Koska jokainen pähkinä sisältää alun uudelle kasville, siihen on pakattu melkoinen ravintopommi. Pieni kourallinen pähkinöitä, vaikka salaatin seassa, on hyväksi terveydelle.

Pistaasipähkinä

Pistaasipähkinässä on pehmeä, aromikas, makea maku. Se sisältää antioksidantteja, kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, B-ryhmän vitamiineja ja arginiinihappoa, joka laajentaa verisuonia.

Suosi paahdettujen ja suolattujen pähkinöiden sijaan maustamattomina.

100 grammassa: 580 kcal, rasvaa 46 g josta tyydyt¬tynyttä 6 g, hiilihydraatteja 17 g, proteiineja 20 g

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Sisältö jatkuu mainoksen alla

Macadamia

Macadamian rakenne on kovahko ja lohkeileva. Maultaan se on mieto.

Macadamia on kaikkein rasva- ja energiapitoisin pähkinä. Se sisältää omega-7-rasvahappoja, joita pidetään hyvänä iholle. Siinä on paljon kivennäisaineita ja vitamiineja.

100 grammassa: 741 kcal, rasvaa 76 g josta tyydyttynyttä 12 g, hiilihydraatteja 6 g, proteiineja 8 g


Hasselpähkinä

Hasselpähkinän maku on tuttu useimmille suklaaseen sekoitettuna. Sitä voisi kutsua miellyttäväksi ja pähkinäiseksi.

Hasselpähkinä sisältää runsaasti E-vitamiinia. Se parantaa veren rasva-arvoja lisäämällä hyvää eli HDL-kolesterolia.

100 grammassa: 644 kcal, rasvaa 61 josta tyydyttynyttä 3 g, hiilihydraatteja 3 g, proteiineja 15 g


Maapähkinä

Maapähkinän maku on hernemäinen ja miellyttävä. Se sisältää proteiinia enemmän kuin muut pähkinät.

Maapähkinä on tuttu suolattuna, mutta sitä kannattaisi suosia maustamattomana.

100 grammassa: 568 kcal, rasvaa 43 josta tyydyt¬tynyttä 6 g, hiilihydraatteja 13 g, proteiineja 26 g


Saksanpähkinä

Saksanpähkinä on maukas, hieman karvas, mutta miellyttävä maultaan. Se on sukua pekaanipähkinälle.

Saksanpähkinä sisältää pähkinöistä eniten monityydyttymättömiä rasvahappoja, E-vitamiinia ja paljon antioksidantteja, myös alfalinoleenihappoa, joka on kasvikunnan omega-3-rasvahappo. Säännöllinen käyttö voi alentaa huonoa LDL-kolesterolitasoa.

100 grammassa: 660 kcal, rasvaa 65 g josta tyydyttynyttä 6 g, hiilihydraatteja 3 g, proteiineja 15 g


Pekaanipähkinä

Pekaanipähkinä on miedompi kuin saksanpähkinä. Se on  erittäin suosittu Yhdysvalloissa.

Pekaanipähkinä on rasvapitoinen, pääasiassa siinä on kertatyydyttymätöntä rasvahappoa, samaa kuin oliiviöljyssä. Sisältää E-vitamiinia ja flavonoideja. Se on hyväksi elimistön antioksidanttisuojalle.

100 grammassa: 710 kcal, rasvaa 72 g josta tyydyttynyttä 6g, hiilihydraatteja 4 g, proteiineja 9 g


Parapähkinä

Miedon parapähkinän maussa on mukana hieman karvautta. Makea se ei ole. Maku on saksanpähkinän ja maapähkinän väliltä.

Parapähkinä sisältää monityydyttymättömiä rasvahappoja. Koska siinä on paljon seleeniä, siitä suositellaan käyttämään vain pari pähkinää päivässä.

100 grammassa: 670 kcal, rasvaa 66 g josta tyydyttynyttä 15 g, hiilihydraatteja 3 g, proteiineja 15 g


Cashewpähkinä

Cashewpähkinä on pehmeä, maultaan täyteläinen ja makeahko. Se on monikäyttöinen pähkinä, joka soveltuu esimerkiksi moniin kasvisruokiin.

100 grammassa: 574 kcal, rasvaa 46 g josta tyydyttynyttä 8 g, hiilihydraatteja 19, proteiineja 20 g


Manteli

Manteli on luumarja, ei pähkinä. Sen maku on mieto ja makea, kuoressa on hieman karvautta.

Manteli sisältää mm. E-vitamiinia, magnesiumia ja kalsiumia. Siinä on pääosin kertatyydyttymätöntä rasvaa. Hyväksi kolesteroliarvoille. Sisältää arginiinihappoa, joka laajentaa verisuonia eli parantaa verenkiertoa.

100 grammassa: 616 kcal, rasvaa 54 g josta tyydyttynyttä 3 g, hiilihydraatteja 7 g, proteiineja 24 g

Pähkinöiden ravintoarvot Finelistä.

Lue lisää:

Pähkinä on terveyspommi
Paljonko pähkinöitä päivässä?
Resepti: Pähkinäinen mustikkajuoma
Resepti: Pähkinäinen porkkanakeitto

Kourallinen pähkinöitä päivässä riittää. Niiden energiapitoisuus on suuri: 500–600 kilokaloria sataa grammaa kohti. Se on yhtä paljon kuin suklaassa.

Pähkinöissä ei kuitenkaan ole juuri ollenkaan valtimoita kovettavaa pahaa rasvaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla