Jos juot paljon kahvia, saatat tarvita vähän enemmän B-vitamiinia. Joissakin tutkimuksissa on taas havaittu, että B2-vitamiini vähentää migreenikohtauksia ja C- ja E-vitamiinipitoinen ruoka hoitaa niveliä.

Saamme suurimman osan vitamiineista syömällä, mutta samanaikaisesti menetämme osan vitamiineistamme juomalla. Norjalaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin, miten kahvinjuonti vaikuttaa B-vitamiinien tasoon.

Tulokset osoittivat, että runsaasti kahvia juovilla joidenkin B-vitamiinien (folaatin, B6-vitamiinin ja riboflaviinin) tasot olivat kontrolliryhmää alhaisemmat. Vaikutus tuli esiin neljännen päivittäisen kupin jälkeen. Hyödylliset vitamiinit ilmeisesti huuhtoutuivat lisääntyneen virtsanerityksen mukana.

Myös alkoholin juojilla voisi olla syytä tarkastaa B-vitamiinin tasojaan. Alkoholin kulutus syö erityisesti folaattia, B6- ja B12-vitamiinia. Jos ihminen juo vain kohtuullisesti, B-vitamiinien puute kertoo yleensä vain huonosta ruokavaliosta. Jos juominen sen sijaan on pitkäaikaisempaa, elimistö alkaa hajottaa B-vitamiineja.

Alkoholi kuluttaa myös maksaan varastoitunutta A-vitamiinia hyvin nopeasti, minkä vuoksi juominen altistaa myös A-vitamiinin puutteelle. Alkoholi myös muuttaa A-vitamiinia ja sen esiastetta beetakaroteenia siten, että ne muuttuvat maksalle myrkyllisiksi.

Lue lisää Laihduttaja, näin varmistat vitamiinit

B2-vitamiinista apua migreeniin?

Migreenikot tietävät lukuisia ruoka-aineita, kuten kahvi, punaviini ja tietyt juustot, jotka voivat laukaista migreenikohtauksen. Harvemmassa ovat ruoka-aineet, jotka voisivat kohtauksia estää. Yksi tällainen saattaa olla riboflaviini eli B2-vitamiini.

Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että riboflaviini vähentäisi migreenikohtauksia.

Tutkimuksia vaivaa kuitenkin migreenitutkimuksen ikuinen ongelma: oikullinen päänsärky reagoi herkästi myös lumelääkkeeseen. Osassa tutkimuksista riboflaviinilla on ollut myönteinen vaikutus migreenipäänsärkyyn, mutta osassa ei ole saatu selvää eroa riboflaviinin ja lumelääkkeen välille.

Lue lisää Kahvi on terveysjuoma, joka ei sovi kaikille

Antioksidantti helpottaa nivelkipuja

Reumaattisiin tauteihin liittyvä krooninen tulehdus lievenee antioksidanteilla. Tulokset ovat parempia, jos antioksidantit tulevat ravinnon mukana eivätkä yksittäisinä ravintovalmisteina.

Tästä saatiin hyvä osoitus suomalaisessa tutkimuksessa jossa reumaattista nivelreumaa ja fibromyalgiaa sairastavat potilaat noudattivat kasvisruokavaliota. Ruokavalioon kuului paljon hedelmiä, marjoja, siemeniä, juureksia ja ituja. Ruokavalion aikana potilaiden verestä ja virtsasta mitattiin korkeita C- ja E-vitamiinin, karotenoidien, lykopeenin ja luteiinin pitoisuuksia. Marjojen antioksidanteista erityisesti kversetiini, myrisetiini ja kamferoli olivat myös koholla.

Lue lisää Marjojen flavonoideista

Vegaaniruokavaliolla todettiin olevan erittäin suotuisa vaikutus reumasairauksiin. Sekä fibromyalgiaa että reumaattista niveltulehdusta sairastavien kipu ja nivelten jäykkyys lieventyivät. Ihmiset molemmissa ryhmissä kokivat myös, että heidän yleinen terveydentilansa oli kohentunut.

Lue lisää Muista nämä, kun aloitat kasvissyönnin

Aikaisemmissa tutkimuksissa, joissa on selvitetty C- ja D-vitamiinin vaikutuksia nivelrikkoon, on saatu myös positiivisia, mutta osin ristiriitaisia tuloksia.

A-vitamiini

  • Lähteitä ovat maito, juusto, voi, munat, maksa. Myös beetakaroteenia sisältävät vihannekset ja hedelmät, erityisesti porkkana, mutta myös esimerkiksi lehtikaali, bataatti, pinaatti, tomaatti, paprika ja parsakaali. Elimistö muuntaa beetakaroteenin A-vitamiiniksi.
  • Tehtävät: välttämätön hämäränäössä, solujen kasvussa ja erilaistumisessa sekä ihmisen lisääntymisessä, ylläpitää ihon ja limakalvojen kuntoa.
  • Puutosoireet: silmän sarveiskalvomuutokset, hämäräsokeus, ihon ja silmien sekä suun ja limakalvojen kuivuminen.
  • Päivittäisen tarpeen määrittäminen on hankalaa. Suositeltu annos miehille on 900 mikrogrammaa RE ja naisille 700 mikrogrammaa RE. (RE tarkoittaa retinoliekvivalenttia eli retinolia vastaavaa määrää; retinoli on A-vitamiinin eläinkunnan tuotteissa esiintyvä muoto)

B1-vitamiini eli tiamiini

  • Lähteitä: sianliha, täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät ja peruna.
  • Tehtävät: muuttaa rasvaa ja hiilihydraatteja energiaksi ja osallistuu kasvuun, sekä hermoston, sydämen ja suoliston toimintaan.
  • Puutosoireet: yleisiä alkoholisteilla, ruokahaluttomuutta, väsymystä, lihasheikkoutta ja hermostovaurioita.
  • Päivittäinen tarve miehillä 1,4 mg, naisille 1,1 mg. Saadaan päivittäisestä ruokavaliosta.

B2-vitamiini eli riboflaviini

  • Lähteitä maitotuotteet, liha ja kananmunat, täysjyvävilja ja oluthiiva.
  • Tehtävät: tuottaa hiilihydraateista, proteiineista ja rasvasta energiaa soluille.
  • Puutosoireet: haavaumat suupielessä, suussa ja kielessä sekä ihottuma kasvoissa, hiustenlähtö.
  • Päivittäinen tarve miehillä 1,7 mg ja naisilla 1,1 mg. Riboflaviinin tarve on suurempi lapsilla ja raskaana olevilla naisilla.

B3-vitamiini eli niasiini

  • Lähteitä liha, kala, täysjyvävilja, pähkinät, sienet ja vihreät salaatit.
  • Tehtävät: osallistuu solujen energiatuotantoon ja hermoston välittäjäaineiden muodostukseen sekä ihon ja ruuansulatusjärjestelmän ylläpitoon.
  • Puutosoireet: väsymys, masennus, ihottuma, ripuli.
  • Päivittäinen tarve miehillä 19 mg ja naisille 15 mg. Elimistö kykenee valmistamaan osan tarvitsemastaan niasiinista tryptofaani-aminohaposta, mutta suurin osa tulee ravinnon mukana.

B6-vitamiini eli pyridoksiini

  • Lähteitä sian- ja siipikarjanliha, munankeltuainen, maitotuotteet, kala, täysjyvävilja ja hiiva.
  • Tehtävät: osallistuu proteiini- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan, hermoston toimintaan ja punasolujen muodostukseen.
  • Puutosoireet: puutos liittyy usein runsaaseen alkoholinkäyttöön, oireita ovat ihottumat ja keskushermosto-oireet, kuten huimaus ja kouristelu, sekä limakalvomuutokset ja anemia.
  • Päivittäinen saantisuositus miehille 1,6 mg ja naisille 1,2 mg. Koska vitamiini osallistuu aminohappoaineenvaihduntaan, sitä tarvitaan sitä enemmän mitä proteiinipitoisempaa ruokaa syödään.

Folaatti eli foolihappo

  • Parhaita lähteitä tuoreet kasvikset, erityisesti kaalit, salaatit ja punajuuri, sekä hedelmät, pavut, marjat ja täysjyvävilja.
  • Tehtävät: välttämätön solunjakautumisessa ja solujen geeniperimän ja proteiinin muodostuksessa, solujen,  erityisesti veren punasolujen muodostumisessa, kasvussa ja ruoansulatuskanavan hyvinvoinnissa. Raskauden aikana ehkäisee sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöitä.
  • Puutosoireet: anemia.
  • Päivittäinen saantisuositus 300 mikrogrammaa, raskaana olevilla naisilla 400 mikrogrammaa.

B12-vitamiini eli syanokobalamiini

  • Vain eläinkunnan tuotteissa, etenkin lihassa, kalassa, maksassa ja maidossa, sekä joissakin maitohappokäymisellä valmistetuissa kasviselintarvikkeissa.
  • Tehtävät: osallistuu elimistön aineenvaihduntaan ja on välttämätön nopeasti uusiutuvien solujen, kuten punasolujen, muodostumisessa ja hermoston toiminnassa.
  • Puutosoireet: häiriöitä punasolun muodostuksessa, anemiaa ja hermostollisia häiriöitä, kuten raajojen pistelyä ja tuntoaistin katoaminen jäsenistä.
  • Päivittäinen saantisuositus 2 mikrogrammaa.
  • Kasvisruokavaliota noudattaville suositellaan B12-ravintolisiä. Vitamiini myös varastoituu elimistöön jopa vuosiksi

Lue lisää Ota lisää B12-muistivitamiinia

B5-vitamiini eli pantoteenihappo

  • Monissa ruoissa kuten lihassa, kalassa, täysjyväviljassa ja vihanneksissa.
  • Tehtävät: osallistuu elimistön energiantuotantoon ja kolesterolin, rasvan ja punasolujen muodostukseen.
  • Puutosoireet: puutos erittäin harvinaista, oireina varpaiden tunnottomuus ja pistely.
  • Turvallinen saanti 4-7 mg päivässä.

Biotiini eli H-vitamiini

  • Lähes kaikissa ruoissa pieniä määriä.
  • Tehtävät: osallistuu rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan, vapauttaa ravinnosta energiaa.
  • Puutosoireet: puutos erittäin harvinaista.
  • Päivittäinen tarve vaikea määritellä mutta hyvin pieni, noin 30-100 mikrogrammaa.

C-vitamiini

  • Parhaita lähteitä sitrushedelmät, marjat, tuoreet hedelmät ja vihannekset, peruna.
  • Tehtävät: edistää kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista, osallistuu raudan imeytymiseen, ikenien ja ihon hyvinvointiin ja haavojen paranemiseen sekä edistää myös E-vitamiinin toimintaa ja suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta.
  • Puutosoireet: väsymys ja tulehdusalttius, keripukki.
  • Päivittäinen tarve 75 mg päivässä. Tupakoitsijoilla ja jatkuvasta fyysisestä stressistä kärsivillä tarve suurempi.

D-vitamiini

  • Lähteitä auringonvalo, kala, kananmuna, maksa ja sienet; myös D-vitaminoitu maito ja margariini.
  • Tehtävät: säätelee kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaa ja välttämätön luun ja hampaiden muodostumisessa.
  • Puutosoireet: riisitauti ja luun pehmeneminen.
  • Nykyinen suositus on aikuisille 7,5 mikrogrammaa ja alle 3-vuotiaille ja yli 60-vuotiaille 10 mikrogrammaa päivässä. Saantisuosituksesta ei ole yksimielisyyttä ja monet pitävät nykyistä suositusta liian alhaisena.
  • Koska D-vitamiinia ei saada tarpeeksi pimeänä vuodenaikana, sen saantiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

E-vitamiini

  • Hyviä lähteitä ovat rypsi-, soija ja auringonkukkaöljy sekä monet marjat.
  • Tehtävät: pitää yllä solukalvon rakennetta, suojaa elimistön monityydyttymättömiä rasvahappoja vapailta radikaaleilta ja hapettumiselta. D-vitamiinia tutkitaan nyt laajasti, ja sen puutteella saattaa olla yhteyksiä joidenkin sairauksien syntyyn.
  • Puutosoireet: puutos on erittäin harvinaista.
  • Päivittäinen suositus on miehille 10 mg ja naisille 8 mg.
  • E-vitamiini tuhoutuu helposti kuumennettaessa; teelusikallisesta kasviöljyä saa puolet päivittäisestä tarpeesta.

K-vitamiini

  • Hyviä lähteitä ovat vihreät lehtikasvikset kuten parsakaali, lehtikaali, pinaatti, vihreät pavut, herneet, avokado sekä kasviöljyt ja maksa, ihmisen suolistobakteerit tuottavat K-vitamiinia.
  • Tehtävät: välttämätön veren normaalille hyytymiselle, osallistuu myös muiden proteiinien tuotantoon veressä, luu- ja sidekudoksessa sekä maksassa.
  • Puutosoireet: puutos on harvinaista, oireina ovat haavojen hidas paraneminen, mustelmataipumus ja limakalvoverenvuodot.
  • K-vitamiinia muodostuu elimistössä, eikä lisätarvetta yleensä ole. Vastasyntyneille annetaan K-vitamiiniruiske verenvuotojen estämiseksi.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

 

Vierailija

Vitamiinit - mistä ja miten paljon?

Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%. Viljan jyvällä on hieno, monikerroksinen rakenne, jossa pitkittäis- ja poikittaiskuitujen vuorotellessa niissä on hapelta ja valolta helposti pilaantuvia rasvoja ja vitaaliaineiden hävikiltä suojaava vaikutus. Kokojyvävehnäjauhon köyhtyminen alkaa jauhamishetkellä. Kun alkio, jossa E-, A-, ja B-vitamiinit,...
Lue kommentti
ravintokuitu

Otan aamuisin teelusikan kärjellisen Kelp-merilevävalmistetta jodin saamiseksi ja kaksi kappaletta parapähkinöitä seleenin saamiseksi. Lisäksi nappaan D-vitamiinia ja B12-vitamiinia, sillä olen vegaani. Luin jostain, että kuitu estäisi vitamiinien imeytymistä, pitääkö tämä paikkansa? Aamupalani sisältää huimat 25 grammaa kuitua. Voin hyvin, vaikka kuitua kertyy jopa 60–80 grammaa päivässä.

Ruoka saattaa vaikuttaa joidenkin lääkevalmisteiden imeytymiseen, joten mahdollisten lääkekuurien aikana kannattaa tarkistaa pakkausselosteesta, onko suositeltavaa ottaa valmiste tyhjään vatsaan, vai voiko sen ottaa ruoan kanssa. Mainitsemienne valmisteiden imeytymistä kuitupitoinenkaan ateria ei kuitenkaan estä.

Täysjyvävilja on hyvä seleenin lähde, joten sen käyttö turvaa seleenin riittävää saantia. Luomutuotteissa seleeniä on kuitenkin tavanomaisesti viljeltyjä vähemmän. Täysjyvävilja on myös hyvä jodin lähde. Suolaa käytettäessä kannattaa aina valita jodioitu. Merilevävalmisteissa jodipitoisuus voi vaihdella huomattavastikin, joten on hyvä käyttää tuotteita, joiden jodipitoisuus on tiedossa.

Laajojen väestötutkimuksien perusteella runsaskuituinen ravinto on terveydelle edullista. Paljon kuitua nauttivilla on pienentynyt vaara sairastua mm. rinta- ja paksusuolensyöpään sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Ylärajaa kuidun saannille ei ole määritetty .

Vegaaniruokavalio, joka sisältää tyypillisesti runsaasti kuitua, on samaten tutkimustiedon valossa terveellinen, kunhan huolehditaan riittävästä vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden sekä proteiinin saannista. Erityistilanteissa, kuten lapsilla, imetyksen aikana ja raskaana olevilla, vegaanidieetin koostaminen riittävän monipuoliseksi vaatii erityistä asiantuntemusta.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

gluteeniton jauho, keliakia

Kevään valmistujaisjuhlat lähestyvät ja kahvipöydässä pitäisi olla tarjolla myös gluteenittomia leivonnaisia. Niiden loihtiminen voi askarruttaa ainakin kokematonta leipuria.

Kaupan jauhohyllyt notkuvat toinen toistaan kummallisempia erikoisjauhoja. Useimmilla gluteenittomilla jauhoilla on jokin erityinen ominaispiirre, jonka mukaan niiden käyttötapa vaihtelee. Esittelemme niistä suosituimpia.

Psyllium-kuitujauhe on valmistettu ratamokasvin kuivatuista siemenkuorista. Runsaskuituisena se sakenee voimakkaasti nesteisiin ja on omiaan hellimään vatsaa, mutta sillä saa myös kelpo sitkon taikinaan. Sekoita 1-2 rkl psylliumia 5 desiin taikinanestettä.

Chiajauholla saa taikinaan sitkon psylliumkuidun tapaan. Jauhossa on paljon omega-3-rasvahappoja, kalsiumia ja kuitua, se myös sitoo nestettä aivan kuten chiansiemenetkin. Sopii leipiin ja kakkuihin.

Teffjauho on jauhettu afrikkalaisen viljakasvin siemenistä. Täysjyväjauhoilla voi suurustaa ja korvata leivonnassa vehnäjauhon. Teffjauho sisältää runsaasti kuitua, proteiinia, rautaa ja magnesiumia. 75 grammaa teffjauhoa vastaa 100 grammaa vehnäjauhoja.

Durra on yksi maailman tärkeimpiä viljakasveja. Durrajauho sopii erityisesti leivän leipomiseen. Afrikassa ja Aasiassa maukasta täysjyväjauhoa käytetään paljon myös puuron valmistukseen.

Riisijauhoa voi käyttää suurustamiseen lisäksi leivonnassa. Se tekee vohveleista, ohukaisista ja kekseistä erityisen rapeita. Helposti sulavana jauho sopii herkkävatsaisille.

Tattari on kotoisin Keski-Aasiasta ja Siperiasta. Viljana pidetty tattari onkin pyökinterhomainen pähkinä. Se on loistava korvike vehnäjauholle ja sopii käytettäväksi ruokiin ja leivontaan.

 

 

Gluteeni

on vehnän, ohran ja rukiin sisältämä aine. Gluteenilla on merkittävä rooli leivän ja leivonnaisten valmistuksessa. Jauhoista ja vedestä tehtyä taikinaa vaivattaessa se antaa taikinalle sen sitkon. Gluteiini vahingoitaa keliakiaa sairastavan suolinukkaa, siksi keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.

elämäntaparemontti

Olen 28-vuotias nainen ja tiedän, että minun pitäisi elää terveellisemmin, koska haluan tulla raskaaksi. Tapoihini kuuluu tupakointi, karkit, roskaruoka, viinin juonti viikonloppuisin ja vähäinen liikunta. Olen kuitenkin hoikka ja työssäni olen paljon jaloillani. Olen taas yrittämässä elintaparemonttia, mutta pelkään että väsähdän kun kaikki aika menee liikuntaan ja ruoan laittoon ja palaan vanhoihin tapoihin. Miten voin estää tämän?

Olet jo ottanut ison askeleen elämäntapojesi muuttamisessa, kun olet havahtunut asiaan. Seuraava askel on lähteä "tuumasta toimeen". Mieti, minkä muutoksen olisit valmis tekemään ensiksi. Kannattaa valita sellainen, joka tuntuu kohtuullisen helposti saavutettavalta. En tässä vastauksessa pureudu tupakoinnin lopettamiseen. Siihen voisit pyytää vinkkejä esim. työterveyshuollosta.

Sellaisen yleisohjeen antaisin, että älä kiellä itseltäsi mitään. Kiellot johtavat usein siihen, että kielletystä asiasta tulee entistä houkuttelevampi. Voisit miettiä esim. makeisten ja viinin osalta, pystyisitkö harventamaan käyttökertoja vai pienentämään kerralla nautittua määrää. Kumpi olisi helpompi? Kun saat ensin toisen onnistumaan, voit sitten palata toiseen tavoitteeseen. "Roskaruoan" osalta voisit miettiä käyttötiheyttä. Jos sitä menee nyt useamman kerran viikossa, voisit aluksi pyrkiä siihen, että söisit sitä kerran viikossa.

Jos ruoan laitto tuntuu liian aikaa vievältä, kaupasta löytyy hyviä valmisruokia ja puolivalmisteita, joista saa helposti monipuolisen aterian, kun siihen lisää esim. salaattia tai keitettyjä kasviksia, viipaleen täysjyväleipää pehmeällä rasvalla voideltuna ja syö jälkiruoaksi hedelmän. Sopivien vaihtoehtojen valinnassa auttaa esim. sydänmerkki, jonka saa tuote, joka on tuoteryhmässään parempi valinta. Kaikkea ei tarvitse valmistaa alusta asti itse, jos siihen ei tunnu olevan aikaa. Sopiva armollisuus itseään kohtaan on tärkeää tavoitteiden saavuttamisessa. Tämä koskee myös liikuntaa. Pyri miettimään sellaisia liikuntatapoja, jotka sopivat arkeesi. Muiden esimerkeistä voi saada hyviä vinkkejä, mutta muista, että sinulle voi sopia paremmin joku muu liikkumistapa.

Antaisin myös sellaisen vinkin, että unohda sana "lipsuminen". Kenenkään ei tarvitse syödä ja liikkua kuin terveysihanne. Välillä on päiviä, jolloin liikkuminen jää vähemmälle tai ruokavalio on poikkeuksellinen ja kaukana suosituksista. Tällä ei ole väliä, kunhan kokonaisuus pidemmällä ajalla on kunnossa.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

monivitamiini, urheilu, laihdutus

Monivitamiini-kivennäisainepilleri on hyvä ”vakuutus”, jos epäilee syövänsä yksipuolisesti. Siitä saa kerralla kaikki tärkeät ravintoaineet. Kenen kannattaisi mennä purkille?

Apteekeissa ja suomalaisissa verkkoapteekeissa myytävät valmisteet ovat turvallisia, sillä niissä ei ole mitään mega-annoksina. Purkin ohjeen annosta ei pidä ylittää eikä käyttää useita valmisteita samaan aikaan.

Laihduttajalle täydennystä

Laihtujan kannattaa muistaa, että pikkulinnun annos ruokaa sisältää myös vähemmän ravintoaineita.

Alle 1 600 kilokalorin dieetillä monivitamiini on hyvä lisä.

Muihin pillereihin laihiksella ei ole tarvetta.

Kasvisten, hedelmien ja marjojen roima lisääminen korjaa tilannetta. Pehmeitä rasvoja, siis kalaa, kasviöljyjä ja pähkinöitä, ei kilojen karistajankaan kannata unohtaa.

Erittäin niukkaenergiseen dieettiin tarkoitetut pussiateriat sisältävät useimmiten kaikki tärkeät ravintoaineet.

Urheilijalle lisäpotkua

Voimistelija, taitoluistelija tai muun sellaisen lajin harrastaja, jossa painoa tarkkaillaan, saattaa tarvita monivitamiinitabletin.

Se ehkäisee puutoksia, jos syö terveellisesti mutta niukasti.

Naisurheilijan raudan saanti voi jäädä vajaaksi, jos kuukautiset ovat runsaat. Raudan vähyyttä, kuten muitakaan ravinnepuutoksia, ei yleensä huomaa voinnista. Asian voi tarkistaa hemoglobiinin tai seerumin varastoraudan mittauksella.

Asiantuntija: Sari Niinistö, erikoistutkija, Turun yliopisto.

Veli-Jussi jalkanen

Monivitamiinia varmuuden vuoksi, kenelle?

Kotieläimille syötetään paljon parempaa ruokaa kuin ihmiset syövät. Tyhjiä kalereita ei ole ollenkaan, rehu on hyvin tutkittu ja ruokintasuunnitelmat tehty. sen lisäksi lisäravinteita joissa on vitamiineja ja kivennäisiä syötetään suuria määriä ja elimet syövät niitä halukkaasti ja vapaaehtoisesti. Ihmiset syövät suuren osan ruuastaan tyhjinä tai vähäarvoisina (tai jopa haitallisina, kuten sokeri) kaloreina ja silti sanotaan että lisäravinteista ei ole hyötyä. Meillä Suomessakin on kehon...
Lue kommentti
Vierailija

Monivitamiinia varmuuden vuoksi, kenelle?

" Apteekeissa ja suomalaisissa verkkoapteekeissa myytävät " Ihan vastaavia myydään ruokakaupoissa, nettikaupoissa ja luontaistuotekaupoissa. Apteekeissa on suppein ja kallein valikoima, joten vitamiinit kannattaa ostaa muualta. Moni suomalainen (vauvasta vaariin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se...
Lue kommentti