Onko normaalia, jos on karvoitusta lähes joka puolella kehoa naamasta varpaisiin? Kasvojen alueella karvoja kasvaa laajasti ja ne ovat tummia. Onko mitään lääkettä, joka estäisi karvankasvua? Oire on häirinnyt elämääni koko ajan. Jos kaverit huomaavat asian niin he kiusaavat ja kutsuvat minua ”apinaksi”.

Liikakarvoitus on lieväasteisena yleinen, sillä jopa 5–10 prosenttia naisista ilmoittaa kärsivänsä tästä vaivasta. Oire on kuitenkin yleensä hyvänlaatuinen. Kosmeettinen haitta ja huoli poikkeavasta ulkonäöstä voi kuitenkin vaikuttaa tytön tai naisen elämään voimakkaasti. Rajaa normaalin ja poikkeavan karvoituksen välillä ei ole. Pohjoismaiset naiset ovat vaaleita ja aika vähäkarvaisia, etelässä naisilla on normaalistikin runsaampi ja tummempi karvoitus. Tällä hetkellä muoti suosii niukkaa karvoitusta, jopa miehillä.

Lääketieteellisessä mielessä liialliseen karvoitukseen eli hirsutismiin viittaavat karvoituksen lisääntyminen erityisesti ylähuulessa ja leuassa, rintojen välissä, alavatsalla esiliinamaisesti sekä selässä.

Jos liikakarvoituksen lisäksi on muita ongelmia, esimerkiksi merkittäviä kuukautiskierron häiriöitä, voi taustalla olla mieshormonien (androgeenien) liikaeritys. Silloin selvitellään sekä munasarjojen että lisämunuaisten toimintaa. Mieshormonien tuotanto voidaan tutkia verikokeilla.

Tehokkain tapa hoitaa liikakarvoitusta on käyttää jotakin kosmeettista menetelmää. Karvojen nyppiminen tai poisto koneella tai karvanpoistoaineella on suositeltavaa. Nämä menetelmät eivät nopeuta karvojen kasvua. Pysyvämmin karvat voidaan poistaa polttamalla (elektrolyysi) tai laserilla. Apua saa kosmetologilta tai ihotautilääkäriltä.

Muillakin tavoin karvan kasvuun voidaan vaikuttaa. Jos liikakarvoituksesta kärsivä nainen on selvästi ylipainoinen, laihduttaminen saattaa auttaa. Kaikki ehkäisypillerit hidastavat karvan kasvua, vaikkakin eri merkkien välillä on eroa. Pysyvää apua pillereillä ei yleensä saavuteta.

Vaikka liikakarvoituksen takaa ei useinkaan löydy mitään selvää sairautta, kannattaa tilanne kerran tutkia kunnolla, ja saada lääkäriltä selvitys hoitomahdollisuuksista. Jos liikakarvoituksen taustalta löytyy joku sairaus, se hoidetaan syyn mukaisesti. Muissa tilanteissa lääkehoidot ovat valitettavasti melko heikkotehoisia.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.