
Ehkä laskimoissa on vikaa, mutta kysyn: miksi ykskaks tunnen äkillistä kipua milloin sormissa, milloin varpaissa. Se on voimakkaan pistävää ja rajoittuvaa. Joskus kipu tuntuu jalkapohjan alueella, useimmin kynsien vieressä. Usein tunnen myös kiusallista jalkapohjien kutinaa. Olen yrittänyt rasvata ja laittaa sukat rasvattuihin jalkoihin yöksi. Sääressäkin on voimakas kipupiste, joka häviää esim. Voltaren-voidetta hieroen. Toiseen sääreen kehittyy rahkaisia muodostelmia, joihin joskus kortisonivoide, tervapesu ja pihkavoide auttavat. Ne hoidot eivät näytä enää tehoavan.
Syön säännöllisesti hivenaineita, kalaöljyä, kalkkia, D- ja B-vitamiinia. Hivenaine- ja vitamiiniarsenaali on ehkä ylikorostunut?
Monet kokevat äkillistä kipua kysymyksessä kuvatulla tavalla. Oireen lyhytkestoisuus ja sormien ja varpaiden normaali toiminta ovat merkki vaarattomasta ilmiöstä. Ilmiön voi ajatella olevan elimistön normaalia ilmoittelua itsestään.
Joskus toki pieni laskimoverisuoni voi rikkoutua, kun siihen sormessa tai varpaassa kohdistuu kuormitusta. Kevyenkin hieman teräväkulmaisen tavaran noston kohdistama paine voi sormeen sopivasti osuessaan saada aikaan verenpurkauman. Tapahtumaan liittyy äkillinen, melko voimakas paikallinen kipu ja hetken päästä ihon alle valunut veri näkyy sinertävänä turvotuksena. Tämä voi olla aristava vuorokauden parikin, mutta paranee itsestään hyvin. Ikääntyessä näitä pieniä purkauksia syntyy helpommin, kun iho ohenee ja kudosten joustavuus vähenee.
Jalkapohjien kutina voi johtua ihon kuivumisesta. Joskus kyseessä on varpaanväleissä yleisesti esiintyvän rihmasienen, silsan, leviäminen jalkapohjiin. Sitä hoidettaessa pitää muistaa myös jalkineiden puhdistus ja lääkitys.
Hiven- ynnä muiden lisäaineiden käyttö on yllättävän yleistä siihen nähden, että ne ovat melko hintavia ja nykykäsityksen mukaan turhia. Vain D-vitamiinilisää on suomalaisväestön osoitettu tarvitsevan. Henkilöt, joiden ruokavalio tai ruoan imeytyminen ovat poikkeavia, ovat asia erikseen ja saattavat tarvita muitakin lisiä.
Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.