Jos sairastaa tyypin 2 diabetesta, kuinka helposti verensokeri voi laskea vaarallisen alas? Pitääkö joka yöllä herätä mittaamaan verensokeri? Olen 65-vuotias mies.

Diabetesta on monta lajia, mutta perusmekanismeina voidaan puhua tyypin 1 diabeteksesta, jossa haiman insuliinituotanto on käytännössä loppunut. Tyypin 2 diabeteksessa taas haima tuottaa insuliinia, mutta se ei riitä, koska tarve on lisääntynyt liiallisen rasvakudoksen vuoksi. Insuliinia tarvitaan veressä olevan sokerin (glukoosin) siirtämiseksi soluihin. Ilman riittävää insuliinia verensokeri pyrkii nousemaan.

Ykköstyypin diabetesta hoidetaan insuliinilla, koska omaa insuliini­tuotantoa ei ole. Ihon alle annosteltava insuliini aiheuttaa verensokerin laskun, ja annos säädetään aterioiden ja liikkumisen mukaan niin, että verensokeri pysyy mahdollisimman tasaisena. Jos insuliinia annostellaan liikaa tai aterialla saatu energia jää liian vähäiseksi, voi uhkana olla verensokerin lasku liian alas.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypin 2 diabetespotilaalla tilanne on erilainen, koska omaa insuliini­tuotantoa on jäljellä. Hoitona käytetyt tablettilääkkeet eivät suoraan vähennä verensokeria vaan tehostavat elimistön omaa insuliinituotantoa tai hyväksikäyttöä. Tällöin verensokerin vaarallinen aleneminen on epä­todennäköistä. Se tulee yleensä kyseeseen vain tablettilääkityksen yliannostelun yhteydessä tai mikäli diabeetikko onnistuu reippaasti pudottamaan painoaan mutta
lääkitystä ei vastaavasti vähennetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos siis on tyypin 2 diabetes ja tablettilääkitys, tilanne on tasainen
ja verensokeri aamuisin normaali­lukemissa, ei todellakaan ole syytä herätä joka yö verensokeria mittaamaan. Voihan tuon kertaalleen toki tehdä, ja kun arvo on normaali, voi huoleti lähteä siitä, että se sitä on seuraavinakin öinä.  

 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla