Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tasapainon harjoittaminen ei ole mummojen touhua. Sen treenaaminen palkitsee monelle yllättävälläkin tavalla. Lue miksi.

1. Kannat ja kurottelet huoletta

Tasapaino on asia, jota ei huomaa ennen kuin se alkaa heiketä. Kun tasapaino on kunnossa, arki on sujuvaa. Raskaiden kauppakassien kanto tai pyykkien kurottelu kuivumaan ei horjuta.

Rullaportaissa ei tarvitse jännittää: sen kuin astut kyytiin ja annat moottorin viedä.

Motoristen taitojen kehittäminen ei onneksi ole koskaan myöhäistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös hyväkuntoisia selkä-, vatsa- ja jalkalihaksia kannattaa tavoitella, sillä ne pitävät pystyssä vaativissakin paikoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Pysyt pystyssä liukkailla

Musta jää suojatiellä ja horjahdus! Sekunnin murto-osissa ehtii silmien editse lipua niin aamun kuin eilisen päivän tapahtumat. Hyvien kenkien ja liukuesteiden lisäksi vahvat lihakset suojaavat.

Hyvä tasapaino ja lihaskunto ovat edellytyksiä nopealle reagoimiselle ja liikkeen korjaamiselle niin, ettei horjahduksesta seuraa pyllähdys. Etenkin naisilla heikot jalkalihakset ovat osasyynä kaatumiseen.

Miehillä lihasvoima ei vähene yhtä dramaattisesti kuin naisilla. Salille vääntäytyminen kannattaa, koska tutkimusten mukaan lihaskuntoharjoittelu vähentää kaatumisia jopa puolella.

3. Jalkavaivat pysyvät loitolla

Nilkan liikkuvuus on tasapainon kannalta tärkeä. Varpaille nousu on yksinkertainen tapa kehittää sitä. Samalla se voimistaa jalan pieniä lihaksia ja helpottaa jalkavaivoja. Myös vuoronousu kantapäiden ja päkiöiden varaan toimii.

Jäykkiä nilkkoja notkistaa kävely erilaisilla alustoilla. Vaihtele kenkiä ja kävele myös paljain jaloin.

4. Kuntoilet ilman vammoja

Urheiluvammojen riski pienenee lähes 40 prosenttia, kun lajiharjoitteluun yhdistää voima- ja tasapainoharjoituksia. Tänä vuonna julkaistussa tanskalaisessa kokoomatutkimuksessa oli mukana yli 26 000 urheilijaa, sekä aikuisia että nuoria koripallon, jalkapallon, salibandyn ja käsipallon pelaajia.

Jumppatarjonnassa tasapainon merkitys on ymmärretty: erilaiset balance- ja kehonhallintatunnit ovat saavuttaneet suuren suosion.

Tasapainoharjoituksia, kuten hyppelyitä ja kyykkyasentoja, kannattaa tehdä niin tasaisella kuin pehmeällä alustalla. Hyvä apuri on tasapainolauta. Jos kiikkuminen tuntuu liian hurjalta, tukea voi ottaa vaikka tuolin selkänojasta tai kaiteesta.

5. Saat treeniä myös aivoille

Ihmisvilinässä käveleminen on hyvää aivojumppaa, koska huomio on jaettava kanssakulkijoihin, kadun epätasaisuuksiin, mainoskyltteihin ja autoihin.

Hiljaisilla kaduilla voit haastaa itseäsi kääntymällä selkä menosuuntaan: takaperin kävely on mainiota yhteistreeniä keholle ja aivoille.

Näin testaat tasapainosi

Seiso paljasjaloin tasaisella alustalla, laita kädet lanteille ja nosta toinen jalka irti lattiasta. Seiso tässä asennossa 30 sekuntia.

Jos horjut tai jalka koskettaa lattiaa aikaisemmin, tee testi vielä toisen kerran.

Jos et onnistu seisomaan 30 sekuntia, tasapainosi kaipaa harjoittelua. Jos onnistut, tee sama testi silmät kiinni.

Testi soveltuu myös tasapainon harjoittamiseen:

Tee sitä silmät auki vähintään 30 sekuntia kerralla, 2 kertaa päivässä, kunnes seisot vakaasti. Kokeile harjoitusta esimerkiksi puhuessasi puhelimeen.

Mitä pidemmän ajan pystyt seisomaan yhdellä jalalla, sitä parempi on tasapainosi.

Harjoitteluun saat vaikeutta, kun seisot pehmeällä alustalla, esimerkiksi 5 cm paksun vaahtomuovilevyn tai vaahtomuovipatjan päällä ja pidät silmät kiinni.

Lähde: Terveyskirjasto

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla