Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Syö mahdollisimman värikkäästi, niin saat parhaan mahdollisen suojan sairauksia vastaan. Vihreissä kasviksissa on paljon C-vitamiinia, sinisissä marjoissa antioksidantteja ja punaisina hehkuvissa tomaateissa lykopeenia.

Sininen tuo antiosidantteja

Sinisistä tuotteista saadaan aivoille ja silmille tärkeitä antosyaaneja. Antioksidanttien arvellaan hidastavan vanhenemista ja erilaisia rappeumasairauksia.

Suosi esimerkiksi tummansinistä mustaherukkaa ja mustikkaa.

Punainen on sydämen ystävä

Punaiset tuotteet sisältävät paljon sydänystävällistä lykopeenia. Elimistö pystyy hyödyntämään paremmin lykopeenia, kun ruoka on kuumennettu. Lykopeeni ei kärsi teollisestakaan käsittelystä, niinpä sitä on paljon esimerkiksi ketsupissa.

Käytä esimerkiksi puolukkaa, tomaattia tai paseerattua tomaattia.

Suojaa oranssista ja keltaisista

Oranssi, keltainen ja vihreäkin antavat soluille suojaa karotenoidien ja foolihapon muodossa, ja rypsiöljyn ja lohen rasvahapot voitelevat verisuonia.

Muista esimerkiksi kurkku, lehtikaali, porkkana, kaurahiutaleet, rypsiöljy ja lohi.

Kuituja ruskeasta

Ruskeasta täysjyväviljasta ja pähkinöistä saadaan terveyttä edistäviä kuituja ja sydämelle hyvää tekeviä rasvahappoja.

Hyviä ovat esimerkksi täysjyväruisleipä ja monet pähkinät ja siemenet.

Valkoista luille

Valkoinen maitotuote sisältää paljon luustolle tärkeää kalsiumia ja D-vitamiinia.

Ruokajuomaksi sopii esimerkiksi maito tai piimä.

Kirjoittaja Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti.

Lue lisää:

Sininen ruoka säilyttää nuorena

Syö puna-vihreää ruokaa, terveytesi tähden

Flavonoidit talteen tummista marjoista

Vitamiinit: mistä ja miten paljon?

Hyödynnä pähkinöiden vitamiinit ja rasvahapot

Yhtä maitolasia (1,5 dl) vastaa:

  • 2 dl kalsiumilla rikastettua soijamaitoa
  • tofua 100 g
  • lehtikaalia 160 g
  • valkoisia kypsentämättömiä papuja 3 dl
  • parsakaalia 200 g
  • juustoa 2 viipaletta (eli n. 30 g)