Kuusikymppinen nainen kertoo: Minulla todettiin kantakipu eli plantaarifaskiitti. Mistä se johtuu ja kauanko kestää? Mikä hoito olisi paras? Onko kortisonihoito pahasta?

Jalkapohjan jännekalvon ärsytystila (plantaarifaskiitti) syntyy jännekalvon ja kantaluun kiinnityskohtaan rasituksen tai äkillisen liiallisen venytystilan seurauksena. Kipu tuntuu kantaluun edessä ja kipu kohta löytyy helposti painamalla jalkapohjaa kantaluun edestä hieman keskiviivan sisäpuolelta. Kipu tuntuu erityisesti kävellessä.

Pitkällinen kiinnityskohdan ärsytys voi aiheuttaa kalkin kertymistä kiinnityskohtaan, jolloin röntgenkuvassa nähdään kantaluussa piikin näköinen muodostuma. Tällainen luupiikki ei kuitenkaan ole tämän kivun aiheuttaja vaan pikemminkin seuraus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Milloin plantaarifaskiitti on rasituksen aiheuttama, selkein hoito on tietenkin tällaisen rasituksen välttäminen. Kipukohdan kuormitusta voi välttää U:n muotoisella kantalapulla. Myös tulehduskipulääkkeestä lyhyenä 7–10 päivän kuurina on apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jalkapohjan jännekalvon venytysharjoitukset näyttävät vähentävän kipua ja edistävän ärsytystilan paranemista. Harjoituksia, joissa ojennettuja varpaita ja jalkapohjaa venytetään 5-6 sekunniksi kerrallaan, on tehtävä 20 kertaa aamuin illoin. Sama vaikutus on yöksi laitettavalla venytyslastalla, jolla jalkaterä vedetään ylöspäin jännekalvoa venyttäen.

Hankalaan kipuun voidaan käyttää myös kortisoniruisketta, jossa on mukana puudutetta. Enintään 2–3 kertaa muutaman viikon välein annettava kortisoni kyllä usein helpottaa, mutta pitkällä tähtäimellä vaiva häviää yhtä todennäköisesti ilmankin kortisonia. Paraneminen voi joka tapauksessa kestää kuukausia.

Osmo Saarelma
erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla