Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kaipaan tietoja rintasyövästä. Olen terve, kilpirauhasen vajaatoimintaan on lääkitys mutta kun tutkin rintojani, ne tuntuvat yllättävän kipeiltä. Mitään pattia ei ole löytynyt. Kipu tuntuu enemmän rintaa koskettaessa mutta muutenkin muistuttaa itsestäni ajoittain. Minulla on huoli asiasta, koska isoäiti on aikanaan kuollut rintasyöpään alle 40-vuotiaana. Kuuluuko rintasyöpään kipua, pitäisikö aina tuntua patti ja mitä muita oireita voisi olla?

Kaikissa rintaoireissa on tärkeää tunnistaa, miten ja milloin oire esiintyy. Itse rintarauhanen saattaa kauttaaltaan olla melko pinkeä, epätasainen ja sivuilta aristava. Tällaisesta rinnan muutoksesta käytetään yleisesti nimitystä mastopatia. Monesti rintojen oireilu vaihtelee kuukautiskierron vaiheen mukaan ja on voimakkaimmillaan ennen vuodon alkua.

Suuri osa rintasyövistä löytyy naisen itsensä epäilemän muutoksen perusteella. Rintaa tunnusteltaessa löytyy erillinen kyhmy. Hyvänlaatuiseen muutokseen viittaa sileänä ja liikkuvana tuntuva löydös. Tyypillinen rintasyöpään viittaava löydös taas on kiinteä, aristamaton, ympäristöön kiinnittynyt kyhmy. Iho voi olla vetäytynyt kuopalle kyhmyn kohdalla, tai nänni voi olla sisäänvetäytynyt. Pahanlaatuisten kasvaimien osuus lisääntyy 40 ikävuoden jälkeen selvästi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Synnyttämättömyys ja myöhäinen vaihdevuosi-ikä altistavat rintasyövälle. Sen sijaan useat raskaudet ja raskaus nuorella iällä vähentävät rintasyövän vaaraa. Lihavuus lisää rintasyövän riskiä vaihdevuosien jälkeen. Osaan rintasyövistä liittyy perinnöllinen alttius. Perinnöllisen rintasyövän riskiä voidaan selvittää, jos aivan lähisuvussa on useita syöpätapauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rintojen arkuutta ja pinkeyttä voi helpottaa käyttämällä oikean kokoisia ja rintaa tukevia liivejä. Erityisesti liikuntaharrastuksissa hyvä liivi on tärkeä. Kipulääkkeet auttavat harvoin. Rintojen turvotukseen voi vaikuttaa ruokavaliokin. Erityisesti ennen kuukautisia kannattaa välttää suolaa tai voimakkaasti maustettuja ruokia. Painon noustessa rinnatkin kasvavat ja saattavat aristaa enemmän. Näin ollen painonhallinta on tärkeää.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos rintojen kipuilu haittaa päivittäistä elämää. Tutkimukset ovat aiheen, jos rinnan kipu on äkillinen uusi oire, jos siihen liittyy poikkeavaa eritettä rinnasta tai jos rinnassa tuntuu kyhmy. Rintojen rakenne voidaan tutkia mammografiassa ja ultraäänitutkimuksessa.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla