Onko normaalia, jos on karvoitusta lähes joka puolella kehoa naamasta varpaisiin? Kasvojen alueella karvoja kasvaa laajasti ja ne ovat tummia. Onko mitään lääkettä, joka estäisi karvankasvua? Oire on häirinnyt elämääni koko ajan. Jos kaverit huomaavat asian niin he kiusaavat ja kutsuvat minua ”apinaksi”.

Liikakarvoitus on lieväasteisena yleinen, sillä jopa 5–10 prosenttia naisista ilmoittaa kärsivänsä tästä vaivasta. Oire on kuitenkin yleensä hyvänlaatuinen. Kosmeettinen haitta ja huoli poikkeavasta ulkonäöstä voi kuitenkin vaikuttaa tytön tai naisen elämään voimakkaasti. Rajaa normaalin ja poikkeavan karvoituksen välillä ei ole. Pohjoismaiset naiset ovat vaaleita ja aika vähäkarvaisia, etelässä naisilla on normaalistikin runsaampi ja tummempi karvoitus. Tällä hetkellä muoti suosii niukkaa karvoitusta, jopa miehillä.

Lääketieteellisessä mielessä liialliseen karvoitukseen eli hirsutismiin viittaavat karvoituksen lisääntyminen erityisesti ylähuulessa ja leuassa, rintojen välissä, alavatsalla esiliinamaisesti sekä selässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos liikakarvoituksen lisäksi on muita ongelmia, esimerkiksi merkittäviä kuukautiskierron häiriöitä, voi taustalla olla mieshormonien (androgeenien) liikaeritys. Silloin selvitellään sekä munasarjojen että lisämunuaisten toimintaa. Mieshormonien tuotanto voidaan tutkia verikokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tehokkain tapa hoitaa liikakarvoitusta on käyttää jotakin kosmeettista menetelmää. Karvojen nyppiminen tai poisto koneella tai karvanpoistoaineella on suositeltavaa. Nämä menetelmät eivät nopeuta karvojen kasvua. Pysyvämmin karvat voidaan poistaa polttamalla (elektrolyysi) tai laserilla. Apua saa kosmetologilta tai ihotautilääkäriltä.

Muillakin tavoin karvan kasvuun voidaan vaikuttaa. Jos liikakarvoituksesta kärsivä nainen on selvästi ylipainoinen, laihduttaminen saattaa auttaa. Kaikki ehkäisypillerit hidastavat karvan kasvua, vaikkakin eri merkkien välillä on eroa. Pysyvää apua pillereillä ei yleensä saavuteta.

Vaikka liikakarvoituksen takaa ei useinkaan löydy mitään selvää sairautta, kannattaa tilanne kerran tutkia kunnolla, ja saada lääkäriltä selvitys hoitomahdollisuuksista. Jos liikakarvoituksen taustalta löytyy joku sairaus, se hoidetaan syyn mukaisesti. Muissa tilanteissa lääkehoidot ovat valitettavasti melko heikkotehoisia.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla