Kuva: <span class="photographer">Jani Laukkanen</span>
Kuva: Jani Laukkanen

Lähdössä ladulle, ehkä pitkähkön tauon jälkeen? Hiihdon olympiavoittaja, valmentaja ja tv-kasvo Sami Jauhojärvi, 40, kannustaa aloittamaan rauhallisesti, ja ottamaan leppoisan asenteen.

Ennen hiihtotekniikan harjoittelemista on hyvä kerrata pari keskeistä juttua: lähde rauhassa liikkeelle, tasamaalta, silloin kaatumisriski on pienempi.

Ja valitse omalle kunnolle sopiva reitti. Liian raju aloitus voi kostautua ja viedä innostuksen koko puuhasta.

Yhtä tärkeää on pitää mielessä, että hiihtobuumin aikana laduilla on paljon porukkaa ja monenlaista menijää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa siis ottaa rennosti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pitää hyväksyä se, että kaikilla ei ole samanlaisia taitoja eikä latuetiketti vielä hallussa. Sallittakoon se heille. Latu on tarkoitettu kaikille, sanoo hiihdon tv-asiantuntijana tuttu Sami Jauhojärvi.

Huolehdi välineistä, kuuntele luonnon ääniä

Hiihdossa jos missä välineet ovat tärkeitä. Siksi niistä on viisasta pitää hyvää huolta.

– Suksipaketti on satojen eurojen investointi. Välineitä kannattaa huoltaa, silloin hiihto sujuu huomattavasti paremmin ja ne kestävät pitkään. Itselläni on 10—15 vuotta vanhoja, edelleen hyvin toimivia suksipareja, Sami sanoo.

Korviin laitettavat välineet eli nappikuulokkeet hän suosittelee jättämään kotiin, vaikka on uransa aikana itse kuunnellutkin voimabiisejä harjoitellessaan.

– Hiihtäessä on hyvä hetki aistia ympäristöä ja nauttia luonnon omista äänistä, tuulen ujelluksesta ja lintujen liverryksestä. Kyse on myös turvallisuudesta. Kun kuulee, osaa havannoida kanssahiihtäjätkin paremmin.

Lue lisää Sami Jauhojärven terveystunnustuksista Hyvä terveys -lehden numerosta 2/2022!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla