Maria Nordin kannustaa kaikkia äitejä tutustumaan itseensä ennen synnytystä. Kuva: <span class="photographer">Essi Haapanen</span>
Maria Nordin kannustaa kaikkia äitejä tutustumaan itseensä ennen synnytystä. Kuva: Essi Haapanen

– Olen vielä synnytyksen jälkeisessä kuplassa, on ihanaa vain katsella vauvaa tuntikausia, arkkitehti ja bloggaaja Maria Nordin kertoo.

Marian ja hänen aviomiehensä, muusikko Reino Nordinin kolmas yhteinen lapsi syntyi 31.7.2018. Maria kertoo olevansa nyt äitinä täydellisen rento ja rauhallinen, ehkä ensimmäistä kertaa.

– Olen ollut onnellinen ja tyytyväinen kahden edellisenkin synnytyksen jälkeen, mutta aiemmilla kerroilla olen käynyt vähän ylikierroksilla, ollut sellaisessa hybriksessä, positiivisesti toki. En ehkä ymmärtänyt, että positiivinen stressikin on stressiä. 

Marian mielestä äitiys on parasta silloin, kun  osaa rentoutua ja tunnistaa stressin, ja osaa työstää sen pois.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Omaan mieleen tutustuminen on todella tärkeää – kehoon ja vaistoihin luottaminen. Siinä auttaa vaikkapa meditointi, Maria neuvoo uusia äitejä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotisynnytys tuntui turvalliselta

Maria oli alunperinkin ajatellut synnyttää luonnonmukaisesti ilman lääkkeellistä kivunlievitystä.

– Lääkkeelliseen kivunlievitykseen liittyy aina riskejä niin vauvalle kuin äidille. Lääkkeet ja niiden antaminen myös häiritsevät synnytyksen luonnollista kulkua. Halusin antaa keholleni ”työskentelyrauhan” synnytyksen ajaksi.

Maria synnytti kotona, mutta kotisynnytys ei ollut hänelle ehdoton asia. Ajatus kotisynnytyksestä heräsi hänen tutustuttuaan hypnosynnytysmenetelmään, jonka opin mukaan on tärkeää synnyttää paikassa, joka tuntuu turvalliselta eikä stressaa. 

– Hypnosynnytyksessä ei yritetä vain selvitä synnytyksen kivuista tai kestää niitä, vaan harjoitellaan jotta kivun kokemusta ei edes syntyisi.

Maria kertoo tehneensä hypnosynnytystä varten harjoitteita koko raskausaikansa, noin tunnin päivässä. Harjoitteissa opitaan assosioimaan kivun tuntemukset eri alueisiin aivoissa ja estämään stressihormonin syntyä.

– Mehän olemme ihan eläimiä, kun synnytämme. Ainoa mikä meidät erottaa, on tietoinen mieli. Ja hypnosynnytyksessä juuri se tietoinen mieli koetetaan sulkea pois päältä.

Ja Maria onnistui siinä mielestään ihan täydellisesti. Synnytyksessä mukana olleet kaksi kätilöä tiesivät, että Maria on avoin lähtemään sairaalaan milloin tahansa, mutta sille ei ollut tarvetta.

– Tuntuu, että minä en itse tehnyt mitään koko synnytyksessä. Vartaloni tiesi, miten toimia. En kokenut kipua, vaan vain intensiivistä painetta.

Toisin kuin elokuvissa tai sairaaloiden info-kuvissa, Marian ei tarvinnut ähistää tai ponnistaa lasta ulos, vaan kroppa ikään kuin ponnisti itse lapsen ulos, hän vain matkusti supistustuntemusten laineilla.

– Minun tehtäväni oli vain pitää itseni ja mieleni rentona. Kaikki muu tapahtui kuin itsestään.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla