Kuusikymppinen nainen kertoo: Minulla todettiin kantakipu eli plantaarifaskiitti. Mistä se johtuu ja kauanko kestää? Mikä hoito olisi paras? Onko kortisonihoito pahasta?

Jalkapohjan jännekalvon ärsytystila (plantaarifaskiitti) syntyy jännekalvon ja kantaluun kiinnityskohtaan rasituksen tai äkillisen liiallisen venytystilan seurauksena. Kipu tuntuu kantaluun edessä ja kipu kohta löytyy helposti painamalla jalkapohjaa kantaluun edestä hieman keskiviivan sisäpuolelta. Kipu tuntuu erityisesti kävellessä.

Pitkällinen kiinnityskohdan ärsytys voi aiheuttaa kalkin kertymistä kiinnityskohtaan, jolloin röntgenkuvassa nähdään kantaluussa piikin näköinen muodostuma. Tällainen luupiikki ei kuitenkaan ole tämän kivun aiheuttaja vaan pikemminkin seuraus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Milloin plantaarifaskiitti on rasituksen aiheuttama, selkein hoito on tietenkin t√§llaisen rasituksen v√§ltt√§minen. Kipukohdan kuormitusta voi v√§ltt√§√§ U:n muotoisella kantalapulla. My√∂s tulehduskipul√§√§kkeest√§ lyhyen√§ 7‚Äď10 p√§iv√§n kuurina on apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jalkapohjan jännekalvon venytysharjoitukset näyttävät vähentävän kipua ja edistävän ärsytystilan paranemista. Harjoituksia, joissa ojennettuja varpaita ja jalkapohjaa venytetään 5-6 sekunniksi kerrallaan, on tehtävä 20 kertaa aamuin illoin. Sama vaikutus on yöksi laitettavalla venytyslastalla, jolla jalkaterä vedetään ylöspäin jännekalvoa venyttäen.

Hankalaan kipuun voidaan k√§ytt√§√§ my√∂s kortisoniruisketta, jossa on mukana puudutetta. Enint√§√§n 2‚Äď3 kertaa muutaman viikon v√§lein annettava kortisoni kyll√§ usein helpottaa, mutta pitk√§ll√§ t√§ht√§imell√§ vaiva h√§vi√§√§ yht√§ todenn√§k√∂isesti ilmankin kortisonia. Paraneminen voi joka tapauksessa kest√§√§ kuukausia.

Osmo Saarelma
erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla