina, kun tulee ulkoa kotiin tai työpaikalle.

Hysteeriseksi käsien pesijäksi ei kuitenkaan kannata heittäytyä: liika pesu kuivattaa ihoa, pahentaa ihottumia ja heikentää suojaavaa rasvakerrosta.

Flunssakaudella voi pitää mukanaan myös pientä käsidesipulloa, jolla pöpöt saa käsistä silloin kun saippuapesu ei ole mahdollista. Vesi-saippupesu on kuitenkin virustartuntojen vähentämisessä paras vaihtoehto, käsidesi sen sijaan tepsii hyvin esim. sairaalabakteerien leviämisen torjunnassa.

Flunssa leviää ehkä harvemmin pisaratartuntana hengitysilmasta, mutta huonolla tuurilla niin voi käydä, jos aivastaja tai yskijä levittää pisaroita suoraa kasvoihin. Aivastuksesta syntyvät pisarat laskeutuvat maahan muutaman metrin säteelle ja pisaroiden laskeutuminen kestää pari minuuttia. Jos osuu lähistölle noiden minuuttien aikana, voi myös saada flunssatartunnan.

Limakalvoja ei pitäisi koskettaa muuten kuin aivan vasta pestyillä käsillä. Jos silmäkulmaa tai nenää alkaa kutittaa bussissa tai kauppareissulla, niitä ei pitäisi koskea paljailla sormilla vaan ennemmin puhtaalla paperinenäliinalla. Muuten voi itse siirtää viruksen suoraan limakalvolle ja virustartunta voi käynnistyä.

Asiantuntija: LKT, virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.

Vierailija

Suojaudu flunssaviruksilta tehokkaasti

2. Brittitutkijat ovat selvittäneet urheilijoiden D-vitamiinistatuksen yhteyttä ylähengitystieinfektiohin. Tutkimukseen osallistui 225 urheilijaa, joiden verestä mitattiin S-D-25 4 kk:n talviharjoittelukaudella. Urheilijat jaettiin S-D-25:n perusteella kolmeen ryhmään: alle 30 nmol/l (vakava puutostila), 30-50 nmol/l (puutostila) ja yli 120 nmol/l (normaali). Mitä pienempi S-D-25, sitä useammin oli infektioita ja sitä kauemmin ne kestivät. Urheilijan ihanteellinen S-D-25 lienee > 120 nmol/l...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen 60-vuotias nainen, jolla on aina ollut alhainen verenpaine ja nopea syke. Nyt sykekin on laskenut, leposyke noin 58, ennen se oli 80 paikkeilla. Verenpaine on myös laskenut entisestään, yläpaine välillä alle 100 ja alapaine 64. Kehonlämpötilakin on alhainen 35,8. Välillä on kovin voipunut ja heikko olo, huimaa, henkeä ahdistaa ja lihakset väsyvät. Mitä pitäisi tehdä?

MONET sydän- ja verenpainelääkkeet alentavat sykettä ja verenpainetta. Lääke onkin yleinen syy sykkeen hidastumiseen. Tällaisia lääkkeitä kysyjä ei ilmeisesti käytä.

Monet kuvatuista oireista sopisivat kilpirauhasen vajaatoimintaan. Se on yleensä helposti todettavissa tai suljettavissa pois verikokein. Nämä tutkimukset ovat yleensä saatavissa terveyskeskuksissa tai työterveyshuollossa. Myös kortisolin puute (lisämunuaishormoni) tai anemia voisivat selittää ainakin osan oireista.

Merkittävä laihtuminen saattaa myös olla sykkeen ja verenpaineen madaltumisen syynä. Elimistö asettuu näin säästöliekille.

Sykkeen väheneminen ja väsyvyys voivat joskus johtua sydämen sähköisen järjestelmän rappeutumisesta, jolloin sydämen sykintä hidastuu hetkittäin tai kroonisesti. Joskus taas lisälyönnit ovat syynä tavallista matalampaan sykkeeseen. Lisälyönnin aiheuttama verenkierron pulssiaalto voi olla niin heikko, ettei se tunnu rannevaltimossa tai verenpainemittarin rekisteröinnissä.

Lääkärin tutkimuksen lisäksi sydänfilmi ja joukko verikokeita ovat tarpeen. Jos näissä ei löydy oireille selitystä, kannattaa tarkistaa, onko energian- ja suolansaanti riittävää. Myös kohtuullinen lihastyö on tarpeen hyvinvoinnille ja normaalille kehonlämmölle.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Perheeseen hingutaan ja harkitaan lemmikin ottamista. Kannattaako ensin käydä allergiakokeissa?

– Eläinallergiaa ei yleensä tarvitse vahvistaa millään testillä. Jos joku eläin aiheuttaa tyypillisiä allergiaoireita, peli on aika selvä. Jos testeissä haluaa käydä, kannattaa muistaa, että positiivinen testitulos ei vielä tarkoita, että itselle olisi jo kehittynyt allergia sen aiheuttanutta allergeenia kohtaan, Allergia- iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo.

Testitulokset ovat kyllä hyvin luotettavia. Mitä korkeampi lukema jostakin allergeenistä testissä tulee, sitä todennäköisemmin sitä kantava eläinkin aiheuttaa oireita. Tulos kuitenkin kertoo vasta herkistymisestä. Allergiasta puhutaan, kun saa myös allergisia oireita.

Joskus elimistö voi valmistaa vasta-aineita tai iho voi nousta prick-ihotestissä jostakin aineesta koholle, mutta luonnossa siitä ei saakaan mitään oireita. Testi voi myös epäonnistua ja näyttää väärää tulosta. Se on todella harvinaista, mutta mahdollisuus on silti olemassa.

–Jos harkitsee lemmikin ottamista, mutta murehtii allergian mahdollisuutta, kannattaa allergiatestien sijasta hankkia paljon eläinkontakteja.

Lue lisää allergian Käypä hoito -suosituksista: Siedätyshoidolla helpotusta allergiaa sairastavan arkeen

Lisää allergioista ja kotisiedätyksestä Hyvä terveys 4/2018. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Allergia syntyy, kun ihminen altistuu useamman kerran valkuaisaineelle, jolle on herkkä. Elimistö alkaa kehittää sille IgE-luokan vasta-ainetta eli immunoglobuliini-E:tä. Jos koiralle allerginen joutuu kosketuksiin koiran hilseen kanssa, elimistö alkaa kehittää koiran proteiinin vasta-ainetta, jota jää verenkiertoon. Seuraava kohtaaminen koiran kanssa voi sen jälkeen laukaista allergisen reaktion.

Reaktio syntyy siitä, että elimistöön päässyt koiran proteiini sitoutuu sille elimistössä jo kehittyneeseen IgE-vasta-aineeseen. Herkkyysreaktiota aiheuttavan allergeenin ja sen vasta-aineen sitoutuneet parit kiinnittyvät tulehdussolujen pinnalle. Tämä toimii solulle merkkinä purkautua, jolloin elimistöön pääsee histamiinia ja muita tulehdusvälittäjäaineita, jotka saavat aikaan allergian oireita, kuten silmien punoitusta tai aivastelua.

Asaintuntija: lääketieteen tohtori, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Péter Csonka.