Miten runsaat kuukautiset määritetään? Voiko kuu­kuppia käyttää apuna vuodon määrän arvioimisessa? Mikä on hemo­globiiniarvon merkitys?

Runsaista kuukautisvuodoista kärsii 10–15 prosenttia naisista. Runsaat kuukautiset eli menorragia määritellään lääketieteellisessä kirjallisuudessa kuukautisvuotona, joka on määrältään runsaampaa kuin 80 millilitraa. Yleensä runsaista vuodoista kärsivillä kuukautiset tulevat melko säännöllisesti, ja ne ovat normaalin pituiset mutta runsaat ja hyytymäiset. Runsas kuukautisvuoto on tavallisin syy suomalaisen naisen raudanpuutosanemiaan.

Käytännössä vuodon tarkka mittaaminen voi olla hankalaa. Tieteellisissä tutkimuksissa vuodon veren määrää on mitattu käytetyistä siteistä ns. alkaalisella hematiinitestillä. Menorragiamääritelmän 80 ml perustuu tähän testiin, joka mittaa hematiinin avulla sellaista vuodon määrää, joka altistaa anemisoitumiselle. Naisen oma arvio kuukautisvuodon määrästä (kuukautissuojien määrä ja hyytymät) ei aina anna riittävästi tietoa asiasta. Tästä syystä on kehitetty seulontalomake, joka sisältää kuvatestin ja kysymyksiä vuodosta sekä sen aiheuttamasta haitasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuukuppi voi olla hyvä käytännön tapa arvioida kuukautisvuodon määrää. On kuitenkin muistettava, että kuukautisvuodossa saattaa olla jopa puolet muuta kuin varsinaista verta. Karkeasti voisi todeta, että toistuvasti mitatut reilusti yli 100 ml vuodot kuukupilla alkavat olla runsaan rajan ylittäviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Runsaille kuukautisille altistavia riskitekijöitä on useita: ikä, synnytysten määrä ja paino. Noin puolella syynä on kohdun limakalvon polyyppi tai kohdun lihaskasvain eli myooma. Alle 20-vuotiaana runsaista kuukautisista kärsiviltä löytyy noin neljäsosalta veren hyytymistekijöihin vaikuttava von Willebrandin tauti.

Pääasia on, että raudan saannista huolehditaan ja veren hemoglobiini pysyy hyvänä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla